Anul trecut pe vremea asta mă perpeleam în casă la 40 de grade. Treceam prin al doilea val de varicelă, de data aceasta cu fiică-mea de 9 luni (căci așa este cu doi copii, trăiești totul la dublu). Urmăream transmisiunea online a evenimentului Social Media for parents (așa cum o făcusem și la ultimele două ediții) și coceam planuri pentru anul următor. Și iată că a sosit și ediția Social Media for parents 2017. Am pus planul în aplicare și am pornit la drum.
Am bifat o dublă premieră: participarea la eveniment offline și prima călătorie cu trenul fără copii agățați de mine. Mi-am oferit acest minunat cadou: o zi minunată, în compania unor oameni deosebiți, relaxare, dar și informații prețioase. Parcă nici nu am simțit oboseala și am sorbit fiecare cuvânt al speakerilor. De la fiecare am învățat ceva nou, mi-am confirmat anumite lucruri sau mi s-au deschis perspective noi. Am fost captivată de toți speakerii, iar la sfârșit am avut un singur regret: acela că s-a terminat. Evenimentul a fost structurat în trei paneluri: trenduri în parenting, copii, părinți și tehnologie, și o dezbatere despre blogging. Au fost prea multe informații valoroase care mi-aș dori să ajungă la cât mai mulți părinți. Le voi prezenta în articole separate pentru a fi mai ușor de urmărit.
Trenduri în parenting
Primul panel a fost dedicat parentingului. Urania Cremene, Parenting trainer, a ales o temă delicată, mai ales pentru generația noastră de adulți cu stimă de sine scăzută: Strategii pentru creșterea stimei de sine a copilului. Mi-a plăcut ideea că stima de sine a copiilor există.
Copiii sunt mulțumiți de ei așa cum sunt, noi adulții stricăm această armonie a lor cu ei înșiși. Rolul nostru de părinți sau educatori este doar să o păstrăm sau să o punem la loc, atunci când a fost distrusă.
Următorul speaker a fost Sorin Cadar, Medic Primar ORL, Asociația Română de Homeopatie Clinică. Tema sa a fost adecvată sezonului în care ne afăm: Trusa de vacanță pentru o vară fără griji. Este bine să știm cu ce afecțiuni ne putem confrunta mai ales în vacanță, și anume: febra, greața, voma, enterocolite și traumatisme. Alături de metodele tradiționale din bătrâni, el mai recomandă homeopatele dacă nu sunt probleme complicate de sănătate. De asemenea, el ne-a atras atenția că în foarte puține cazuri se impune antibiotic. A dat ca exemplu insolația, situație în care antibioticul nu este necesar, deși uneori este folosit. Sorin Cadar a adus în discuție și faptul că noi adulții îi îmbolnăvim pe copii, 80 % din afecțiunile copiilor sunt induse de adulți. Mi-a plăcut exemplul său cu bunica care îi spune nepotului după ce a alergat prin parc: „Vino aici lângă bunica, stai lângă mine.” Acela este cel care răcește, nu cel care transpiră și aleargă în continuare. Frigul nu îmbolnăvește și nici înghețata. Orice copil trebuie să mănânce înghețată, idee pentru care, cu siguranță fiul meu, mare iubitor de înghețată, i-ar fi recunoscător domnului doctor.
Concluzia sa mi s-a părut de reținut:
Fanatismul e dăunător pentru orice. Este la fel de dăunător a nu face ceva în cazul afecțiunilor ca și a face prea mult.
Mai multe informații despre trusa de vacanță și despre remedii homeopate în generela puteți găsi pe Boiron.
De ce cuplul este o prioritate pentru copii? La această întrebare ne-a răspuns Domnica Petrovan, psihoterapeut/Fondator Școala pentru cuplu. Relația părinților unul cu celălalt este foarte importantă pentru dezvoltarea emoțională a copilui. Studiile de neuroștiință au demonstrat că cei mici învață în relația cu adulții, de aceea este important ca ei să se simtă în siguranță cu părinții, cu profesorii lor.
Foarte mult mi-a plăcut Adrian Asoltanie care a captivat sala imediat. Subiectul abordat de el a fost educația financiară a copiilor: De ce, când, cum le vorbim copiilor despre bani? Am înțeles cât de important este să înțeleagă copiii că orice gadget pe care și-l doresc îi face pe părinți să lucreze cu mai mult în detrimental timpului petrecut cu ei. Cei mici trebuie să fie conștienți de mici de valoarea banului, cum se fac economiile și cum se poate îmbunătăți stilul de viață.
Copiii, părinții și tehnologia
Cel de-al doilea panel a fost destinat relației cu tehnologia a părinților și a copiilor. Este adevărat că până acum mi se părea totul simplu. Copiii mei sunt mici și îmi este încă ușor să controlez relația lor cu tehnologia, relație care nu este foarte dezvoltată. Dar după ce am ascultat prezentările din această sesiune, mi-am dat seama că lucrurile devin mult mai complicate odată cu înaintarea copiilor în vârstă și mai greu de controlat.
Psihoterapeutul György Gáspár a atins un subiect care, prin prisma meseriei, mă preocupă de multă vreme, și anume bullyingul. Subiectul a fost cu atât mai delicat, cu cât nu este unul cu care suntem foarte familiarizați, și anume cyberbullyingul. Prezentarea sa, Vocea celor fără voce, m-a impresionat și m-a pus realmente pe gânduri.
Următorul speaker a echilbrat balanță și a adus în discuție avantajele tehnologiei pentru educație. Simona Penescu, Program Manager, Fundația Orange ne-a prezentat un program de educație digitală, care conține materiale educative, produse atât de profesori, cât și de cei pasionați în educație. Mă bucur foarte mult atunci când oamenii cu putere financiară se implică în educație. Fundația Orange a oferit unor școli din mediul rural aparatura necesară, trainingul profesorilor, materiale educative. Am aflat că printre materialele educative există și o aplicație, Kidibot, pe care o voi folosi și eu cu elevii mei la școală pentru că îi atrage pe copii către lectură.
www.digitaliada.ro este această minunată platformă care reunește materiale atractive pentru copii și care îi ajută pe aceștia să descopere abilități pe care credeau că nu le au.
Ultimul speaker din acest panel a fost Loredana Botezatu, Product Marketing Manager, Bitdefender, care ne-a lansat o întrebare pertinentă: Tu știi ce mai face copilul tău pe internet?
Regulile de parenting pe care le aplicăm în offline se aplică și în online. Limitarea timpului petrecut în fața ecranelor trebuie să existe. Copiii nu trebuie lăsați nesupravegheați în timp ce se navighează pe internet.
Dacă le suntem apropiați copiilor aceștia vor veni la noi să ne spună dacă ceva nu este în regulă. Pentru a-i controla pe copii în mediul online, putem folosi o aplicație de control, dar aceasta nu poate înlocui niciodată părintele.
Dezbatere despre blogging
Al treilea panel a fost despre blogging. Dezbaterea a fost așteptată cu interes de toți bloggerii din sală. Speakerii au fost: Ana Nicolescu, Mămica urbană, Laura Frunză, laurafrunză.ro, Florina Badea, blog de viață sănătoasă Anca Bold Gheorghe, Blog in tandem, Ela Crăciun, elacraciun.ro. Moderatorii au fost Miruna Ioani, și Cristian China Birta. După părerea mea, timpul alocat acestui panel a fost prea scurt, întrebările adresate de Miruna au corespuns nevoilor bloggerilor, însă răspunsurile ar fi trebuit aprofundate. Din lipsă de timp s-a trecut repede de la un subiect la altul, rămânănd nelămurite încă multe aspecte. Dar poate că este un aspect la care organizatorii se vor gândi pentru anul viitor și vor regândi această secțiune.
Per total, mie evenimentul mi-a plăcut foarte mult, cafeaua m-a revigorat după drumul lung, iar înghețata Haagen Dazsm mi-a îndulcit ziua. Gustul său m-a urmărit pe parcursul întregii zile. M-am bucurat să văd oameni atât de frumoși în comunitatea de bloggeri pentru părinți. Abia aștept ediția viitoare! Felicitări, Evensys, pentru organizare!
În curând și alte articole despre subiectele dezbătute la Social Media for Parents!
Sursă foto: Social Media for parents