Cu toții ne plângem de sistemul de învățământ. Profesori, părinți, copii. Cu toții suntem nemulțumiți și simțim că lucrurile nu merg în direcția potrivită.
Desigur că toți ne-am dori clase cu număr redus de copii, dotări corespunzătoare, posibilitatea de a lucra cu fiecare copil personalizat, în funcție de nevoile lui sau de ritmul de lucru, programe relaxate, activități nonformale, și multe altele.
Copiii ar trebui să vină de plăcere la școală, să aibă parte de o învățare experiențială, să își valorifice potențialul nativ, să le fie trezită curiozitatea, să li se dezvolte creativitatea, să fie respectați. Să înflorească.
Profesorii ar trebui să se simtă motivați, să fie receptivi la schimbare, să aibă condiții bune de muncă. Școala ar trebui să fie un loc al „creșterii” pentru toată lumea, un mediu prietenos pentru toți factorii implicați în educație.
Schimbarea în educație ar trebui să înceapă cu o revoluție prietenoasă în mintea fiecăruia dintre noi, așa cum ne transmitea Jukka Kangaslahti ( Finlanda) în cadrul FiEdu 2017.
,,Nu trebuie să fii ministrul educației ca să faci reformă. Revoluția prietenoasă începe în mintea ta”.
Acțiunea fiecăruia dintre noi contează. Practicarea unui mod proactiv și înlăturarea birocrației inutile, implicarea, proiecte comune între școli sunt soluții pentru a avea un sistem de învățământ mai bun.
Și eu sunt deseori dezamăgită. De multe ori vreau să renunț. Uneori simt că mă lupt cu morile de vânt. Simt că nu mai am energie. Pentru asta am nevoie de oameni care să mă inspire și care să mă motiveze prin forța lor.
Resursa umană contează cel mai mult și omul sfințește locul. Nu școala contează, ci oamenii care lucrează în ea.
De aceea, am decis să inițiez anul acesta campania „Oameni frumoși în învățământ”, dedicată cadrelor didactice care doresc să schimbe mentalități, care fac lucrurile în mod diferit. Profesori, învățători, educatori care se hrănesc cu pasiunea pentru educație, care sunt deschiși să învețe mereu și care „cresc” alături de elevii lor. Pedagogi care inspiră. Lucrez în diferite școli de 15 ani și am cunoscut mulți oameni pasionați, implicați, dedicați acestei meserii. Oameni competenți și inspiraționali. Pentru mine este o bucurie să întâlnesc astfel de oameni care „îmi spun ceva”, oameni frumoși care mă motivează și care mă îmbogățesc. Unii dintre ei au părăsit sitemul. Așa cum este prietena mea, Cristina, care a pus bazele propriului centru de învățare altfel. Alții au rămas și luptă fiecare după puterile sale.
Am cunsocut, desigur, și profesori care nu fac cinste acestei profesii, dar nu despre ei vreau să vorbesc acum. Doresc să găsim oameni deosebiți în școlile de stat și să îi punem în lumină. Să promovăm valoarea și să vedem și partea pozitivă a sistemului. Poate că, în acest fel, vom reuși să mai schimbăm mentalități. Poate alte cadre didactice vor găsi inspirație în interviurile care vor urma.
Săptămâna viitoare va apărea primul interviu din această campanie! Stați aproape!
Despre o altă campanie care susține învățătorii valoroși din sistem, inițiată de Lucia Radu Șimotă pe blogul său, Mămica autentică, puteți citi aici https://mamicaautentica.ro/category/educatie/sustin-invatatoarea-invatatorul-copilului-meu/.
Dacă cunoasteți un educator/învățător/profesor cu adevărat deosebit, pe care doriți să îl recomandați pentru Campania #Oamenifrumoșiînînvățământ, aștept sugestiile voastre. Dacă doriți, puteți să îmi scrieți ce v-ați dori să se schimbe în sistemul de învățământ și ce soluții vedeți pentru ca lucrurile să meargă în direcția potrivită. Poate că cineva citește și are sens ceea ce citește. Poate se schimbă ceva pentru copiii noștri. Împreună suntem o comunitate!