Cărți recomandate pentru bebeluși (3 luni-2 ani)

2

Lectura este foarte importantă pentru bebeluși încă dinainte de se naște. Se spune că este indicat să le citim povești copiilor noștri încă de când sunt în burtică. Cărțile este bine să însoțească copiii cât mai devreme pentru a–i stimula, a le dezvolta curiozitatea, vocabularul, a le spori cunoștințele despre mediul înconjurător și a-i ajuta să se adapteze mai ușor acestuia.

Până la vârsta de 3 luni, bebelușii nu trebuie expuși la imagini, deoarece acestea nu fac decât să-i suprastimuleze. Le putem citi în continuare, deoarece vocea caldă a mamei îi liniștește. De asemenea ei se familiarizează cu sunetele limbii materne.

După vârsta de 3 luni, cărțile din material textil pot deveni interesante pentru aceștia. Acest tip de cărți îi ajută la dezvoltarea senzorială. Bebelușii pipăie, gustă diferitele materiale din care sunt concepute aceste cărți, iar imaginile viu colorate îi atrag. Fiul meu a fos foarte încântat de  acest gen de cărți pentru mult timp, îi plăcea să simtă diferitele bucăți de materiale, să privească imaginile, să mă audă spunându-i câte o poveste despre acestea.

      

După vârsta de 6 luni, copiii încep să fie mai interesați de sunete, de imagini, să fie mai curioși, le place să întoarcă paginile etc. În jurul vârstei de un an, interesul copiilor pentru cărți este crescut li se pot spune de mai multe ori cuvintele, iar ei încep să le repete. Acum pot dezvolta preferințe pentru anumite cărți.

Alt tip de cărți îndrăgite de bebeluși sunt cele cartonate, (ca să nu poată fi rupte), cu o singură imagine pe pagină pentru a se putea concentra la aceasta.

Cărțile cu animale

Părinții pot imita animalele respective, pot inventa cântece sau povești scurte de acestea. În cazul nostru, animalele sunt preferatele. Fie domestice, fie sălbatice, cu pui sau fără, aceste cărți sunt în topul preferințelor încă, la aproape 2 ani.

Cărți cu obiecte familiare

Îi ajută pe bebeluși să cunoască mediul înconjurător, să se familiarizeze cu obiecte des întâlnite, să le recunoască etc. Fiul meu era încântat să recunoască imaginile cunoscute și încet, încet, a început să repete fragmente din anumite cuvinte. De exemplu îmi arăta „nana” (banana) în carte și apoi cerea și el una de la bucătărie.

Primele 100 de cuvinte -

 

Cărți cu mijloace de transport

Sunt o adevărată încântare pentru copii. Pișcoțelul meu recunoaște trenul sau tractorul și dacă vede o mică porțiune din acestea într-o carte, la televizor sau în realitate. Este fascinat de „tutu”, care pentru el înglobează toate vehiculele mari. Cu toate astea, marea lui iubire rămân trenurile.

Vehicule zgomotoase

 

Cărți cu fructe, legume

O activitate drăguță care poate însoți cititul acestor cărți este să se pună într-un bol câteva fructe prezentate într-o astfel de carte, iar copilul să recunoască fructele pe care le vede acolo. De asemenea se pot inventa mici povești despre fructe.

 

Cărți sonore

Sunt foarte atractive, deoarece pe lângă imaginile viu colorate, bebelușii aud și sunetele respective, pot corela imagini cu sunete, se pot distra apăsând pe butoane și determinânand ei singuri apariția sunetelor respective. Cartea preferată cu sunete a fiului meu este o carte cu ferma animalelor. Îl amuză foarte tare să apese butoanele și să audă sunetele animalelor, pe care apoi le imită. Cred că o carte cu mijloacele de transport l-ar distra și mai tare, fiind atât de pasionat de zgomotele puternice. Cred că va fi pe lista noastră de cadouri pentru sărbători.

Copiii voștri ce cărți preferate au avut la această vârstă?

Notă: fiecare titlu din această listă de recomandări trimite, printr-un link afiliat, către pagina de unde puteți cumpăra cartea respectivă. Accesând un link afiliat, la achiziționarea cărții, SuntPitic.ro este recompensat cu un comision între 1-7% din valoarea cărții. Prețul cărților cumpărate rămâne neschimbat, adică dumneavoastră nu pierdeți nimic. Această sumă  va susține costurile de mentenanță ale acestui portal. În cazul în care alegeți să cumpărați o carte din lista noastră, noi vă mulțumim anticipat pentru susținere și încurajare!

About The Author