Raluca Ciulei parcurge la pas 1200 de km pentru educație

0

Le alegem copiilor noștri școala, învățătoarea. Îi ducem la tot felul de evaluări și la activități extrașcolare. Le citim cărți, ne jucăm împreună, călătorim. Mergem la cursuri de parenting pentru a învăța să creștem ca părinți și să îi ajutăm pe copiii noștri să se dezvolte emoțional.

Dar nu toți copiii sunt la fel de norocoși. Sunt atât de mulți copii care trăiesc la pragul subzistenței. Pentru acești copii, educația este un lux. Părinții lor nu își permit să își susțină copiii să învețe. Sau, ei înșiși fără școală, nu consideră educația un factor important. În satele din România există școli care au încă WC-ul în curte. Există școli care nu au minimul de dotări necesare procesului educativ. Există școli care nu au profesori calificați. Și lista problemelor din mediul rural poate continua.

De acești copii cine se ocupă ? Și ei reprezintă viitorul nostru, al tuturor.

Pentru ei aleargă Raluca Ciulei în perioada 11 mai – 9 iunie 2019. Cei 1200+ kilometri pentru educație, între Cluj-Napoca și Vama Veche, sunt un semnal de alarmă că și acești copii există. Că trebuie văzuți și ajutați. Sunt atâția copii cu potențial care se pierd din cauza mediului din care provin.

Cine este Raluca Ciulei

Raluca Ciulei a trăit 21 de ani în SUA, Elveția și Germania. A fost în clasamentul mondial la tenis de câmp. A studiat informatică, logică și știinte cognitive la facultatea lui Benjamin Frankling, University of Pennsylvania în Philadelphia, SUA. A studiat matematică la una dintre cele mai prestigioase universități din Elveția, ETH Zürich care a dat peste 20 de laureați ai Premiului Nobel, cel mai cunoscut fiind Albert Einstein. Deși avea o viață liniștită și împlinită profesional, Raluca și-a dorit mai mult. Și-a dorit să fie utilă și să dea ceva înapoi comunității din care a făcut parte. Așa a luat naștere inițiativa unui proiect de educație pentru copiii din sate. A atras alături de ea voluntari, sponsori, oameni care iubesc educația și au susținut proiectul său. A organizat pentru copiii fără posibilități două tabere cu activități nonformale, cu proiecte de dezvoltare personală.

Din dorința unei vieți pline de sens în vara lui 2017 s-a întors în România, pentru a continua aceste proiecte educaționale cu Asociația sa „Love for Life”, în România rurală.

Misiunea proiectelor este “Niciun copil lăsat pe dinafară. Nicio comunitate rămasă în urmă.”

De ce un marș al educației?

Ca să atragă atenția asupra neregulilor din educație și asupra realității dure cu care se confruntă mulți copii din mediul rural, Raluca Ciulei a ales o formă inedită : un marș pentru educație. Vara trecută a străbătut  600 de kilometri între Bistrița și București și a lucrat cu copiii din 40 de școli pe traseu, majoritatea din mediul rural.

Anul acesta a hotărât să pornească din nou la drum. Raluca își motivează acțiunea astfel :
„Merg pentru că nu mai pot să văd atâția copii lăsați în urmă, atâția copii lipsiți de un minim de bunăstare și îngrijire, atâția copii privați de posibilitatea de a-și valorifica potențialul, de a ieși din cercul vicios al sărăciei și excluderii sociale, de a deveni adulți care se adaptează cu succes la cerințele vieții.
Merg pentru că este timpul să arătăm solidaritate, să cerem și să obținem schimbările necesare în sistemul educațional, și nu numai, schimbări care să aducă valoare adăugată celor ce beneficiază de el. Fac apel insistent să ne trezim până nu este prea târziu. Avem nevoie de o reformă profundă în educație, întocmită documentat, gândită atât de oameni din domeniul ei cât și din afara lui; avem nevoie de dascăli competenți, educați să facă față generațiilor atât de diferite față de cele cu ce eram obișnuiți. Dar avem nevoie și de inițiative la firul ierbii, cu oameni care nu mai au timp să aștepte reforma și se implică de azi, oameni care activează resurse deja existente și dezvoltă comunități puternice.
Pe Maria am cunoscut-o într-un sat din Ardeal. Este în clasa a doua și trăiește într-o sărăcie lucie împreună cu încă patru frați. Mama ei este alcoolică, tatăl plecat de-acasă. Petrec câteva zile cu acești copii, timp în care ne jucăm, facem matematică și învățăm să citim. În cea de-a patra zi, Maria desenează pe o foaie mare de hârtie visul ei. Se desenează într-o casă spațioasă, așezată la o masă cu multe cărți în jur. Alături se desenează mare, îmbrăcată într-un halat alb. “Doresc să devin doctor când voi fi mare, să ajut mulți oameni. Pentru asta este nevoie să muncesc mult.”, îmi spune fetița cu un zâmbet adorabil.

Timpul să arătăm solidaritate este acum. Maria și frații ei nu mai pot aștepta. Refuz să cred că ei sunt doar niște cifre în niște statistici pe hârtie.”

Anul acesta, raluca Ciulei va parcurge 1 200+ kilometri pentru educație, între Cluj-Napoca și Vama Veche.

Raluca are nevoie ca pe traseu să fie întâmpinată și însoțită de cât mai mulți oameni solidari acestei cauze.

„În școlile care mă vor, mă voi opri, ne vom juca și voi povesti cu elevii, profesorii și părinții prezenți. Voi lăsa apoi o serie de activități practice pentru preșcolari, școlarii mici și elevii de gimnaziu, pe care le-am pilotat cu succes în alte școli.”

 

Raluca are nevoie să nu se simtă singură în acest demers. Să nu simtă că luptă cu morile de vânt.
Traseul pe care îl va parcurge Raluca și activitățile pe care le va desfășura cu copiii le găsiți pe pagina de Facebook sau pe site-ul organizației. De asemenea, pe site puteți găsi informații despre cum vă puteți implica în acest proiect.

Haideți să nu o lăsăm pe Raluca să lupte singură ! Să ne mobilizăm și să ne implicăm fiecare cum și cu ce poate. Educația este lupta tuturor. Nu putem lupta doar pentru copiii noștri. Și ceilalți copii fac parte din viitorul nostru și al copiilor noștri !

Despre marșul pentru educație de anul trecut puteți găsi informații și aici, iar detalii și video-uri din proiectele asociației, aici.

Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.