Calendarul de Advent- activitățile noastre pentru luna decembrie

4

Luna decembrie este una specială, deoarece spre sfârșitul anului este momentul să încetinim ritmul, să ne îndreptăm atenția mai mult spre cei dragi și să ne pregătim să primim în suflet sărbătoarea Crăciunului. Anul acesta profit de faptul că băiețelul meu are aproape 4 ani și îi place foarte mult să facem activități împreună. Este primul an când este cu adevărat conștient de ceea ce se întâmplă, când așteaptă cu nerăbdare să vină Crăciunul. Un calendar de Advent va fi pentru el un prilej să înțeleagă mai bine înșiruirea zilelor, să perceapă mai bine timpul pentru că deseori mă întreabă: „Acum e mâine?”. De asemenea vom exersa număratul și recunoașterea cifrelor și a numerelor. Copilul va avea ocazia să învețe să aibă răbdare să aștepte activitățile următoare, dar și să ducă la capăt fiecare activitate.

Sunt convinsă că va fi foarte curios în fiecare zi să afle ce activitate i-am pregătit. Am cumpărat un calendar de Advent de lemn din oferta de la Lidl. Se pot confecționa minunății de calendare, eu nu am avut nici timp și nici răbdare să fac acest lucru. Pentru activitățile de crafturi am cumpărat kituri gata făcute, pentru că nu sunt atât de îndemânatică pentru a le pregăti singură. În anii viitori voi căpăta mai mult curaj și mă voi pregăti mai bine pentru aceste activități. În afară de activități, calendarele de Advent pot conține și o jucărioară care să aibă legătură cu iarna și sărbătorile sau ceva dulce. Eu am făcut un cartonaș general pe care l-am personalizat cu activități pentru fiecare zi. Dacă doriți să îl folosiți și voi, aveți un link către fișier aici.

1 decembrie- Scrisoarea către Moșul (fiu-meu așteaptă de vreo lună să îi scrie, dar am amânat această activitate pentru luna decembrie ca să facem așteptarea mai plăcută)

2 decembrie- Pictăm forme de ipsos cu tematica de Crăciun. Unele dintre acestea vor fi cadouri pentru bunici.

3 decembrie- Realizăm căsuța lui Moș Crăciun (am cumprat un kit pentru această activitate)

4 decembrie – Citim povestea lui Moș Nicolae

5 decembrie- Pregătim cizmulițele și îl așteptăm pe Moș Nicolae

6 decembrie- Facem decorațiuni pentru brad (o coroniță de pus în brad, pictăm globuri etc.)

7 decembrie- Citim cartea despre Crăciun primită în ghetuțe plus celelalte cărți ale noastre cu tematica sărbătorilor (fiu-meu îmi cere de astă vară să citim cartea cu Moș Crăciun și cele două povești cu Bobiță și Buburuza despre Crăciun)

8 decembrie- Confecționăm sania lui Moș Crăciun (tot un kit cu această activitate)

9 decembrie- Pregătim pachete cu alimente pentru bătrânii de la un azil printr-un proiect de parteneriat al grădiniței fiului meu

10 decembrie- Facem un om de zăpadă (sperăm că unul adevărat în cazul în care ninge)

11 decembrie- Mergem la o plimbare în oraș să vedem luminițele și orașul frumos decorat

12 decembrie- Mergem la un atelier de confecționat decorațiuni, dedicat unui proiect caritabil

13 decembrie- Facem un experiment. Ne jucăm cu spumă și ne imaginăm că este zăpadă. Ce putem face cu ea?

14 decembrie- Ne jucăm de-a Moș Crăciun (Anul trecut a fost jocul preferat al copilului să se costumeze în Moșul și să ne aducă cadouri. Putem extinde acest joc la orice alt costum și să îl transformăm într-un carnaval.

15 decembrie- Atelier la grădiniță în care confecționăm decorațiuni de Crăciun împreună cu părinții. Anul acesta s-a renunțat la clasica serbare, ceea ce pe mine mă bucură foarte mult. Copiii erau stresați inutil și nimeni nu se bucura cu adevărat.

16 decembrie- Mergem la Târgul de Crăciun

17 decembrie- Ne plimbăm în natură și observăm transformările pe care aceasta le suferă iarna. Dacă avem noroc și de zăpadă, totul se va transforma într-o bulgăreală pe cinste.

18 decembrie- Hoinari prin anotimpuri- Iarna. Citim cartea,discutăm detaliile legate de sărbători.

19 decembrie- Teatru de păpuși

20 decembrie- Facem curățenie. Ordonăm jucăriile.

21 decembrie- Citim despre povestea pruncului Isus și aflăm semnificația religioasă a Crăciunului

22 decembrie- În căutarea bradului (tradiția cu tati)

23 decembrie- În sfârșit turta dulce! Facem turtă dulce și alte dulciuri sănătoase.

24 decembrie- Împodobim casa, bradul, lipim abțibilde cu tematica Crăciunului, pregătim bucate alese și petrecem Seara de Ajun în familie, așteptându-l pe Mosul.

Mi-aș mai dori să facem felicitări pentru bunici, să ne dăm cu sania și să mergem la un concert de Crăciun.

Pe viitor, când copiii vor mai crește puțin, îmi propun și un calendar personal, în care să fac lucruri pentru mine: o baie în spumă, o carte bună, un ceai cu o prietenă, un film bun etc.

Cu ajutorul acestor calendare de Advent, copiii vor simți spiritul Sărbătorilor, vor învăța despre tradiții, despre valorile familiei, despre generozitate și se vor bucura să petreacă timp frumos cu mami și cu tati.

de Eliza Biro

 

About The Author