Ajungem MARI, un program educațional care schimbă destinele copiilor instituționalizați

0

Anul acesta mi-am donat ziua de naștere. Am făcut acest lucru pentru prima dată. Am vrut să marchez într-un mod desebit trecerea într-o nouă etapă a vieții. Ce cauză mai bună puteam alege decât cea în care cred și pe care o servesc de atâția ani? Educația.

Lucrez cu copii de peste 15 ani. Majoritatea sunt copii din familii cu posibilități, cu părinți interesați de educația copiilor lor. Sunt părinți care le cumpără cărți, jocuri, îi duc la activități, merg în drumeții și în vacanțe.

Fiul meu visează să devină inventator. Copiii pe care îi cunosc visează să devină polițisti, pompieri, astronauți, exploratori, medici sau cântăreți. Oare copiii instituționalizați ce visează? Demult mă gândesc și la acești copii. Copiii care nu au părinții lângă ei. Copiii care sunt singuri în centrele de plasament. Copiii cărora nu le spune nimeni o vorbă bună, care nu au cu cine să se joace. Și poate nu au nici jucării. Și ei au nevoie de căldură sufletească, de experiente noi si diversificate. Și ei vor deveni adulți în aceeași lume cu cea a copiilor noștri.

De aceea, am ales ca beneficiar al donațiilor voastre programul Ajungem MARI, singurul program educațional pentru copiii din centrele de plasament.  După ce s-a încheiat cu succes campania (fapt pentru care le mulțumesc din suflet tuturor celor care au donat), am fost curioasă să aflu cine este motorul acestui program, cine sunt oamenii din culise și cum îi ajută ei pe copiii din centrele din plasament. Am descoperit o poveste fascinantă cu oameni cu sufletul mare. Oamenii de la Ajungem MARI fac ceva diferit față de alții care fac fapte bune. Ei dăruiesc NU o singură dată pe an, ci TOT ANUL. Timp de OPT luni merg în centrele de plasament și își dedică două/trei ore din timpul lor copiilor minunați din centrele de plasament.

Ajungem MARI, singurul program educațional pentru copiii din centrele de plasament

Ajungem MARI este singurul program educațional care susține pe termen lung educația copiilor din centrele de plasament. Voluntarii Ajungem MARI, o comunitate de oameni iubitori de fapte bune, oferă din timpul lor educație și afecțiune copiilor din centrele de plasament. Sunt peste 1.600 de voluntari implicați în programul educațional Ajungem MARI, voluntari care merg în fiecare săptămână timp de două, trei ore în centrele de plasament să îi ajute pe copii la teme, să facă lecții la matematică, citesc lecturi împreună, învață o limbă străină sau fac ateliere de geografie, cultură generală sau ateliere de gătit. În total, sunt susținuți peste 2.000 de copii și adolescenți din 125 de centre de plasament din București și 24 de județe.

Voluntariatul este privit de cei de la Ajungem MARI drept o responsabilitate și asta pentru că lucrul cu copiii din centrele de plasament presupune să îți respecți angajamentele luate, să fii acolo lângă ei și să nu îi abandonezi așa cum au făcut-o părinții lor. Sunt mii de copii care au suferit abandonul în multiplele sale forme sau au simțit neglijența familiei, abuzul fizic sau sexual.

Cui îi aparține ideea înființării acestui program pentru copiii instituționalizați

Ideea îi aparține Iarinei Taban, o tânără care, la 25 de ani, și-a dat seama că trebuie să facă mai mult pentru acești copii, să îi sprijine și să îi susțină. Iarina și-a dorit să ajute cât mai mulți copii, așa că, la niciun an de la startul programului, a început extinderea națională.

În acest moment, progrmul Ajungem Mari se desfășoară în București și 24 de județe și sunt sprijiniți în jur de 2.000 de copii. În decembrie 2014 a fost desemnată ,,Voluntarul anului în educație”, la Gala Națională a Voluntarilor.

Iarina Taban s-a pregatit pentru o carieră în marketing, însa după un scurt internship și-a dat seama că ea are o altă menire. De atunci, tot ceea ce a făcut s-a aliniat scopului său, acela să le schimbe destinele copiilor aflați în nevoie și prejudecățile adulților, legate de acești copii.

Iarina a observat cum ani de-a rândul, în luna decembrie casele de copii se umplu de Moși Crăciuni și de cadouri mai mult sau mai puțin utile. Iar după ce trece luna decembrie cu clinchetele de zurgălăi, tăcerea se așterne în lumea acestor copii. Ei sunt uitați de toată lumea. Odată trecută sclipirea sărbătorilor, rămân cu poveștile lor triste, cu poverile lor.

Acești copii au nevoie de relații pe termen lung cu oameni care să îi înțeleagă, asculte și accepte așa cum sunt, oameni în care să aibă încredere. Este preferabil ca în locul a câtorva ore de joacă și bucurie alături de persoane care nu se vor mai întoarce la ei, să poată construi relații în timp.

Aici intervine rolul voluntarilor Ajungem MARI, care se ocupă de copii tot anul. După Crăciun, ei îi scot din centre pe copii, să îi ducă la patinoar sau la film, să îi înveselească atunci când peste centre se așterne liniștea.

Despre activitățile din programul Ajungem MARI și despre voluntarii cu suflet mare ar mai fi multe de spus. Dar mai multe informații legate de impactul programului, despre rezultatele imediate în viața copiilor, beneficiile și proiectele desfășurate de voluntari pentru copii poți citi și în raportul Ajungem MARI, realizat în anul 2018, pe care îl găsești aici .

La Ajungem MARI, motto-ul lor în luna decembrie este: “De Crăciun fii mai bun TOT ANUL!”

“De Crăciun fii mai bun TOT ANUL!”

Copiii au nevoie de atenție, de activități educative, de căldură sufletească și de modele tot anul. De aceea, programul are nevoie de sponsorizări și de donații tot anul. Persoanele juridice, plătitoare de impozit pe profit sau venit, pot sponsoriza fără costuri suplimentare Programul Educațional Ajungem MARI pentru copiii și tinerii din centrele de plasament.

Sponsorizarea se face printr-un contract simplu contract de sponsorizare și este necesar ca sumă să fie virată asociației până la 31 decembrie 2019. Suma ce poate fi dedusă din impozit este până la 20% din impozitul datorat pentru anul 2019. Mai multe detalii despre această campanie, poți citi aici.

Implică-te și tu în educația acestor copii!

https://www.facebook.com/watch/?v=1271594229699882

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

 

 

 

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.