Săptămâna a 28-a de sarcină

0

Dezvoltarea bebelușului în săptămâna a 28-a de sarcină

Odată cu săptămâna a douăzeci și opta de sarcină debutează cel de-al treilea trimestru de sarcină. Fătul cântărește acum aproximativ 900 gr-1 kg și măsoară cam 37cm. Dacă s-ar naște acum, cu ajutorul unor îngrijiri speciale, bebelușul ar putea supraviețui.

Fătul începe să depună straturi de grăsime, deși pielea este încă ridată și roșie. Ochii i s-au deschis, iar auzul este bine dezvoltat. Are fața și corpul acoperite de vermix (un strat de grăsime care ajută pielea să fie impermeabilă). Creierul s-a dezvoltat foarte mult, porțiunea asociată gândirii mărindu-se semnificativ. Simțul gustativ este dezvoltat. Fătul este foarte activ, mișcările sale putând fi simțite și de partenerul dumneavoastră. Ele pot fi chiar vizibile, putându-se remarca forma unui picioruș sau a fundulețului atunci când lovește sau se întoarce.

Prin ce schimbări trece corpul dumneavoastră în săptămâna a 28-a de sarcină

În săptămâna a douăzeci și opta de sarcină sunteți în ultimul trimestru de sarcină și vă apropiați cu pași vertiginoși de marea întâlnire cu bebelușul dumneavoastră. Vă simțiți deja mai greoaie și neîndemânatică. Grăsimea se depune pe burtă, coapse și fese. Până în săptămâna a douăzeci și opta de sarcină, creșterea ideală în greutate este de 9 kg.

Neplăcerile sarcinii se înmulțesc în această perioadă și pot crea un real disconfort. Arsurile, crampele, indigestia, crampele, constipația sunt doar câteva dintre acestea. Pe burtă și pe coapse își pot face apariția vergeturile. Pe măsură ce sarcina avansează, întinderea pielii vă poate cauza mâncărimi.  În ultimele luni de sarcină puteți simți falsele contracții, numite Braxton Hicks. În această perioadă puteți avea vise ciudate. Puteți să visați foștii parteneri, că nașteți un animal sau că bebelușul are probleme. Nu trebuie să vă faceți griji. Visele ciudate sunt foarte normale în sarcină, mai ales în ultimul trimestru când sunteți stresată în legătură cu nașterea și bebelușul, iar grijile și neliniștile sporesc. Este posibil să vă confruntați și cu insomnia. Somnul dumneavoastră poate fi tulburat și de urinările frecvente sau de dificultatea cu care vă întoarceți de pe o parte pe alta.

 

Ce trebuie să faceți în săptămâna 28-a de sarcină

Începând cu săptămâna a douăzeci și opta de sarcină ați intrat în ultimul trimestru, iar nerăbdarea dumneavoastră este în creștere. De acum controalele medicale trebuie să devină regulate și să efectuați analizele necesare celui de-al treilea trimestru de sarcină. Puteți discuta cu medicul dumneavoastră despre naștere.

Este momentul să începeți cursurile prenatale, la care ideal ar fi să vă cooptați și partenerul pentru a-l responsabiliza în legătură cu bebelușul. În plus aceste cursuri îi pot oferi dreptul de a beneficia de zece zile libere, în afara celor cinci obligatorii. Asta înseamnă ca ar putea fi mai mult alături de dumneavoastră și de noul născut. Cu siguranță, ajutorul tatălui în acele momente este neprețuit. Trebuie să începeți pregătirile pentru micuț să-i amenajați camera, să începeți să cumpărați hăinuțele și obiectele care vă vor fi necesare după naștere. De asemenea este bine să vă pregătiți încet, încet și bagajul pentru maternitate.

Dacă mai mergeți încă la lucru, înștiințați-vă angajatorul despre data la care intenționați să rămâneți acasă despre momentul în care doriți să vă reluați munca.

În ultimul trimestru de sarcină, trebuie să urmăriți mișcările copilului zilnic, să observați dacă aveți sângerări vaginale, pierderi bruște de lichid, contracții dureroase, creșterea tensiunii. La oricare dintre aceste simptome trebuie anunțat de urgență medicul și mers la spital, deoarece ar putea fi o problemă cu bebelușul.
Notă: Fiecare sarcină are particularitățile sale, de aceea informațiile oferite sunt orientative. Pentru mai multe detalii consultați medicul specialist.

 

About The Author

Niciun comentariu on "Săptămâna a 28-a de sarcină"

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *