Ce spun părinții despre prima ediție a Festivalului Internațional de Educație FiEdu

2

Pe 10 și 11 iunie, la Ploiești, se va desfășura Festivalul Internațional de Educație FIEdu, organizat pentru al doilea an consecutiv de Asociația Iubesc Ploieștii împreună cu Centrul Educațional de Inspirație Finlandeză Yuppy Koti. Festivalul se adresează în egală măsură atât părinților, cât și celor care lucrează cu copiii.

Este un câștig pentru copii, atunci când părinții sunt în parteneriat cu școala, cu profesorii pentru binele suprem al elevului.
Părinții prezenți la acest festival și-au manifestat interesul pentru organizarea unor astfel de evenimente. Ei au înțeles importanța pe care o are implicarea părintelui în viața copiilor și că rolul acestuia nu se termină odată cu intrarea copilului în școală: „Cred că noi toți ne aflăm într-un punct în care am înțeles că de noi părinții depinde felul în care ne creștem/educăm copiii.”

În primii ani ai copilului, părintele citește mult, supraveghează strict copilul și interacțiunile sale sociale, merge la cursuri de parenting. Când copilul crește, unii părinți obișnuiesc să lase rolul educației doar în seama școlii, cum bine reamarcă una dintre mamele participante la prima ediție a festivalului: „Observ cu bucurie că revoluția educatională a început și în țara nostră de ceva ani…primii pași au fost făcuți în direcția parenting (cu tot ce cuprinde…empatie, susținerea și înțelegerea copilului etc…)….Dar acum acei copii au crescut și interesul s-a mutat și el o data cu asta…după ce ne-am informat cum îl îngrijim, cum îl educăm în familie…apoi grădinița care să fie una cu aceleași principii…ne aflăm în fază în care acești copii urmează să intre la școală, iar atenția noastră se îndreaptă acum spre profesorii din școli. ”

Părinții implicați în educația copiilor lor au posibilitatea să schimbe ceea ce nu merge bine în sistemul nostru de învățământ și să susțină o schimbare de paradigmă educațională și de mentalitate în acest sistem. „Bulgărele care se rostogolește în domeniul educației are nevoie de oameni care să îl susțină, cred că suntem prima generație care are forță și determinarea de a-și dori un altfel de sistem educațional, mai ales acum când avem și „materia primă”, respectiv copiii crescuți „altfel”, copii care știu să se facă auziți, copii care au „tupeul” să pună întrebări și care cer respect!

Astfel,  copilul devine cu adevărat principalul factor educațional, căci școala este în primul rând despre și pentru el.

Părinții care au participat deja la acest festival susțin aceste demersuri și le consideră un pas spre liantul dintre școală și familie: „Cu cât mai multe voci care să îndrume spre ceva mai bun și mai ales profesori/educatori care înțeleg că este nevoie urgentă de o schimbare de atitudine și care manifestă interes pentru un astfel de festival, cu atât șansele de a face lucrurile altfel într un timp relativ scurt sunt mai mari!”

Ei au fost încântați să vadă că și în sistemul de învățământ de stat există oameni dornici de schimbare și receptivi la noutate. De asemenea, aceștia au aflat că învățarea nu este totdeauna un domeniu arid și frustrant, ci că poate fi plăcută dacă este abordată cu metodele potrivite. „M-am bucurat să aflu că lucrurile se schimbă în bine și că oamenii chiar se întâlnesc la acest festival în ideea de a schimba idei și păreri pentru a face ca această schimbare să se petreacă într-un timp mai scurt. De la festival am aflat că educația poate fi făcută și altfel decât am cunoscu-o eu, de-a lungul vieții. Adică mult mai prietenoasă. În plus, am aflat că există și în România profesori și învățători, chiar și în sistemul de stat, care caută să transmită informația către copii și prin altfel de metode, mai apropiate de aceștia și mai pe înțelesul lor, astfel încât să facă învățatul o plăcere. ”

Părinții recomandă și altora experiența festivalului: „Da, aș recomanda, pentru că trebuie să știm cu toții unde ne trimitem copiii la școală și de ce nu, să contribuim și noi la această mișcare care ne va influența în mod evident copiii, odată ajunși pe băncile școlilor. Eu m-am chinuit la școală să învăț și mi-aș dori că băiatul meu să învețe din plăcere.”

O altă opinie a celor care au particpat este aceea că metodele de educare pe care părinții le aplică în familie ar trebui să existe și la școală, pentru că empatia, blândețea, respectul stau la baza oricărei relații și sunt baza de la care pornește o educație făcută în mod pozitiv. „N-ar trebui să fie diferențe între metoda pedagogică și parenting. Ba chiar consider că parentingul cu blândețe ar trebui introdus obligatoriu și în educație. ” pentru că „Un copil liniștit, care se simte în siguranță și respectat de învățătorul sau va învață cu drag.

Programul integral al evenimentului de anul acesta este disponibil online la www.fiedu.ro.

Rezervați-vă în agendă datele de 10-11 iunie și grăbiți-vă să prindeți un loc la festival.

Înscrierile se realizează exclusiv online. Prețurile sunt foarte accesibile, variază între 125 și 300 lei pentru cele două zile de festival. Dacă sunteți mai mulți profesori dintr-o școală interesați de participarea la acest festival, vă puteți bucura de reducerea de grup.

 

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.