Am așteptat ziua de 29 octombrie cu multă emoție și bucurie. Ca pe o sărbătoare. Căci este o sărbătoare atunci când îi asculți pe Diana Stănculescu, Gáspár György și pe Urania Cremene. M-am bucurat de un eveniment deosebit, organizat impecabil de Pagina de Psihologie, în colaborare cu Mozaic Media și Salvați Copiii. Evenimentul a avut loc la Biavati Events. Tema recurentă în discursurile celor trei speakeri a fost: Cultivarea inteligenței parentale prin curaj, compasiune și conectare.
Importanța sănătății sexuale: despre corp, emoții și relații în educația sexuală a copiilor
Subiectul abordat de Diana Stănculeanu chiar a fost unul curajos și controversat. Într-o țară, în care încă mulți oameni sunt plini de prejudecăți, iar sexul este considerat un subiect tabu, educația sexuală a copiilor poate reprezenta un act de curaj. Am urmărit cu mult interes discursul Dianei Stănculeanu, pentru că sunt conștientă de importanța acestui tip de educație. Deseori, am avut controverse pe această temă cu părinți, ba chiar cu cadre didactice, care considerau că nu trebuie să le vorbească copiilor despre acest subiect „rușinos”. De mult timp, am în vedere un articol pe această temă, așadar, voi aloca un spațiu special informațiilor pe care le-am aflat de la psihologul Diana Stănculeanu în cadrul conferinței.
Stilurile parentale – impactul lor în cuplu și în relația cu cei mici
Al doilea speaker a fost Urania Cremene. În stilul său caracteristic, a reușit să remonteze sala și să ne capteze atenția, chiar dacă energia este scăzută în apropierea prânzului. Urania a vorbit despre diferitele stiluri parentale, dar și despre importanța unui parenting echilibrat. Pentru un parenting echilibrat este nevoie de mult curaj pentru a trasa limitele, de compasiune și de conectare cu noi înșine și cu copiii noștri. Urania ne-a oferit exemple, strategii și soluții la diferitele probleme cu care ne confruntăm uneori cu cei mici.
Alfabetizarea emoțională a copiilor noștri
Discursul lui Gáspár György a fost unul mult așteptat de către publicul din sală. Subiectul abordat de el a fost Inteligența emoțională – cum îi putem ajuta pe copii să se împrietenească cu emoțiile
În mod curajos, Gáspár a plecat de la premisa că trebuie să regândim ce înseamnă parenting, să reașezăm informația la care am avut acces. Deoarece, cu toată informația pe care o avem, cu toată dorința de a fi cei mai buni, putem ajunge într-un impas. Punem presiune pe noi, apoi o punem pe copiii noștri. Pe părinți, bone, pe oamenii din jur. Gáspár este de părere că toți experții au dreptate din perspectiva lor, că toate teroriile sunt bune, dar că fiecare părinte, fiecare familie ar trebui să adapteze această inflație de informație la propria personalitate și la setul de valori din familia sa. Trebuie să ne schimbăm optica în privința copiilor. Noi nu suntem perfecți, copiii noștri sunt perfecți. Perfecțiunea nu are ce să caute în relațiile interpersonale.
„Niciodată nu suntem prea bătrâni pentru a avea o copilărie fericită.”
Gáspár ne-a vorbit apoi despre faptul că nimeni nu vine de acasă fără răni. Dacă începem să ne iertăm părinții, ne putem vindeca. Important este să ne permitem să ne retrăim copilăria. Parentingul e în primul rând despre părinte, apoi despre copil.
O altă idee valoroasă este aceea că este greu să facem diferența între intuiție și anxietăți personale. Parentingul este o știință, ne ajută cu copiii noștri. Există anumite descoperiri științifice, pe care este bine să le integrăm în propria poveste de parenting.
Toți oamenii au nevoie să le fie îndeplinite nevoile de: siguranță fizică, emoțională, iubire și apartenență. Dacă îi creștem pe copii că îi acceptăm în imperfecțiunea lor, că face parte din familie și că este iubit, indiferent de greșelile pe care le face, copilul se va simți integrat. Copiii care nu au sentimentul de aparteneță se deschid față de alții (și nu întotdeauna ne plac acești „alții”), fie își neagă sentimentul, iar viața lor va fi dificilă. „Este greu să primești iubire, dacă tu nu îți permiți iubire.” ne-a mai spus Gáspár.
Mi-a plăcut mult citatul:
„Fii adultul care ti-ai dori să devină copilul tău, nu-l forța pe el să fie copilul care nu ai fost tu”.
Mulți părinți vor să trăiască prin copiii lor și îi forțează pe aceștia să fie ceva ce nu își doresc.
Dacă greșim în fața copiilor noștri, este important să conștientizăm greșeala, să ne iertăm, să reparăm, să ne apropiem de copil. Pentru a putea face acest lucru, avem nevoie de curaj, compasiune, și conectare. Mesajul pe care îl transmitem copiilor verbal, trebuie să fie în concordanță cu comportamentul nostru, pentru ca cei mici să nu devină confuzi.
Ce poate distruge iubirea în relațiile interpersonale și cum putem evita acest lucru?
Dincolo de agresivitatea fizică, există și comportamente bine intenționate, dar care distrug iubirea: critica, disprețul, intrarea în defensivă, blocaje în comunicare. Gáspár György ne-a explicat ce fac părinții cu inteligență parentală crescută:
Părinții cu nivel de inteligență parentală crescută acordă atenție limbajului, încearcă să fie cât mai puțin critici, să judece cât mai puțin și să fie cât mai puțin disprețuitori.
Părinții sunt atenți la etichete.
Etichetele se lipesc de sufletele copiilor, și cele pozitive, și cele negative.
Modelele pe care părinții le oferă copiilor lor sunt mai importante decât vorbele. Degeaba îi spunem unui copil să nu lovească și noi îl lovim atunci când o face.
Părintele respectă demnitatea copilului, îl tratează pe acesta cu respect, arătându-i că nevoile sale sunt cu adevărat văzute.
Părinții validează experiențele copilului, îi ajută să devină empatici. De ex. atunci când un copil cade și se lovește, adultul validează ce simte copilul. „O julitură poate să doară rău.” Părinții cu inteligență parentală crescută încurajează identificarea soluțiilor de către copil. Conștientizează emoțiile copilului, chiar și pe cele cu intensitate scăzută. Îi oferă copilului sprijin în articularea emoțiilor (identificare și verbalizare). Stabilesc limite pentru comportamente și încearcă să rezolve împreună cu copiii problemele apărute.
Cum îi putema ajuta pe copii să dobândească inteligența emoțională
În final, Gáspár György a oferit și câteva sugestii de cum putem să îi ajutăm pe copii să dobândească inteligența emoțională.
- Împreună cu copiii desenăm o inimă. În interior, copiii scriu ce înseamnă familia, ce face iubirea, iar în exterior ce nu face iubirea.
- Deesenăm o casă – copilul trece în interiorul casei ce înseamnă pentru el să fie acceptat așa cum este el, când simte că aparține unei comunități.
- Facem poze cu diferite emoții- și copiii să le recunoască.
- Îi învățăm exercițiul recunoștinței.
Sunt de acord cu mesajul din final al lui Gáspár:
Copiii nu au nevoie de părinți perfecți, părinți cool, trebuie să dea dovadă de cultivarea ineligenței emoționale.
Ultima parte a disuției a fost dedicată sesiunii de întrebări și răspunsuri, care au lămurit unele probleme cu care se confruntă părinții.
Cine a făcut posibil acest eveniment
Sponsorii evenimentului au fost: MOMKI and Friends, Starbucks, Savo Romania, Medicover Romania, NN, Alvityl, Aanaftin, Anaftin Baby, Quixx Protect, Apa Kangen – Intoarcere la origini, Next, Boiron Romania, Klorane Bebe, XLEAR România.
Evenimentul a avut loc cu sprijinul Cofetaria Piticot, Maio, Profructta, AQUA Carpatica, Domeniile Samburesti, Florăria Magnolia.
Mi-a plăcut mult cadoul primit de la Momki, pentru că a fost personalizat în funcție de vârsta copiilor mei. Astfel, seara, când m-am întors de la București, copiii mei s-au bucurat de jucăriile educative primite. Și au picat tocmai bine,pentru că prima zi de vacanță și-au început-o, modelând plastilina cu formele primite, lipind pătrățele colorate la Mozaic sau făcând puzzle din lemn. Eu, în schimb, m-am bucurat de pauzele cu delicii dulci și de sucul natural cu care m-am delectat la eveniment.
A fost un eveniment minunat. A meritat drumul până la București și o duminică petrecută departe de cei dragi. Felicitări organizatorilor penru realizarea acestui eveniment! Cu siguranță, participanții la aceste conferințe au de acum o inteligență parentală crescută.
Text de Eliza Biro
Sursa foto principală, foto 1, foto 2: Paul Buciuță
Foarte util, mulțumesc că ai împărtăşit informațiile şi cu noi.
Mă bucur că este de folos. Mulțumesc pentru aprecieri.