Obiecte esențiale în primele luni de viață ale bebelușului

1

Înainte de marea întâlnire cu bebelușul lor, este indicat ca părinții să se pregătească atât emoțional, cât și material pentru a-l primi pe noul sosit așa cum se cuvine în sânul familiei. Părinții trebuie să nu dea curs superstițiilor și să se organizeze din timp cu lucrurile necesare micuțului pentru a nu intra în panică după ce acesta se va naște. Gândiți-vă că va fi destul de greu să umblați prin magazine sau să vă documentați pe net despre cele mai bune produse sau cele mai bune prețuri. În plus cheltuielile vor fi mult mai mari și va fi foarte dificil să scoateți din buzunar o sumă mare de bani care să acopere și prețul nașterii cât și pe cel al obiectelor esențiale pentru bebeluș.

Este nevoie de o informare foarte bună în prealabil, deoarece industria obiectelor pentru copii abundă în lucruri care nu sunt întotdeauana utile. Evident că fiecare părinte va alege în funcție de bugetul propriu, de nevoile sale sau de concepția sa despre viață. Este bine ca înainte de a începe procesul de cumpărături, părinții să citească foarte mult despre utilitatea și calitatea obiectelor pe care le vor cumpăra sau să se intereseze la cunoștințele care au trecut deja prin această etapă a vieții. Mai ales la primul copil, părintele poate fi copleșit de disperare în fața noianului de produse existente pe piață, unele mai atractive decât celelalte, dar nu toate neapărat și folositoare.

După perioada de documentare, faceți-vă o listă cu produsele de care credeți că aveți neapărată nevoie în primele luni de viață și cu cele opționale, fără de care vă puteți descurca, dar pe care vi le doriți totuși pentru bebelușul dumneavoastră sau pentru confortul propriu. Nu uitați să luați în calcul și faptul că este posibil să primiți multe lucruri de la alți părinți sau chiar să le împrumutați.

După săptămâna a douăzeci și opta puteți începe să faceți cumpărături. Acum viitoarele mămici se simt încă bine și se pot mișca cu mai multă ușurință, făcând față plimbărilor prin magazine. Este bine ca părinții să decidă împreună în privința cumpărăturilor și să meargă împreună prin magazine. Acesta este un moment emoționant care sudează relația de cuplu.

Ce este bine să se regăsească pe lista de cumpărături pentru noul-născut

Hăinuțe

Bebelușii cresc repede, de aceea nu este indicat să luați prea multe haine. Desigur hăinuțele trebuie să fie adecvate sezonului și condițiilor meteorologice. Nu alegeți modele complicate, chiar dacă anumite hăinuțe vă vor capta atenția, iar tentația va fi mare. Pentru primele săptămâni sunt necesare trei sau patru costumașe de bumbac pentru noapte, 6-8 body-uri, 2-3 pieptărașe, 2 salopete mai groase (pentru toamnă-iarnă) și 6 mai subțiri, botoșei, mănuși și căciuliță. Body-urile trebuie să aibă gătul larg și capse între picioare pentru a fi îmbrăcate cu rapiditate.

Obiecte de igienă a bebelușului

Obiectele pentru igiena bebelușului sunt necesare încă din primele zile de viață. Un articol indispensabil este cădița de baie. Alegeți un material calitativ, cu o suprafață antiderapantă (deși oricum pe fundul acesteia veți pune un prosopel) cu suport anatomic sau fără. Puteți achiziționa și un suport pentru susținerea cădiței pentru a vă fi mai ușor să o manevrați. Termometrul pentru măsurarea temperaturii apei este și el un articol esențial, ca și cel pentru indicarea temperaturii în cameră.

Pentru spălarea nou-născutului, cumpărați un gel de duș și un șampon (puteți alege un produs 2 în 1) specializate pentru pielea sensibilă a copiilor. De asemenea pentru masajul de după băiță puteți opta pentru un ulei special realizat pentru copii sau pentru uleiul de măsline sau de migdale.
În primele luni am optat pentru produse handmade, apoi am cumpărta dermatocosmetice.

Veți avea nevoie și de 2-3 prosoape pentru baie din bumbac speciale pentru bebeluși.

Șervețele umede sunt necesare mai ales când ieșiți din casă și trebuie să schimbați copilul. Scutece pentru nou-nascuti (un bax mare) – pentru început ; de scutece veți avea nevoie încă din maternitate. Nu cumpărați multe de la început pentru că mărimea lor se va schimba în funcție de creșterea în greutate a copilului. Noi le-am folosit pe cele de la DM, marca lor.

Pătură absorbantă sau pătură scutec este necesară atunci când se schimbă bebele, deoarece este impermeabilă. Se poate pune pe masa de înfășat, în pătuțul sau în căruciorul micuțului. Pompiță pentru năsuc – sunt mai multe variante de astfel de pompe, foarte necesare pentru curățarea năsucului bebelușului. Pentru început se pot folosi cele manuale, iar după 4-6 luni este indicată batista bebelușului, cea care se atașează la aspirator și care este foarte lăudată de mămici. Nu trebuie abuzat de ea, dar este bine să fie în casă la nevoie. Pe noi ne-a ajutat la ambii copii. Acum se distrează atunci când și-o pun ei singuri sau unul la celălalt.

Forfecuța pentru unghii este utilă încă de la început, deoarece nou-născutul se poate zgâria cu unghiile sale. Pieptenele cu dinții moi și peria din păr natural sunt alte articole esențiale îngrijirii micuțului.

Accesoriile pentru alăptat sau hrănit cu biberonul

În cazul în care veți putea alăpta, nu veți avea nevoie de prea multe articole. Este posibil să vă fie necesară o pompă pentru muls, tampoane pentru sâni, creme pentru mameloane, mameloane de silicon. O pernă pentru alăptat vă poate ajuta să stați mai comod în momentele în care vă hrăniți puiul.Puteți achiziționa o pernă pentru alăptat care să vă ajute și la dormitul în sarcină, iar când copilul crește poate deveni și obiect de joacă.

În schimb, dacă veți hrăni bebelușul cu biberonul, veți avea nevoie de un set de biberoane cu tetine adaptate vârstei copilului. Biberoanele le puteți folosi și în cazul în care alăptați și aveți prea mult lapte sau păstrați laptele într-un recipient pentru momentele când nu sunteți lângă micuțul dumneavoastră. Noi am avut la primul copil, dar nu le-am fosit prea mult, pentru că am alăptat. La cel de-al doilea nu am apucat să le folosesc nici măcar o dată. Pe vremea când sterilizam obiecte bebelușești, am folosit metoda tradițională: o oală cu apă fiartă. Puteți opta însă și pentru un sterilizator electric, unul pentru microunde, pentru o soluție specială de dezinfectat.  Opțional puteți achiziționa și un încălzitor de biberoane și un termos pentru ieșirile din casă, pentru călătorii sau pentru a vă fi mai ușor de pregătit laptele în timpul nopții.

Piese de mobilier și alte accesorii necesare

Probabil că acestea se vor regăsi la început în camera dumneavoastră pentru a-l putea supraveghea mai ușor pe bebe. Oricum ar fi, cu siguranță veți avea nevoie de un coș, de un landou sau de un pătuț în care micuțul să doarmă. Este bine ca pătuțul să fie reglabil, deoarece acesta se poate folosi foarte mult timp. Noi am ales varianta co-sleepingului. Primul copil a avut un pat separat în caemera noastră, iar apoi a ajuns în patul nostru, iar fetița a avut un pat lipit de al nostru, cu laterala dată jos.

Pentru pătuț sunt necesare un cearceaf cu elastic care protejează salteaua,două sau trei lenjerii de bumbac, apărătoare pentru marginea pătuțului, 2-3 pături mai groase și mai subțiri, o pilotă sau un sac de dormit. Dacă alegeți un pătuț din lemn, în cazul în care nu aveți un buget limitat, puteți adăuga pe lista de cumpărături și un pat pliabil pentru călătorii. Acesta poate fi achiziționat și mai târziu dacă intenționați să călătoriți mai mult.

Masa de înfășat la prima vedere ar putea părea inutilă, dar este mult mai confortabil pentru mamă să nu stea prea mult într-o poziție incomodă atunci când își schimbă copilul. Puteți alege un dulăpior care are încorporată o astfel de masăde înfășat sau o salteluță de înfășat care poate fi așezată deasupra pătuțului. În apropiere trebuie ordonate toate obiectele necesare schimbatului de scutece pentru ca acestea să fie la îndemână mamei, care nu trebuie să lase copilul nesupravegheat nicio clipă.

De asemenea, un dulăpior este o piesă de mobilier indispensabilă, deoarece acolo veți așeza toate hăinuțele și lucrurile bebelușului pentru a nu le amesteca cu ale dumneavoastră.

Veioza este extrem de importantă atunci când vă treziți noaptea să vă hrăniți bebelușul.

Dacă veți alăpta, un fotoliu pentru alaptat v-ar putea fi de un real folos. Bineînțeles că puteți folosi fotoliul din dotare sau un balansoar dacă dispuneți de unul. În lungile nopți din primele 6 săptămâni în care fiică-mea încurca ziua cu noaptea, mie mi-a fost de un real folos un fotoliu balansoar. Acum copiii îl folosesc pe post de jucărie. Opțional puteți achiziționa și un leagăn dacă bugetul și spațiul vă permit. Cu siguranță acest articol nu este o prioritate, însă se poate dovedi a fi și foarte practic când bebelușul este agitat, iar dumneavoastră ați obosit să-l legănați și plimbați în brațe. Un alt accesoriu care își poate proba utilitatea, deși nu reprezintă neapărat o necesitate este baby- phone-ul. Acesta vă poate fi de ajutor pentru a vă supraveghea bebelușul atunci când doarme și nu sunteți în aceeași cameră.

Articole pentru călătorie, plimbări, ieșiri

Scaunul de mașină nu poate lipsi din lista de cumpărături. Pentru siguranța bebelușului dumneavoastră nu puteți circula cu mașina fără acest accesoriu.

La început aveți nevoie de un scaun în formă de scoică, pe care îl puteți folosi și pentru a trasporta copilul în magazine sau prin casă.

Căruciorul este modalitatea cea mai comodă și utilizată pentru transportul copiilor. În primele luni aveți nevoie de un cărucior care sa aibă și landou. Este bine ca landoul să fie detașabil pentru a putea servi și altor scopuri.

Ca alternativă la cărucior sau pur și simplu ca o a doua modalitate de trasport, în funcție de greutatea copilului puteți opta pentru alte articole de purtat bebelușii. Este vorba de sling, wrap, mei-tai sau manduca. Acestea sunt sisteme de purtare a copiilor de la câteva zile până la câțiva ani în brațe, lipiți de corpul părinților și sunt utile atât în interiorul casei pentru a vă ține micuții aproape și totodată să aveți și mâinile libere pentru desfășurarea altor activități, cât și la cumpărături sau în timpul plimbărilor sau ieșirilor în locuri în care căruciorul nu este ușor de manevrat.

De pe lista dumneavoastră de cumpărături este bine să nu lipsească și anumite produse farmaceutice : ser fiziologic, comprese sterile, termometru pentru temperatură, tifon, spirt medicinal, vigantol D3, unguente pentru eriteme fesiere sau pentru alte iritații ale pielii.

Desigur fiecare părinte își creează propria listă de priorități în funcție de buget, de experiență și de preferințe. Important este ca obiectele esențiale primelor săptămâni să fie achiziționate din timp de aceștia pentru a elimina un factor de stres din viața lor după nașterea copilului. După aceea, atenția lor va fi îndreptată asupra noii minuni și nu vor mai avea timpul și disponibilitatea de a alerga prin magazine și de a studia ofertele existente pe piață în materie de produse pentru bebeluși. 

About The Author

Un comentariu on "Obiecte esențiale în primele luni de viață ale bebelușului"

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *