Rolul înotului în dezvoltarea copilului

0

Indiferent de anotimp, unul dintre cele mai relaxante sporturi este înotul. Beneficiile acestuia sunt multe și arhicunoscute, de la relaxarea mentală, până la slăbire, dacă este practicat corect și însoțit de o dietă echilibrată. În plus, activitatea fizică a copilului nu trebuie neglijată în nicio situație. Înotul poate deveni astfel o modalitate excelentă de petrecere a câtorva ore benefice în și pentru familie. Nici singur nu e chair de lepădat că mai avem nevoie să ne auzim și gândurile.

Rolul pe care înotul îl are în dezvoltarea fizică și psihică a copilului este recunoscut de ceva vreme. Ca părinte însă, îți pui mereu întrebări și ai mereu impresia că datele pe care le ai la dispoziție ca să faci alegeri potrivite copilului tău sunt insuficiente. În acest scop, am stat de vorbă cu doamna Luminița Dragomir, instructor de înot, care practică această meserie de mai bine de 12 ani. Dumneaei a avut amabilitatea să răspundă la câteva întrebări care ar putea ajuta la luarea deciziei de a îndemna copilul să practice acest sport.

  1. Cum și când învață copiii să înoate?

Copiii încep să se acomodeze cu apa de la vârsta de 4 luni. Ei pot să învețe să înoate de la vârsta de 4 ani. 

Asta nu exclude vârste mai mici, dar vârsta de 4 ani este vârsta ideală pentru însușirea tehnicilor și conștientizarea lor.

  1. La ce vârstă este recomandat să înceapă lecțiile de înot?

Este recomandat sa aduceți copiii la înot cât mai devreme.

Bebelușii sunt foarte încântați de apă, de „bălăceală” și chiar dacă unii îoată ca niște cățeluși, statul în apă le face foarte bine și îi ajută să își înfrângă teama. La vârste mici, acest sentiment nu este conștientizat.

  1. Unde învață copiii să înoate în siguranță?

Copiii învață să înoate în siguranță la bazinele de înot, în prezența instructorilor, pentru că așa dobândesc mișcările corecte. Acest lucru le protejază sănătatea.

  1. Ce rol au aripioarele, barele de cauciuc plutele?

Aripioarele, centurile și plutele au rolul de a ține copilul la suprafață, să aibă o poziție corectă în apă, oferindu-le în plus sentimental de siguranță, la început.

  1. Ce conține un echipament complet?

Echipamentul complet constă în: cască, ochelari, costum de baie, șlapi, halat, aripioare, centură și plută.

  1. Care sunt mijloacele de protecție a pielii în apă?

După scoaterea copilului din apă este de dorit să- i facem duș, după care se aplică o cremă pentru hidratare sau ulei de corp. Copilul dobândește astfel și o anumită disciplină sportivă.  

  1. Ce trebuie și, mai ales, ce nu trebuie să facă părintele ca să nu interfereze negativ în procesul de învățare?

Este indicat ca părintele să nu intervină sub nicio forma în timpul orelor de înot, pentru ca acel copil să fie atent la ce îi spune și îi arată instructorul. Dacă părintele este prezent distrage atenția copilului. Cum ar fi dacă la școală, la o oră de română sau de matematică sau chiar de educație fizică, părinții ar năvăli în clase ca să fotografieze sau să dea indicații copilului despre ce ar trebui să facă? Înotul este un sport care se învață și părinții ar trebui să acorde creditul cuvenit instructorului.

  1. Când ne putem lăsa copiii nesupraveghiați în apă?

Pe copii nu-i lasați NICIODATĂ nesupraveghiați…

de Andreea Kovásznai

 

About The Author