Strategii pentru dormit când ai doi copii

0

Încă de când am aflat că familia noastră se mărește, am început să ne gândim la strategii pentru a ne adapta la noua formula. Printre acestea se numără desigur și dormitul. Există infinite posibilități de a dormi după naștere: mama cu bebelușul într-o cameră, copilul cel mare în alta cu tatăl, mama cu cei doi copii, iar tatăl separat, părinții cu bebelușul, iar cel mare în altă camera sau pur și simplu toți patru în aceeași cameră.

Pentru noi, cea mai bună variantă este de departe cea a co-sleepingului, deoarece astfel se consolidează atașamentul nostru cu copiii, rivalitatea între frați este diminuată, se favorizează alăptatul copilului mai mic ( sau a ambilor copii în cazul în care sunt alăptați în tandem), mama este aproape de copii pentru a-i liniști dacă este cazul noaptea fără a se da jos din pat etc. Despre mai multe beneficii ale dormitului în aceeași cameră am scris aici. Pentru noi aceasta a fost o alegere simplă și firească, deoarece așa am dormit dintotdeauna cu băiatul mai mare și tare bine ne-a fost.

Problema cu care însă ne-am confruntat a fost spațiul insuficient al dormitorului și calculele pentru a avea loc cu toții.

Dar ce variante există pentru o formulă de doi adulți și doi copii?

  • Patul matrimonial foarte mare în care intră toți membrii familiei.
  • Un pat pentru bebeluș lipit de patul părinților poate fi o variantă bună, însă copilul cel mare ar putea dori să aibă un pat al său, chiar dacă nu prea îl va folosi.
  • Un pat suprapus pentru copilul mai mare deasupra patului matrimonial sau deasupra patului bebelușului (poate fi o variantă minunată pentru un copil care își dorește acest lucru; în cazul nostru, Pișcoțel a refuzat vehement și a spus că el nu doarme sus).
  • Câte un pat pe fiecare laterală a patului cel mare astfel încât cei doi copii sunt lângă părinți, dar totodată au spațiul lor.
  • Un pat pentru cel mic lipit de partea unde doarme mama și un pat pentru copilul mai mare la picioarele patului matrimonial sau în altă parte a camerei. Această soluție mai are o variantă: dormitul tuturor pe lateral, cu picioarele sprijinte de patul copilului mare.
  • Un pat pentru bebeluș mai departe de patul cel mare (este incomod pentru alăptat și trezirile nocturne ale bebelușului).
  • Saltele pe jos (dacă este suficient de cald în apartament).

Ce soluție am ales noi înainte de nașterea bebelinei

După ce am studiat și am făcut tot felul de măsurători, înainte de nașterea celui de-al doilea copil am optat pentru pătuțuri pentru fiecare copil lipite de patul matrimonial. Varinta cu un pat mare nu ni se părea viabilă, deoarece necesita un nou pat. În plus, băiatul nostru doarme foarte agitat, ne lovește cu picioarele, se învârtește în pat și de obicei ajunge în celălalt capăt al patului sau chiar pe jos, iar nouă ne era teamă să nu lovească bebelușul. Pentru această soluție am început să pregătim copilul din timp: am mers împreună și i-am cumpărat un pat, l-am așezat pe partea unde doarme tatăl său, apoi i-am spus că dacă dorește poate dormi acolo. A fost încântat de idee, câteodată a mers să doarmă acolo, s-a jucat în patul său, însă cel mai mult a preferat să doarmă tot între noi

După nașterea bebelinei

În cazul nostru se poate aplica proverbul „Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg”. Astfel minunile noastre au ajuns să-și dispute câte o parte a mea, atât la ora de culcare, cât și în miez de noapte, niciunul dintre pătuțuri nefiind destul de îmbietor pentru ei. Așa că toți patru ne înghesuim într-un singur pat, iar pătuțurile copiilor au devenit suport pentru haine, cărți etc. Momentan pentru noi este bine așa, ne bucurăm din plin de apropierea și de conectarea cu micuții noștri.

Fiecare familie alege varianta care i se potrivește și care îi ajută pe toți să doarmă cât mai liniștiți. Dar nu trebuie să uităm că un copil caruia i se răspunde prompt la toate nevoile sale (atât pe parcursul zilei, cât și al nopții) primește confirmări constante de iubire și sprijin, în loc să fie nevoit să facă față sentimentelor de frică, furie, și abandon, noapte dupa noapte.

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

 

 

About The Author

Niciun comentariu on "Strategii pentru dormit când ai doi copii"

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *