Înfășatul- a fi sau a nu fi?!

1

Înfășatul este o practică veche pentru bebeluși, destul de controvesată în zilele noastre.

Ce avantaje are înfășatul?

După ce se naște, bebelușul încearcă să se adapteze la viața extrauterină. Totul e nou și îl bulversează. Înfășatul oferă copilului reconstituirea mediului restrâns și căldura din uterul mamei și îl ajută să se simtă protejat. Acest lucru ar putea fi mai reconfortant pentru micuțul care încă nu e obișnuit cu repere spațiale largi. Copiii mici se sperie de mâinile lor, se trezesc repede și încep să plângă. De aceea, dacă sunt înfășați, bebelușii dorm mai profund și sunt mai odihniți. Înfășatul împiedică zgâriatul pe față din timpul mișcărilor neregulate ale nou născuților.

Ce dezavantaje are înfășatul?

Înfășatul poate produce în anumite situații displezie de șold. Un copil mai mare înfășat poate fi în pericol de asfixiere dacă se rostogolește în timpul somnului. Copilul poate refuza acest procedeu, pentru că nu se simte confortabil să nu se poată mișca. Ar putea periclita startul în alăptare, deoarece bebelușii înfășați dorm mai mult și nu se trezesc pentru a fi hrăniți.

Experiența noastră

Pe primul meu copil am ales să nu îl înfășăm. Nu mi se părea în regulă să fac asta. E adevărat că nu prea dormea și că plângea mult, dar nu am făcut nicio legătură între înfășat și acest lucru. Cu bebelina lucrurile au stat altfel. Ea s-a născut într-o maternitate private și fiind cu mine majoritatea timpului, am putut să îi observ comportamentul încă de la început. În prima noapte de viață sugea puțin, adormea 10 minute, apoi se trezea nervoasă, eu încercam să îi dau din nou să sugă, crezând că din cauza suptului ineficient nu se satură. Nu înțelegeam de ce se calma atunci când asistentele o luau și o schimbau. Acasă în prima zi, am îmbrăcat-o în haine obișnuite. Nu a vrut cu niciun preț să doarmă nicăieri decât în scoică, unde nu am vrut să o las foarte mult. Seara, când am încercat să o culcăm, a repetat comportamentul din maternitate și nu putea să adoarmă. L-am lăsat pe taică-său să doarmă cu ea pe burtă și am încercat și eu să dorm puțin. În toiul nopții, am pus cap la cap fragmente de puzzle și soluția salvatoare a venit: înfășatul. De atunci micuța a dormit foarte bine, s-a trezit pentru a fi hrănită sau schimbată, apoi își continua somnul. De câte ori nu era înfășată bine și își putea mișca mâinile, nu reușea să adoarmă, plângea și era obosită. Am procedat în această manieră cam trei săptămâni, după care ea a început să se acomodeze mai bine la noul mediu.

Ce recomandă specialiștii pentru siguranța copilului

Tehnica înfășatului să nu fie folosită pe termen lung. Este indicat ca înfășatul să se practice înainte să se rostogolească, până la patru luni.

Înfășatul să fie lejer, eventual de la bust în jos pentru a-i lăsa bebeluşului mâinile libere (dacă pentru copil este bine așa).

Să fie folosit alternativ cu contactul piele pe piele cu mama. Bebelușul să nu fie gros îmbrăcat pentru a se evita riscul de supraîncălzire.

Mamele care alăptează trebuie să fie atente la semnalele de foame pe care le transmite bebelușul.

Materialul cu care este înfășat copilul este important să fie din textile naturale și să nu fie gros.

Materialul să nu strângă pieptul bebelușui, astfel încât acesta să poată respire cu ușurință.

Nu se înfășoară niciodată un bebeluș bolnav sau care are febră.

Care este experiența voastră legată de înfășat? Voi v-ați înfășat bebelușii?

 

About The Author

Un comentariu on "Înfășatul- a fi sau a nu fi?!"

  1. Pingback: Istoria se repetă. Sacul de dormit ne salvează din nou (P) - SuntPitic - Blog de Parenting

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *