Eram în clasa a IV-a, iar o colegă de clasă ne povestea că dacă dansăm cu un băiat putem rămâne însărcinate. Așa o învățase pe ea mama sa. Cam la asta se reducea educația sexuală pe vremea mea. La zvonuri, la hihi-uri înfundate, la șușoteli pe la colțuri, la lucruri urâte despre sex, informații neadevărate, informații furate din reviste, cărți și puținele filme la care aveam acces.
Din fericire, suntem o generație de părinți mai destupați la cap, care suntem conștienți de rolul educației sexuale în viața copiilor. Pentru că, să vorbim cu copiii noștri despre sex, desigur, etapizat, este lucrul cel mai normal și mai sănătos. Nu înseamnă că le trezim curiozitatea și că vor face sex mai repede. Înseamnă că, atunci când vor alege să facă acest lucru, o vor face într-un mod protejat. Vor cunoaște toate implicațiile și vor avea la îndemână toate informațiile necesare.
Da, sexul este un subiect tabu. Vine la pachet cu multe mituri și cu sentimentul de rușine. Ne vine greu să vorbim despre sex, pentru că nouă nu ni s-a vorbit despre acest subiect. Cel puțin nu așa cum era normal să ni se vorbească.
Educația sexuală se face de la cele mai mici vârste, pe înțelesul copiilor. Se adaugă câte o infomație în plus, în funcție de vârstă și de interesul copiilor. Cărțile sunt, și în această situație, un instrument ideal să le vorbim copiilor despre sex.
Putem începe educația sexuală a copiilor prin numirea părților corpului, prin imagini frumoase din cărți. Acestă frumoasă carte cu clapete este perfectă pentru degețelele curioase ale micuților exploratori. Copiii își vor privi cu normalitate corpul și vor învăța diferențele de gen.
Tot o carte cu clapete este și aceasta. Când copiii ridică o clapetă, descoperă informatii despre funcționarea corpului omenesc. Copiii vor descoperi, de pildă, cum se transformă mâncarea în energie, cum cresc bebelușii sau ce rol au organele interne. Ei descoperă nu numai informații despre organele sexuale, ci despre buna funcționare a organismului.
Meg Hickling, specialist cu multă expriență, ne vine în ajutor cu un ghid de de educație sexuală, celebru în Canada. Ea ne sugerează să folosim denumirile corecte ale organelor sexuale de la început, să nu lăsăm fără răspuns întrebările copiilor legate de sex. Ea ne vorbește despre firescul explorării propriului corp de către copii mici. Ne învață să cunoaștem transformările fizice și hormonale de la pubertate. Un sfat foarte bun este să fim noi, cei de la care copilul află adevărul despre sex, la momentul potrivit. În caz contrar, copilul va afla aceste informații din alte medii pe care nu le putem controla. Există un limbaj potrivit pentru fiecare vârstă.
- Prima mea carte despre sex și corpul meu– Ed Aqvila
Această carte vine și ea în ajutorul părinților care caută instrumente potrivite pentru a le servi aceste noțiuni copiilor. Împărtășite în cadrul familial, informațiile acestea vor ajuta și la consolidarea relației părinte-copil.
Cartea poate fi un punct de plecare pentru părinții care vor să le povestească copiilor despre cum au venit ei pe lume fără să invoce prezența „berzei”.
Este o carte care poate aduce completări copiilor, după ce primele noțiuni despre corpul lor au fost înțelese. „Plină de umor și duioșie, această carte amuzantă le povestește copiilor despre unul dintre aspectele cele mai intime și mai profunde ale identității lor. „Cu ajutorul istorioarei lui Pișpirel, care pornește în cursa de înot pentru a câștiga premiul magic – oul doamnei Browne –, părinții le vor putea explica celor mici cum începe viața!“ (Otlia Mantelers) Copiii își iau doza de informații necesară și nu mai pun alte întrebări până ce nu ajung într-o altă etapă. Când ne înarmăm cu alte instrumente.
Nu e niciodată prea devreme să le vorbim copiilor despre corpul lor. Îi ferim astfel de abuzuri sexuale, de boli și de sarcini nedorite. Le dăm încredere în ei și în corpul lor, fără să le sădim sentimentul atât de toxic al rușinii.
Unele linkuri din acest articol sunt afiliate.
Alte cărți recomandate copiilor puteți găsi aici. Idei de cărți tematice care vă pot ajuta să rezolvați diferite probleme ale copiilor găsiți aici și aici.
Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.