Aletha Solter, psiholog de origine elveţiană specializat în psihologia dezvoltării, este recunocută la nivel internațional ca expert în teoria atașamentului și a educației fără pedepse și recompense. Este inițiatoarea institutului The Aware Parenting Institute, care promovează principiile atașamentului părinte-copil.
Cartea Helping Young Children Flourish” (”Copiii noştri frumoşi şi sănătoşi”) se adresează părinților care au copii cu vârste cuprinse între doi și opt ani și le oferă sfaturi celor dornici de a-și înțelege copiii, intersați să creeze și să dezvolte o legătură profundă cu aceștia și să-i ajute să se dezvolte armonios. Autoarea vorbește despre efectele benefice ale plânsului. Ea este de părere că unul dintre principalele motive ale plânsului la copii este comunicarea unor nevoi. În ceea ce privește plânsul neconsolat al bebelușilor, după ce toate nevoile au fost satisfăcute, acesta ar fi în viziunea autoarei cauzat de experiențe traumatizante la naștere, de diferite frustrări. Plânsul reprezintă în această situație modalitatea de descărcare a tensiunii acumulate, de eliberare a sentimentelor negative. Acest plâns terapeutic persistă și după ce copiii cresc. Aletha Solter îi îndeamnă pe părinți să nu oprească acest tip de plâns, care vindecă suferințele copiilor, ci să îi țină în brațe, să empatizeze cu aceștia și să nu-i ignore. Copiii au nevoie să se simtă iubiți chiar și atunci când plâng. Aletha Solter abordează și problematica crizelor de furie (tantrumurilor copiilor), a comportamentului violent al acestora, dar și teme ca temerile și spaimele copiilor sau rivalitățile între frați.
Aletha Solter aduce argumente în lucrarea sa pentru o educație fără pedepse și recompense, arătând efectele negative pe care le pot avea acestea asupra copiilor mici. De asemenea oferă sfaturi părinților cum să găsească alternative eficiente la pedepse, cum să gestioneze un comportament inacceptabil al copiilor și cum să-i determine pe aceștia să fie mai cooperanți.
Cartea oferă părinților idei pentru a-i ajuta pe copii să fie frumoși și sănătoși și constituie premisele devenirii acestora a unor adulți echilibrați emoțional.