Ora magică – magia unui start în viață

3

V-ați pus vreodată întrebarea dacă nu cumva primele minute din viața noastră ne afectează întreaga noastră existență ? Pentru un start minunat în noua aventură extrauterină, nou-născutul are nevoie de o trecere blândă la noul mod de viață.

„Ora magică” este un concept nou care se referă la prima oră din viața bebelușului. Nou-născutul este așezat pe pieptul mamei, fiind lăsat să stea în contact piele pe piele cu aceasta. Specialiștii au demonstrat că „ora magică” este primordială pentru dezvolatarea bebelușului. Conform acestora, este ideal ca bebelușul să fie adus mamei cât mai repede după naștere pentru a fi hrănit. Contactul piele pe piele aduce bebelușului beneficii fizice și mentale atât pe termen scurt, cât și pe termen lung: liniștirea acestuia, reglarea temperaturii corpului, a nivelului de glucoză, dezvoltare instinctului de supt. Efectele orei magice pentru mamă sunt contractarea mai rapidă a uterului, prevenindu-se astfel hemoragiile post-partum, declanșarea lactației. Astfel se pun bazele unei legături profunde între mamă și pruncul său și se creează criteriile necesare succesului în alăptare.

Avantajele orei magice

Când nou-născuții sunt așezați direct pe pielea mamei, instictiv, aceștia trec prin nouă stadii naturale, după cum au descoperit și demonstrat cercetătorii de la Institutul de Cercetare și Educație în Lactație Healthy Children din SUA .

  1. Plânsul de la naștere
  2. Relaxarea nou-născutului
  3. După 2-3 minute se trezește
  4. Face mișcări ușoare cu capul, umerii, gură și își deschide ochii privind spre mama sa
  5. Etapa activă, în care începe să-și miște gura și să mimeze suptul, apoi se mai odihnește câteva secunde
  6. Urmează etapa de cățărare spre sân, fiind călăuzit de mirosul similar cu cel al lichidului amniotic
  7. După aproximativ 35 de minute de la naștere, nou născutul se obișnuiește cu sânul prin atingeri și prin linsul mamelonului. Acestă etapă durează cam 20 de minute.
  8. În continuare micuțul prinde mamelonul, se atașează singur și suge.
  9. Ora magică se încheie cu un somn odihnitor pentru bebeluș și pentru mamă.

Este uimitor cât de perfect este construită natura și cât de firesc pot decurge lucrurile fără ca omul să intervină. Este minunat cum se inițiază actul alăptării atât de firesc. Având în vedere beneficiile alăptatului, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), UNICEF și Ministerul Sănătății recomandă tuturor maternităților inițierea timpurie a alăptării, în prima oră după naștere, datorită rolului major pe care îl are această procedură pentru alăptarea fără probleme. Din păcate, ora magică nu se respectă decăt în foarte puține maternități din țara noastră. În cazul în care o maternitate oferă acestă oră magică mamelor, trebuie să se respecte următoarele proceduri: bebelușul trebuie șters și așezat gol pe burta mamei, fiind acoperit cu o pătură caldă și uscată. Timp de o oră cei doi rămân în contact piele pe piele cel puțin o oră după naștere. Procedurile medicale esențiale se fac cu nou născutul pe pieptul mamei, iar cele mai puțin importante sunt amânate cu o oră-două.

Așadar, prima oară din viața nou-născutului petrecută în simbioză perfectă cu cea care i-a dat viață este într-adevăr o adevărată minune, dar și deosebit de importantă pentru satisfacerea nevoilor de bază ale puiului de om: căldură, hrană, protecție și pentru un bun start în alăptare. Această oră magică este o perioadă unică de adaptare de la viața intrauterină la cea extrauterină. și reprezintă o experiență irepetabilă.

About The Author