Testul de sarcină

0

1.Ce este un test de sarcină?

Testul de sarcină reprezintă modalitatea cea mai simplă și cea mai rapidă pentru a depista prezența unei sarcini. Toate testele de sarcină funcționează pe principiul detectării unui hormon special din urină,gonadotropina corionică umană (HCG), numit și hormonul de sarcină. La aproximativ șase zile de la concepție, oul fertilizat se implantează în uter, iar acest hormon special este sintetizat de organism și este prezent în sânge și în urină. În primele 8-10 săptămâni de sarcină crește și cantitatea de hormoni. Deși, pe unele teste de sarcină se specifică că acestea dau rezultate sigure din prima zi de întârziere a ciclului menstrual, este indicat totuși ca acestea să fie efectuate după cel puțin șapte zile de la întârzierea menstruației pentru a spori acuratețea rezultatului.

2. Cum se utilizează un test de sarcină?

Pentru toate testele de sarcină este nevoie de o probă de urină. Pentru mai multă precizie, se utilizează prima urină de dimineață. Procedeul de efectuare a acestor teste este asemănător. Fie se introduce testul în recipientul care conține proba de urină, fie se pun câteva picături într-o deschizătură specială a testului. După un interval de timp care poate varia între 5 și 10 minute, se poate observa rezultatul. Fiecare test are un indicator de control, marcat cu o liniuță. Dacă indicatorul de control nu apare, testul nu este valabil și trebuie repetat. În cazul unui rezultat pozitiv, testul va mai prezenta o altă liniuță. Indiferent care ar fi rezultatul, pentru mai multă precizie este indicată repetarea testului. Un rezultat negativ nu semnifică întotdeauna absența sarcinii.

Fiecare test de sarcină conține instrucțiuni exacte de utilizare și de interpretare a rezultatelor. Înainte de efectuarea unui test de sarcină trebuie verificat termenul de valabilitate al acestuia pentru a nu avea rezultate eronate.

3. Ce poate influența rezultatul testului?

–         Cantitatea de hormoni poate varia de la o femeie la alta, de aceea sunt femei la care testul de sarcină funcționează după o lungă perioadă de absență a ciclului menstrual, în timp ce la altele rezultatul pozitiv poate apărea încă din prima zi de întârziere a menstruației.

–          Proba de urină poate influența rezultatul, deoarece densitatea acesteia diferă și astfel o urină diluată poate afecta rezultatul testului.

–          Marca testului – unele teste pot depista mai repede hormonul de sarcină decât altele.

–          Durata de fertilizare a ovulului până la implantarea acestuia în uter diferă de la o femeie la alta. De obicei, implantarea se realizează la șase zile de la fecundare. Există însă situații când implantarea are loc mult mai târziu după prima zi de absență a menstruației.

4. Când este cel mai bun moment de efectuare a testului de sarcină?

Cu toate că majoritatea testelor precizează că acestea dau rezultate sigure încă din prima zi de utilizare a ciclului, pentru acuratețea rezultatului este bine ca aceste teste să se efectueze după o săptămână de întârziere a menstruației. De asemenea pentru un plus de certitudine este indicată folosirea primei urine de dimineață.

5. Cât de sigure sunt testele de sarcină?

Dacă testul este utilizat corespunzător, precizia este de 98 – 99 %. Totuși există situații în care testul dă un rezultat fals negativ, adică testul nu depistează sarcina, deși ea este prezentă. Acest fapt este posibil dacă testul este efectuat prea repede, dacă urina este prea diluată, dacă hormonul de sarcină nu este încă prezent etc. Dacă rezultatul este negativ în urma repetării mai multor teste de sarcină, dar se manifestă alte semne de sarcină, este recomandat un control de urgență la medicul ginecolog.

În afară de testele de sarcină care depistează HCG-ul din urină, există și teste care folosesc sângele. Acest tip de test este mai dificil de realizat, deoarece implică aparatură specială și trebuie făcut într-o unitate medicală. Este un test cu un grad de precizie ridicat și poate depista o sarcină după aproximativ 6-7 zile de la contactul sexual.

 

Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

About The Author

Niciun comentariu on "Testul de sarcină"

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *