16 neplăceri în timpul sarcinii

1

Burtica drăgălașă, lumina din priviri, entuziasmul de a simți cum o nouă viață înmugurește în tine, sunt umbrite de micile neplăceri care apar pe parcursul sarcinii. Dacă le cunoașteți dinainte și știți la ce să vă așteptați, veți trece mai ușor peste aceste inconveniente și vă veți putea bucura de această minunată perioadă fără să vă faceți griji.

  1. Arsurile sunt foarte des întâlnite în sarcină, în special în ultimul trimestru. Progesteronul provoaca relaxarea sfincterului, fapt ce determină o circulație inversă a alimentelor și acidului. Ulterior, uterul dilatat exercită o presiune deasupra stomacului dând naștere acestor arsuri. Aceste arsuri nu prezintă riscuri pentru mama sau făt. Ele pot fi dimuate prin servirea unor gustări mici și regulate, prin evitarea meselor înainte de culcare, a alimnetelor grase sau condimentate sau prin ridicarea capului pe perne în timpul nopții.
  2. Dureri de cap- se datorează nivelului ridicat de progesteron. Pentru a nu avea aceste neplăceri, este indicat să mâncați regulat și să beți apă suficientă, mai ales dacă este foarte cald. Dacă durerile persistă sau sunt însoțite de tulburări de vedere trebuie anunțat medical.
  3. Insomnia- este o problemă cu care gravidele se confruntă mai ales spre finalul sarcinii, atunci când au fie somnul interrupt, neliniștit, fie au o dificultate de a adormi. Insomnia poate fi cauzată fie de neliniștile sau stresul specific acestei perioade, fie de schimbările care apar în corp, fie de influența hormonală. Înainte de a merge la culcare, puteți bea lapte cald, face o baie relaxantă, ascultați muzică etc. Încercați să dormiți, după nașterea copilului va fi mai dificil cu somnul fragmentat.
  4. Senzații de leșin- apar de obicei în al doilea trimestru de sarcină, sunt cauzate de statul mult timp în picioare, de căldură sau de senzația de foame. Trebuie evitat statul în picioare, ridicatul brusc sau lungile perioade de nemâncare. Amețelile pot fi semnalul unei tensiuni scăzute și pot fi periculoase dacă se întâmplă să cădeți și să vă loviți la burtă.
  5. Dureri la nivelul coastelor și dificultăți de respirație- în ultimele săptămâni de sarcină vă puteți confrunta cu astfel de dureri, deoarece uterul dilatat pune presiune pe organele interne. Încercați să dormiți pe o parte, nu pe spate. Atunci când fătul coboară spre bazin, aceste dureri se estompează.
  6. Dureri de spate sunt provocate de presiunea exercitată de greutatea uterului asupra coloanei vertebrale. Aceste neplăceri pot fi diminuate prin menținerea unei poziții corecte a corpului sau prin masaj.
  7. Umflarea mâinilor, picioarelor și a feței se datorează retenției de apă. Puteți să stați cu picioarele ușor ridicate, sunt indicate plimbările, exercițiile fizice ușoare, înotul.
  8. Amorțirea degetelor este cauzată de dureri la nivelul țesuturilor carpului (care se află deasupra palmei), provocând presiune asupra nervilor.
  9. Problemele de retenție a urinei, în special la strănut, râs sau alergat sunt provocate de presiunea pe care o pune greutatea uterului pe vezica urinară. Aceste neplăceri sunt frecvente în partea a doua a sarcinii.
  10. Sindromul picioarelor neliniștite – reprezintă un disconfort accentuat (senzaţie de târâre, furnicătură, tragere sau durere) la nivelul picioarelor, mai ales seara când se întinde, stă aşezat sau în poziţie culcată în pat. În sarcină, ele sunt cauzate de modificările hormonale și sunt agravate în special pe parcursul ultimului trimestru. La scurt timp după naștere simptomele şi semnele pot dispărea. Există însă și persoane care suferă de acest sindrom chiar și în absența sarcinii. Acest sindrom poate fi diminuat prin băi calde effectuate la picioare, prin mișcarea picioarelor și prin cât mai multă odihnă și relaxare
  11. Gingivita de sarcină este una dintre cele mai mai frecvente probleme stomatologice cu care se confruntă femeile însărcinate, Se manifestă ca o sângerare a gingiilor în timpul periajul sau în timul meselor. Gingiile sunt iritate, roșii, umflate, de consistență moale, sensibile la atingere. Această problemă este generate de secreția crescută de hormoni estrogeni care sporește aportul de sânge în toate țesuturile corpului, așadar și la nivelul cavității bucale. Pentru ameliorarea acestui discomfort este necesară o igienă corespunzătoare a zonei, un periaj eficient, curățarea dinților cu ață dentară, folosirea unei ape de gură recomandate de medicul stomatolog. După naștere, gingivita dispare de la sine.
  12. Grețurile și vărsăturile sunt specifice primului trimestru de sarcină și se datorează simțului olfactiv exacerbate în această perioadă. Sunt frecvente în special dimineața. Sunt recomanate mese dese și ușoare, evitarea mirosurilor care provoacă greața. Stai puțin în pat dimineața până te ridici și poți avea la îndemână un bicui
  13. Hemoroizii se manifestă sub forma unor măncarimi, iritații, sângerări cauzate de umflarea uneia dintre venele rectului. La apariția hemoroizilor poate contribui și constipația frecventă în această perioadă. Pentru evitarea acestui discomfort, evitați să stați în picioare pentru un timp îndelungat, aplicați pungi cu gheață la nivelul hemoroizilor și mențineți o igienă corespunzătoare. Hemoroizii, ca majoritatea neplăcerilor, dispar de obicei după naștere.
  14. Constipația este și ea des întâlnită în sarcină, se datorează progesteronului, hormonal responsabil cu relaxarea. În acest caz, se relaxează musculatura intestinală, fapt ce încetinește tranzitul alimentelor prin intestin. Constipația poate fi remediată printr-o alimentație bogată în fibre (pâine integrală, fructe și legume proaspete, cereal, semințe de chia, de in).
  15. Respirația dificilă reprezintă o altă neplăcere cu care vă puteți confrunta, datorată presiunii exercitate de fătul în creștere asupra diafragmei. În ultimele săptămâni de sarcină se diminuează considerabil acest inconvenient, deoarece capul copilului coboară în pelvis.
  16. Somnolența- este unul dintre primele simptome ale sarcinii, poate fi foarte supărătoare mai ales pentru persoanele active. Organismul trece prin nenumărate transformări, de aceea este mai supus oboselii, iar ritmul femeii gravide devine mai încet. Oboseala poate fi si semnul unei lipsede vitamine sau al unei anemii. Este indicată cât mai multă odihnă în sarcină pentru a da ocazia organismului să se refacă.

Nu uitați că nicio sarcină nu seamană cu alta. Aceste informații și sfaturi nu țin locul unui consult medicat specializat. Pentru orice nelămurire, vizitați medicul!

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

About The Author

Un comentariu on "16 neplăceri în timpul sarcinii"

  1. Pingback: Picioare neliniștite în sarcină - SuntPitic - Blog de Parenting

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *