10 soluții pentru a diminua rivalitățile între frați

3

Venirea pe lume a unui bebeluș în familie poate constitui o experiență traumatizantă pentru primul copil, obișnuit ca toată dragostea și atenția părinților să se reverse doar asupra sa. Oricât l-am pregăti înainte, copilul cel mare tot va simți gelozie și va fi copleșit de resentimente față de noul intrus.

Ce puteți face pentru a-l ajuta pe copilul cel mare să își accepte mai ușor frățiorul sau surioara

  1. Implicați-l pe cel mare în procesul de pregătire pentru venirea pe lume a bebelușului (întrebați-l ce nume și-ar dori să poarte micuțul, pregătiți împreună lucrurile bebelușului etc).
  2. După ce se naște, implicați-l în îngrijirea sa (dar numai dacă acesta își dorește, nu trebuie să o perceapă ca pe o obligativitate, deoarece nu este responsabilitatea sa).
  3. Reasigurați-l tot timpul că este și va fi în continuare iubit, că nimeni nu îi va lua locul.
  4. Nu îi spuneți copilului că trebuie să își iubească frățiorul/surioara, acest sentiment va veni de la sine dacă situația este gestionată corespunzător.
  5. Acceptați-i emoțiile negative  și încurajați-l să și le exprime.
  6. Petreceți timp special doar cu copilul mai mare, timp în care el să preia frâiele jocului.
  7. După ce se naște copilul jucați jocuri de inversare a rolurilor (în care copilul este părintele, iar părintele devine bebelușul).
  8. Dacă există semne de agresivitate, jocurile de putere pot face minuni (ex. bătaia cu perne).
  9. Nu îi atribuiți rolul de copil mai mare și nu îl obligați să se comporte ca atare (copilul are dreptul să se simtă din când în când și el mic).
  10. Nu îl certați/amenințați/loviți în cazul în care se va comporta ca un bebeluș (regresia) sau în cazul în care devine agresiv cu copilul cel mic. În cazul agresiunii, aceasta trebuie stopată cu blândețe, iar părinții trebuie să îi explice că îi înțeleg sentimentele, dar că nu i se permite să îi facă rău niciunui membru al familiei.

Gestionarea conflictelor între frați necesită multă răbdare și tact din partea părinților, dar rezultatele se vor vedea mai ales pe termen lung în consolidarea unor relații armonioase între toți membrii familiei.

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

 

About The Author