Traversăm o perioadă dificilă, în care fiecare trebuie să își asume o responsabilitate. Oamenii au trecut de-a lungul timpului prin crize, războaie, epidemii. Chiar dacă emoțiile negative primează în contextul actual, trebuie să ne îndreptăm atenția către lucrurile bune din viața noastră, cum ar fi învățarea. În plus, în această perioadă în care nu putem călători și nici iniția activități de educație în alte locuri decât acasă, trebuie să ne dovedim creativi și să găsim soluții de învățare la distanță.
Este momentul să folosim online-ul și în alte scopuri decât am făcut-o până acum. Poate fi o provocare pentru toată lumea: părinți, profesori, copii. Deoarece perioada următoare nu este o vacanță, nu putem neglija partea educativă. Dacă sunteți părinți și sunteți acasă cu copiii, iată câteva idei de resurse online pe care le puteți folosi în activitățile cu copiii, în funcție de vârstă.
Idei de jocuri, activități și resurse pentru preșcolari
- Dacă scrieți „Printables” pe google, vă vor apărea o mulțime de site-uri de unde puteți printa imagini, pe care apoi cei mici le pot colora. Puteți extinde activitatea, creând personaje, pe care să le lipiți pe bețele de înghețată și cu care să faceți teatru de păpuși.
- Citiți povești. Citiți cât mai mult pe parcursul zilei nu doar seara la culcare.
- Creați litere și cifre din plastelină. Este o activitate ușoară, prin care copiii pot exersa cu ușurință literele și cifrele și pot face calcule simple. Mai multe idei de activități cu litere, puteți descoperi aici.
- Confecționați crafturi – dacă aveți niște suluri de hârtie igienică, culori, hârtie colorată și lipici, puteți crea o mulțime de obiecte pentru copii. Pinterest este o platformă unde puteți găsi inspirație din plin pentru actitivitățile celor mici. Krokotak este o altă platformă valoroasă cu idei activități pentru cei mici.
- Materialele Twinkle pentru preșcolari – pe această platformă, puteți descoperi o mulțime de activități care îi vor fascina pe cei mici.
Idei de jocuri și resurse educative pentru școlari
- Jucați-vă jocuri de societate, cu zaruri etc. În funcție de ce jocuri aveți acasă, le puteți folosi în scop educativ. De exemplu, Monopoly este potrivit pentru a învăța copiii noțiuni de educație financiară, pentru a a face calcule etc. Dixit este bun pentru vocabular, pentru dezvoltarea imaginației etc. În plus, aceste jocuri sunt bune pentru că implică toată familia și sunt distractive.
- Faceți crafturi, fișe de activități, carduri cu activități etc. Noi mai avem niște caiete de la editura Gama, rămase necompletate și pe care le mai folosim în timpul liber. Tot de la Gama, avem și carduri și alte materiale de învățare. Avem cardurile cu activități de la Usborne, de la editura Gama pe care le folosim în călătorii și alte carduri cu imagini și, pe baza întrebărilor, copiii ghicesc imaginile.
- Citiți împreună cu copiii. Organizați un colț de lectură și un ritual al cititului. Citiți-le copiilor sau, dacă copiii deja citesc, citiți fiecare propria carte. Părinții sunt cel mai bun exemplu pentru copii.
- Creați povești- după imagini pe care să le așeze în ordinea logică, cu ajutorul cuburilor sau zarurilor cu povești
- Colțul cu pictură
- Folosiți aplicațiile și platformele online:
- Materiale Twinkle – Twinkle România vine în această perioadă în sprinjinul părinților și profesorilor, punând la dispoziție materiale Twinkle, cu acces gratuit pentru o lună, astfel încât elevii să continue să aibă acces la surse de învățare de calitate și în timpul perioadelor dificile. În acest articol, cei de la Twinkle au scris cum poate fi folosită platforma. Materialele Twinkle sunt absolut fabuloase. Eu mi-am făcut cont și am tot răsfoit ca să aleg activități pentru copiii mei. M-am oprit pentru început la activități despre spațiu, pentru că fiu-meu este în etapa astronauți, planete etc.
- ASQ
- Școala și comunitatea, pe canalul Youtube.
- Digitaledu
- Paul Balogh și Cristian Dinu au pus bazele unei platforme, pe care puteți găsi foarte multe resurse educative. Site-ul se numește Tech Against Coronavirus.
În ceea ce ne privește pe noi adulții, putem folosi această perioadă să ne punem ordine în gânduri, să stăm cu noi înșine și să privim înăuntrul nostru. De asemenea, este un prilej ca să citim și să învățăm. În funcție de pasiunile și interesele noastre, există articole, cursuri online și webinarii, iar multe dintre acestea sunt gratuite.
Spor la învățat și multă inspirație!
Credit foto: Hal Gatewood on Unsplash
Dacă v-a plăcut acest articol și dacă îl considerați util, m-aș bucura dacă l-ați aprecia cu un like sau dacă l-ați distribui mai departe. Pentru ultimele articole urmăriți pagina mea de Facebook sau de Instagram.