Sfaturi pentru o înțărcare blândă

1

Ca orice poveste frumoasă și alăptarea are un sfârșit, copilul intră într-o altă etapă, iar relația emoțională cu mama sa trece la un alt nivel, conectarea realizându-se în alte moduri. Este important ca înțărcarea să se realizeze cât mai firesc, iar copilul să fie pregătit și să nu fie traumatizat în niciun fel de acest fenomen. De obicei, vârsta medie la care se poate produce înțărcarea la om este de 4-5 ani.

Recomandările în privința alăptatului ale marilor organizații mondiale ca UNICEF și OMS sunt alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni a copilului și continuarea până la 2 ani și după, atâta timp cât cei doi, mama și copilul, se simt confortabil și își doresc acest lucru.Teoretic înțărcarea începe atunci când sunt introduse alte alimente în hrana bebelușului în afară de laptele matern.ntarcare

Ideal ar fi ca mamele să își alăpteze copiii până în momentul autoînțărcării, dacă alăptarea extinsă nu le creează frustrări și le face plăcere. Există multe situații, în care mamele simt agitație, nervozitate, sunt extenuate și transmit toate aceste stări copilului. Eu cred că această situație nu este deloc benefică pentru relația celor doi, iar mama ar trebui sfătuită cum să își înțarce blând copilul, pentru a nu apela la metode disperate de înțărcare rapidă sau care pot traumatiza copilul. Înțărcarea rapidă este periculoasă pentru copil, poate genera probleme de confuzie, de atașament sau de încredere. În niciun caz procesul înâărcării nu trebuie început dacă sunt schimbări în viața copilului, dacă acesta este bolnav sau starea sa generală nu este bună.

Ce metode ar trebui evitate cu orice preț atunci când mama se hotărăște să oprească alăptarea:

 • înțărcarea bruscă, copilului să i se refuze accesul la sân de pe o zi pe alta;
 • plecarea de acasă pentru câteva zile a mamei sau trimiterea copilului la bunici;
 • lipirea pe sân a unor plasturi sau legarea sânilor cu bandaj și mințirea copilului că mama are buba sau este bolnavă (denotă lipsă de respect față de copil);
 • ungerea sânului cu divese substanțe (ardei iute, cenușă, lămâie etc.) (nu putem minți copilul, iar apoi să îi cerem acestuia să aibă o relație bazată pe sinceritate cu noi);
 • substituirea alăptării cu un obiect, deoarece acesta se poate transforma în tipar de control.
 • explicarea copilului că e rușine să sugă, că nu e voie că e mare etc. (i-ar putea imprima copilui un sentiment de vină, de rușine sau faptul că este ceva greșit cu el).

Sfaturi pentru o înțărcare blândă

 1. Urmați principiul: Nu propune, nu refuza!
 2. Scoateți pe rând câte o masă de lapte și lăsați-i timp copilului să se acomodeze cu această nouă stare de fapt.
 3. Înlocuiți suptul cu alte activități, jocuri. Conectați-vă cu el în alte moduri.
 4. Distrageți-i atenția cu o gustare, un suc natural, o jucărie etc.
 5. Limitați accesul la sân.
 6. Amânați momentul alăptării.
 7. Evitați pozițiile în care copilul obișnuia să sugă sau rutina în alăptare (de exemplu un fotoliu în care copilul sugea întotdeauna)
 8. Pregătiți verbal copilul (mama trebuie să-l pregătească dinainte pe copil pentru ce va urma, să îi explice că lipsa unei mese de sân nu înseamnă absența iubirii, că se vor putea conecta în alte moduri, să îi spună cum se simte ea și de ce este necesar să limiteze accesul la sân).
 9. Dacă copilul este supărat și plânge atunci când îl refuzați, țineți-l în brațe, validați-i suferința, explicându-i că este normal să simtă frustrare, dar că sunteți alături de el.

Bibliografie:

http://kellymom.com/ages/weaning/wean-how/weaning-techniques/

http://www.askdrsears.com/topics/breastfeeding/faqs/weaning

http://www.ahaparenting.com/blog/Gentle_Weaning

 

Total 7 Votes
1

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

About The Author

Un comentariu on "Sfaturi pentru o înțărcare blândă"

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *