Sfaturi pentru o alăptare de succes

1

Alăptarea este un drept fundamental al copilului, de care acesta nu ar trebui să fie privat. În România, rata femeilor care alăptează este de doar 12%, fiind printre cele mai mici din Europa. Deși este un proces natural, totuși alăptarea se poate dovedi o experiență anevoioasă pentru mame, cu multe necunoscute. Dar, dacă există o voință puternică și o informare adecvată, micile probleme pot fi depășite, iar alăptarea se poate transforma într-o experiență unică și benefică atât pentru copil, cât și pentru mamă. Iată câteva sfaturi care vă pot ajuta să vă alăptați cu succes copilul atâta timp cât veți dori.

 1. Dacă întâmpinați probleme cu poziționarea copilului la sân, cu greva suptului, mastită, canale înfundate etc., apelați la un consultant în lactație și, după caz,la un medic specialist. Puteți apela la la numarul de telefon 07ALAPTARE, unde veți primi ajutor specializat.
 2. Dacă bebelușul refuză să sugă (greva suptului), nu vă panicați. În acest caz, contactul piele pe piele, alăptatul în semiîntuneric, în liniște pot fi de un real folos. Mai puteți alăpta bebelușul atunci când este semiadormit.
 3. Asigurați-vă că bebelușul este poziționat corect la sân.
 4. Relaxați-vă și aveți încredere în dumneavoastră și în copil. Alocați-vă timp pentru relaxare vizionați un film, citiți o carte, faceți o plimbare, întâlniți-vă cu o prietenă. Stresul îl poate influența pe bebeluș. Aveți încredere în bebelușul dumneavoastră, el va suge atât cât are nevoie.
 5. Dacă trebuie să-i dați bebelușului lapte muls sau lapte praf, dați-i-l cu seringa sau cu lingurița. Mai ales în primele săptămâni, nu trebuie să apelați la biberoane sau la suzetă, deoarece acestea pot interfera cu alăptatul și îi pot crea bebelușului confuzie.
 6. Alăptați-vă copilul la cerere! Chiar dacă veți fi sfătuită să-i faceți copilului un program de alăptat, noile recomandări medicale vizează alăptatul la cerere. Bebelușii au stomacul foarte mic, iar laptele matern se digeră foarte repede. De aceea, în primele luni va dori să sugă foarte des. Bebelușul trebuie pus la sân ori de câte ori dorește. În acest mod, copilul va stimula lactația.
 7. Alăptați noaptea, deoarece se mărește nivelul de prolactină și acest lucru este benefic pentru creșterea producției de lapte.
 8. Nu faceți proba suptului, deoarece este irelevantă. Copilul poate suge și de sete, pentru a-și satisface nevoile afective, pentru a-și alina durerile, astfel el nu suge întotdeauna aceeași cantitate de lapte. În plus, la începutul suptului laptele este mai apos, iar la sfârșit mai gras, astfel încât pe lângă cantitate contează și consistența laptelui. Proba suptului se poate dovedi stresantă pentru mamă. Aceasta, crezând că bebelușul nu suge suficient, va fi tentată să suplimenteze cu formula. Cântăritul obsesiv poate înnebuni o mamă panicată că bebelușul său nu a luat în greutate conform graficelor și o poate determina să recurgă la completarea cu lapte praf. Copiii nu se îngrașă constant, uneori iau în greutate, alteori cresc în lungime. Fiecare copil are ritmul propriu de dezvoltare.
 9. Nu vă panicați dacă nu puteți scoate lapte cu pompa. Nicio pompă din lume, oricât de performantă ar fi nu poate scoate atâta lapte, cât scoate copilul. În plus, există mame care nu pot extrage cu pompa decât o cantitate foarte mică de lapte.
 10. Nu folosiți pompa de muls pentru a goli sânul, deoarece sânul nu se golește niciodată. Este un flux continuu în funcție de cererea bebelușului. Utilizând pompa, va exista o supraproducție de lapte. Dacă mama dorește să detensioneze sânii, poate face un masaj sub jetul de apă caldă de la duș.
 11. Pentru liniștea dumneavoastră sufletească, beți multe lichide și în special ceaiuri care stimulează lactației (chimen, fenicul, anason).
 12. Rugați-vă familia să vă susțină, solicitați-le ajutorul, rugați-vă soțul să se implice în îngrijirea copilului și în crearea unui ambient liniștit și plăcut acasă.
 13. La naștere bebelușul are stomacul foarte mic și se satură cu câteva picături de colostru. Refuzați biberoanele cu lapte praf pe care le oferă asistentele în maternități. Nu vă lăsați influențată dacă vi se spune că nu aveți lapte.
 14. Ignorați sfaturile celor din jur care vă sugerează că nu aveți suficient lapte, că bebelușul nu se satură cu laptele dumneavoastră, că laptele este prea slab etc. Nu cedați presiunii de a recurge la completare cu lapte praf.
 15. Nu vă speriați de puseele de creștere. La 10 zile, la 3 și la 6 săptămâni, la 3,6 și la 9 luni, la un an sunt niște pusee de creștere. Timp de câteva zile, bebelușii au nevoie de mai mult lapte, doresc să stea mai mult la sân, sunt mai agitați și se trezesc de mai multe ori noaptea. Cel mai dificil moment este la 3 luni, când foarte multe mame au impresia că bebelușilor lor nu le mai ajunge laptele și le dau lapte praf. Multe mame sunt induse în eroare și de faptul că nu își mai simt sânii tari sau că nu le mai curg sânii. Acest lucru s-a întâmplat, deoarece lactația s-a reglat în funcție de nevoile copilului. Puseele de creștere sunt benefice pentru lactație, deoarece suptul mai des al bebelușului determină creșterea producției de lapte.

Ce alte recomandări mai aveți pentru mamele care alăptează ? Ce sfaturi le-ați da acestora să nu renunțe la alăptat ?

Un alt articol destinat mamelor care doresc să alăpteze puteți citi aici.

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

 

About The Author