Atacurile de panica si anxietatea in sarcina

0

Sarcina poate fi una dintre cele mai frumoase perioade din viata unei femei, insa si extrem de solicitanta. Iar atunci cand viitoarea mamica se confrunta cu schimbari de dispozitie, dublate de atacuri de panica si anxietate crescuta, cele noua luni de sarcina pot fi cu atat mai grele. Multe dintre viitoarele mamici isi fac griji atat pentru ele, cat mai ales pentru sanatatea bebelusului, iar acest lucru nu face decat sa sporeasca starea de anxietate. Dar sunt atacurile de panica si anxietatea periculoase pentru mama si fat?

Autor: Mihaela Dinu

Reprezinta atacurile de panica si anxietatea un pericol in sarcina?

Anxietatea este un tip de tulburare care isi are cauza in modul nostru irational de a interpreta si evalua anumite situatii dificile sau senzatii fizice neplacute pe care le putem resimti. – Irina Paraschiv, psihoterapeut

Atacul de panica este o afectiune din categoria tulburarilor de anxietate, care apare cel mai adesea in mod spectaculos si neasteptat, ca raspuns de aparare la un pericol care nu exista in realitate, dar este perceput de psihic ca fiind real. – Dr. Catalina Iordan, medic specialist neonatologie

“Din fericire, studiile arata ca sarcina nu este afectata intr-un mod semanificativ in cazul femeilor care se confrunta cu stari moderate de anxietate”, spune Irina Paraschiv, psihoterapeut (irina.paraschiv@psihosolutii.ro; 0735 884 103) la Psihosolutii.ro si Gandestesanatos.ro. “Din punct de vedere fizic, senzatiile resimtite intr-un atac de panica nu sunt periculoase pentru sanatate, insa e indicat ca femeile care se confrunta cu acestea sa apeleze la ajutor psihoterapeutic cat de repede.”

Atacurile de panica si anxietatea pot face sarcina mai solicitanta

Totusi, chiar daca atacurile de panica si anxietatea in sarcina nu pun in pericol sanatatea mamei sau a fatului, perioada sarcinii poate deveni mai solicitanta si mai incarcata emotional din cauza anxietatii crescute si a prezentei atacurilor de panica. “Cu siguranta ca starile de anxietate pot afecta modul in care o femeie va reusi sa faca fata unei perioade destul de incarcate din punct de vedere emotional.”

Oana Zaharia, medic primar Obstetrica Ginecologie in cadrul Retelei private de sanatate REGINA MARIA este de parere ca “tulburarile psihiatrice in timpul sarcinii, mai putin frecvente decat cele intalnite dupa nastere, pot pune uneori probleme in dezvoltarea fatului si probleme terapeutice.” Acest lucru se refera in special la faptul ca anumite tulburari ale gravidei, prin intensitatea si gravitatea simptomelor, pot necesita prescrierea unui tratament medicamentos, cu posibile riscuri asupra dezvoltarii fatului.

Anumite modificari emotionale tranzitorii, de scurta durata, cum ar fi cele generate de instabilitatea emotionala caracteristica primului trimestru de sarcina, care nu necesita tratament medicamentos, nu au efecte asupra fatului.

Printre metodele de tratament care pot fi utilizate in timpul sarcinii, chiar si pentru situatiile de anxietate severa si tulburarilor depresive, se afla tratamentele psihoterapeutice si de sustinere individuala, dar si tehnicile de relaxare. Medicatia psihiatrica este recomandata doar in cazuri invalidante.

Psihoterapia si metodele de relaxare, indicate in atacurile de panica si anxietatea din timpul sarcinii

“Este de preferat ca, in cazul situatiilor de anxietate severa si a tulburarilor depresive, abordarea sa fie psihoterapeutica si de sustinere individuala. Se pot incerca si tehnici de relaxare si, in cazuri invalidante, medicatie psihiatrica. In cazul tulburarilor psihiatrice majore, cele mai multe premergatoare sarcinii, evolutia este variabila, dar se insotesc de un procent crescut de complicatii obstetricale si un risc malformativ fetal crescut. De asemenea, au fost constatate nasterea prematura, morbiditatea prenatala crescuta si greutate mica la nastere. Ingrijirea acestor paciente este facuta in echipa (psihiatru- obstetrician), luand in cosiderare riscurile medicatiei psihotrope si riscul fetal”, arata Dr. Zaharia.

Internetul – vinovat pentru atacurile de panica si anxietatea din timpul sarcinii?

Despre faptul ca sarcina poate reprezenta o perioada de neliniste ne-a vorbit si Dr. Catalina Iordan, medic specialist neonatologie  in cadrul retelei private de sanatate REGINA MARIA. “Cele mai multe mame traiesc momente de nesiguranta si de neliniste cu privire la dezvoltarea fatului, posibilele probleme care pot aparea in evolutia sarcinii sau posibile complicatii ale nasterii.

Acest fenomen este cu atat mai evident in ultimii ani cu cat posibilitatile de informare sunt infinit mai multe. Este suficienta o simpla „cautare” pe internet pentru a gasi rapid detalii, chiar vizualiza probleme, malformatii sau complicatii asociate sarcinilor. Este cu atat mai evident ca acest acces rapid si nelimitat la informatii pe care nu le pot pe deplin procesa si intelege amplifica tendinta unor mamici de a dezvolta aceste atacuri de panica.

Anxietatea este un tip de emotie care provine dintr-un anumit mod catastrofist si dramatic de a interpreta anumite situatii. Din pacate acest mod de a gandi poate fi transmis copilului prin imitare sau chiar prin invatare in decursul educatiei sale ulterioare.”, spune Irina Paraschiv, psihoterapeut.

“Daca mama va obisnui sa interpreteze anumite situatii ca fiind foarte “dramatice” atunci copilul va prelua acest mod de a gandi ca fiind unul firesc si sanatos. Acest lucru poate duce pe mai departe la instalarea unei stari de neliniste in copil, ceea ce cu siguranta este daunator pe termen lung.”

“Este dovedit stiintific ca atacurile de panica in sarcina pot induce un sters mental si fizic care poate afecta dezvoltarea fetala. Sarcina este o perioada in care pastrarea sanatatii si echilibrului mental este foarte importanta.”, admite Dr. Catalina Iordan, medic specialist neonatologiein cadrul retelei private de sanatate REGINA MARIA.

Fatul poate fi afectat de atacurile de panica si anxietatea mamei?

“Pe masura ce se devolta si creste, fatul primeste constant, transplacentar, „mesaje” din partea mamei sale si nu includem aici doar perceperea ritmului cardiac matern, ci si semnale chimice sau chiar semnale privind starea mentala materna.

Studii materno-fetale au dovedit influenta starilor de anxietate materna asupra fatului si dezvoltarii neurocomportamentale ale viitorului bebelus. Acestea au urmarit atat dezvoltarea neurologica pe etape a bebelusilor, cat si aspectul asupra unor zone distincte din creierul acestora utilizand metode de evaluare paraclinica de tipul rezonantei magnetice nucleare.

Acesta metoda a identificat modificari in arhitectura unor structuri precum cea amigdaliana cerebrala in cazul copiilor proveniti din mamici cu tulburari din spectrul anxios-depresiv pe durata sarcinii. A fost de asemenea dovedit stiintific ca echilibrul psihic matern influenteaza nou-nascutul alaptat, ingrijit si crescut intr-un mediu calm, prietenos. Acesta se va dezvolta armonios va creste frumos si se va dezvolta pozitiv pe plan emotional, afectiv si cognitiv.”

Citește mai departe pe: http://lumealuijunior.ro/

 

 

About The Author