Pișcoțelul meu este foarte curios și inventiv. Se plictisește repede și caută mereu altceva de făcut. Inventează multe jocuri, îi mai pregătesc și eu materiale, inspirată fiind de ideile minunate ale unor mămici talentate de pe Facebook. Pentru toate activitățile pe care i le propun, el găsește de obicei alte întrebuințări. Există și anumite jocuri și activități pe care mi le cere frecvent.
- Să lipească abțibilde– este foarte încântat de această activitate. Are foarte multe cărți în acest gen și este înnebunit să lipească tot timpul. Preferatele lui sunt cele cu animale, cu pompieri sau cu trenuri.
- Teatru de păpuși– deseori improvizăm mici scenete. Marionetele prin viață și întruchipează diferite personaje. Uneori teatrul capătă valențe simbolice pentru a vindeca anxietăți și traume.
- Teatru cu doi urși– așa numește fiul meu această activitate. De la o mămică talentată de pe un grup de Facebook am aflat de acest joc, care l-a fascinat de când i l-am propus prima dată. Pișcoțel iubea deja cartea: „Nu vrei să dormi, ursușețule?”, el însuși având probleme la ora de culcare. Așadar am căutat imaginile din carte pe Pinterest, am lipit ursuleții pe bețe de înghețată și apoi ne-am imaginat dialogul între ei la ora de culcare.
4. Nisip kinetic – este minunat și îl ține mult timp ocupat pe fiu-meu, chiar dacă de multe ori după ce îl folosește casa este plină de el. Îl folosește pentru a găti, face torturi și se joacă de-a ziua noastră, face pizza, o bagă la cuptor, toarnă diferite forme, parchează mașinile în cutia cu nisip etc.
5. Parcare mașini– am construit împreună un garaj din suluri de hârtie igienică, dar nu a fost foarte încântat. În schimb parchează mașinile în cele mai inedite locuri.
6. Construcție cu cuburi, lego, tangram– lui Pișcoțel îi place mult să construiască. La început construiam mult cu cuburile, dar mai nou lego-ul a câștigat teren. Îmbină vreo 5 feluri de lego și face tot felul de construcții interesante.
7. Jocuri de asociere cărți de joc editura Gama – de obicei această activitate i-o propun în week-end sau în vacanțe, deoarce în timpul săptămânii vine obosit de la grădiniță și preferăm jocul liber. Sunt carduri inspirate din pedagogia de tip Montessori și de obicei asociem animalele, fructele, legumele, condimentele cu cardurile respective și povestim pe marginea lor.
8. Animalele– Pișcoțel are o mulțime de animale, cu care deseori ne jucăm. Construim ferme, dăm de mâncare la animale etc.
9.Căsuța- de Crăciun a primit de la Moșul o căsuță, cu mobilă și omuleți. Îi place să decoreze camerele, să se joace cu familia de omuleți. Acest joc l-am folosit și pentru diminuarea anxietății, atunci când s-a născut sora sa.
10. De-a doctorul– tot un joc simbolic poate fi și acesta. Am folosit trusa de medic, pentru a pregăti vizitele la medic sau pentru a vindeca durerea de la analizele de sânge. De obicei, o implicăm și pe surioara lui în vârstă de 4 luni în joc, o consultă, îi face injecție. Alteori, eu, tatăl lui sau animalele de pluș suntem pacienții, apoi schimbăm rolurile.
11. Pictat, colorat– de la coloratul pe toți pereții dormitorului am reușit să trasăm empatic limita coloratului pe hârtie. Îi place să picteze, am mers la o activitate de pictură și a fost foarte captivat.
12. Plastilina– la fel ca nisipul kinetic, plastilina se transformă în mâinile lui Pișcoțel în diferite feluri culinare, în mașini, trenuri sau diferite animale. Problema este că amestecă toate culorile într- una singură, lasă cutiile descoperite și se usucă plastilina, iar apoi plânge că nu mai are cu ce se juca.
13. Trenul– când era mic, eu eram locomotiva, iar el era vagonul și așa ne plimbam prin casă ore întregi. Acum, face din scaune un tren și noi suntem invitați să călătorim în trenul lui. Și aici o luăm și pe bebelină, încercând să o implicăm cât mai mult în jocurile lui. Sau își așază șinele și se face un trenuleț lung cu care se joacă.
14. Sacul cu obiecte– îi pun într-un sac diferite obiecte, pe care le pipăie și trebuie să le recunoască.
15. Cutia mergătoare – o cutie lungă a devenit tunel, pe care îl traversa d ela un capăt la altul. Apoi i-am făcut ochi și gură și și-a pus-o în cap. S-a distrat copios.
16. De-a bucătăritul– toată ziua bucătărește. A primit de Crăciun o bucătărie, unde pregătește de la ceai până la preparate mai sophisticate, așa cum a văzut el la tatăl lui în bucătăria cea adevărată.
17. Să numărăm– de ceva vreme, Pișcoțel și-a descoperit preferința pentru cifre și numărăm obiectele din cărți, animalele. Am folosit „Omida mâncăcioasă”, „Școala urșilor” (numărăm ursușeții). Afară numărm pisicile, vagoanele trenurilor, pietrele etc.
18. O altă activitate inspirată tot de mămici talentate de pe Facebook este cea cu spuma de ras și bicarbonat. Mai întâi am pregătit materialele și am așezat o folie de protecție pentru a nu ne stresa cu mizeria. L-am lăsat să se distreze cu spuma, am făcut forme de relief, om de zăpadă, drumuri, am acoperit mașinile cu „zăpadă”, apoi am pus bicarbonat, oțet și am picurat cu pipeta colorant alimentar. Separat am făcut un vulcan într-un borcan. Activitatea l-a ținut ocupat aproximativ o oră, a meritat sfertul de oră cât am curățat după.
19. Activități cu mașini de pompieri– http://www.giftofcuriosity.com/fire-fighter-printables-pack/ Am printat și laminat
20. De-a excursia este un alt joc preferat de-al fiului meu. Se joacă mai ales când vin la el prietenele lui . Își umplu rucsacii cu diferite obiecte, își pregătesc mici gustări pentru drum și pleacă în excursie.
21. Story cubes sau zarurile de creat povești sunt ideale pentru dezvoltarea limbajului, a imaginației. Fiul meu este prea mic pentru a crea povești, dar ne jucăm amândoi dând cu zarul, numind imaginea, o descriem în cuvinte, eu îi pun întrebări suplimentare pentru a formula enunțuri. (De ex. o față zâmbitoare – de ce crezi că e fericit? Tu când ești fericit?). Îi plac așa de mult că a cerut să ne jucăm cu ele chiar și atunci când aveam Timpul nostru special.
Picii voștri ce alte jocuri și activități preferate au?
Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.