Suzeta – a fi sau a nu fi?

2

Cultural, cu toții suntem obișnuiți cu imaginea idilică a bebelușului cu suzeta în gură sau cu biberonul. În primele luni după naștere, bebelușii se familiarizează cu noua viață. Ei sunt încă foarte dependenți de mama lor, de aceea această perioadă este considerată ultimul stadiu de sarcină. Bebelușii se nasc cu instinctul bilologic de a suge și au nevoie de prezența mamei pentru a-și satisface acest reflex.

În cultura noastră, mamele sunt sfătuite să ofere copiilor lor surogate care să îi calmeze pe micuți. Astfel, ele oferă sugarilor o haină sau o pătură cu mirosul lor și o suzetă cu care să le închidă gura bebelușilor gălăgioși. Suzeta devine astfel un înlocuitor al mamei. Se spune că suzeta a fost inventată pentru a-i liniști pe copiii orfani, care nu aveau parte de iubirea mamelor lor.

Dar ce este de fapt suzeta ?

Este un obiect de plastic sau de silicon, este ceva artificial, conceput pentru a calma un nou-născut și care este folosită de copii, de la naștere și până la 4-5 ani în unele situații. Pentru unii bebeluși, folosirea suzetei nu atrage după sine nicio consecință negativă, în timp ce pentru alții poate cauza probleme încă de la început. Este adevărat că își spune cuvântul în mod semnificativ și ponderea cu care este folosită. Dacă se utilizează sporadic, de exemplu când mama conduce sau când copiii sunt gemeni, iar mama se ocupă întâi de unul, apoi de celălalt, suzeta nu are un impact major, mai ales dacă rutina alăptării este deja stabilită. Problema apare în situațiile în care frecvența utilizării suzetei poate crea dependență, iar bebelușul o folosește în continuu. Este total greșit să se folosească suzeta tot timpul pentru a opri bebelușul din plâns în locul evaluării cauzelor nemulțumirii sale. Bebelușul poate plânge de foame, de sete, de disconfort abdominal, de dureri de dinți, de frig, de cald etc., iar părintele în loc să-i satisfacă nevoia respectivă îl forțează să accepte suzeta pentru a-l face să tacă.  Acceptarea suzetei nu echivalează cu rezolvarea problemei bebelușului, ci doar cu înnăbușirea ei, iar părinții nu învață să decodeze mesajul transmis de acesta. Folosirea suzetei pe termen lung poate avea și alte consecințe negative.

De ce nu este bine să se folosească suzeta

 1.  Suzeta poate interfera cu alăptarea, poate crea sugarului confuzie. Suptul suzetei este diferit de cel la sân, de aceea dacă nou-născutul se obinuiește cu suzeta, atunci când va suge la sân va deveni frustrat, va plânge și va refuza sânul.
 2. Poate cauza probleme dentiției și cavității bucale.
 3. Reduce durata de alăptare – mai multe studii au legat atât introducerea timpurie a unui biberon și cât și folosirea suzetei cu o durată mai scurtă de alăptare, ducând la o înțărcare timpurie.
 4. Reduce timpul petrecut la sân, bebelușul nehrănindu-se astfel corespunzător.
 5. Reduce cantitatea de lapte – corpul mamei produce lapte după nevoile copilului; dacă acesta suge mai puțin, atunci corpul înțelege că nu este nevoie de mai mult lapte și produce o cantitate redusă de lapte. Mama va avea impresia că nu are lapte suficient să hrănească bebelușul, va suplimenta cu lapte praf, iar procesul alăptării va fi periclitat.
 6. Poate fi o sursă de infecții dacă nu este riguros dezinfectată și sterilizată.
 7. Crește riscul de infecții, inclusiv tulpini rezistente la antibiotice. Un studiu a arătat că pe suzete se pot dezvolta bacterii, ciuperci și mucegai. S-a demonstrat că pe suzetă poate crește de multe ori un strat lipicios de bacterii numit biofilmelor, care modifică de fapt, bacteriile normale din cavitatea bucală a unui copil. Respectiva bacterie poate stimula inflamația și poate cauza probleme gastro-intestinale, cum ar fi colicii sau chiar infecții ale urechii. Autorul studiului, dr. Tom Glass, un profesor de știinte medico-legale, medicină dentară și patologie la Universitatea de stat din Oklahoma, a afirmat că aceleași tipuri de bacterii au fost legate de boli cardiovasculare, sindrom metabolic, alergii, astm și boli autoimune.
 8. Creează dependență, unii sugari o folosesc ca element de confort până la vârste mai mari, determinând întârzieri în dezvoltarea vorbirii.
 9. Reduce somnul – unii copii nu pot dormi fără suzetă, se trezesc de multe ori noaptea și își caută suzeta, adeseori  nemaiputând să adoarmă la loc.

  Sugestii pentru folosirea suzetei

În cazul în care totuși alegeți să oferiți suzeta bebelușului dumneavoastră iată câteva precauții pe care ar fi bine să le aveți în vedere:

 1. Nu oferiți suzeta imediat după nașterea bebelușului, așteptați câteva săptămâni până ce acesta s-a obișnuit să sugă pentru a nu se crea confuzia cu sânul.
 2. Nu forțați sugarul să ia suzeta la primele semnale de plâns. Mai întâi verificați cauzele pentru care acesta plânge.
 3. Limitați utilizarea suzetei.
 4. Nu oferiți suzeta în detrimentul satisfacerii nevoilor afective ale bebelușului.
 5. Nu puneți niciodată suzeta pe un șnur în jurul gâtului copilului sau legată de pătuț fără supraveghere, deoarece există riscul de ștrangulare.
 6. Alegeți suzete care pe cât posibil să nu deformeze suptul copilului la sân.
 7. Nu dați aceeași suzetă la mai mulți copii și nu o curățați băgând-o în gură, deoarece cavitatea bucală a părinților conține o mulțime de germeni și poate transmite viruși și bacterii la copil.
 8. Spălați suzeta foarte des cât mai bine și sterilizați-o din când în când .
 9. Nu puneți miere sau zahăr pe suzetă pentru a-l convinge pe copil să o accepte. În primul rând până la un an, copilul nu are voie niciunul dintre cele două alimente, în al doilea rând nu este indicat să-l păcăliți. Iar dacă bebelușul dumneavoastră refuză suzeta, nu-l forțați, se pare că știe mai bine de ce are nevoie.

Fie că alegeți ca suzeta să fie parte din viața bebelușului dumneavoastră, fie că alegeți să nu o oferiți acestuia, nu uitați că aceasta nu poate satisface nevoile afective ale bebelușului, nu poate înlocui sânul mamei și căldura brațelor sale, că suzeta nu mângâie și nu oferă iubirea atât de necesară puiului de om să crească și să se dezvolte armonios.

 

About The Author