Săptămâna a 12-a de sarcină

0

Dezvoltarea bebelușului în săptămâna a 12-a de sarcină

Felicitări, primul trimestru de sarcină se încheie cu această săptămână. Sarcina a evoluat semnificativ și pentru multe mămici acum este momentul în care îi vor anunța pe cei apropiați că vor avea un copil. Riscul unui avort spontan scade considerabil după săptămâna a doisprezecea de sarcină. În săptămâna a doisprezecea de sarcină, fătul este complet dezvoltat, urmând ca de acum înainte acesta să crească doar în lungime și în greutate. Fătul măsoară acum cam 6.5 cm și cântărește aproximativ 18gr. El începe să semene din ce în ce mai mult cu un om, deși capul este încă supradimensionat în raport cu corpul. Creierul își continuă evoluția, celulele nervoase multiplicându-se foarte repede. Degețele minuscule și-au făcut deja prezența, iar urechea externă e bine dezvoltată. Pleoapele sunt și ele dezvoltate, dar sunt încă lipite. Trăsăturile feței sunt din ce în ce mai proeminente.  Având mușchii dezvoltați, fătul se mișcă din ce în ce mai mult, dar încă aceste mișcări nu pot fi simțite de către mamă. Strânge pumnul, își îndoaie brațele, degetele de la picioare. Bebelușul și-a descoperit o nouă preocupare, aceea de a-și mișca mușchii gurii și de  a-și țuguia buzele. Înghite din lichidul amniotic și apoi urinează.

Prin ce schimbări trece corpul dumneavoastră în săptămâna a 12-a de sarcină

Starea de rău și grețurile se ameliorează în această săptămână. Puteți lua în greutate, deoarece poftele culinare revin. Din cauza retenției de apă, este posibil să aveți uneori fața puțin umflată. Totuși, în continuare schimbările exterioare nu sunt foarte vizibile celorlalți. În această săptămână oboseala dispare și începeți să vă simțiți mai plină de energie și cu chef de viață. Astfel se îmbunătățește și starea dumneavoastră psihică și veți avea un alt tonus, cu toate că veți fi în continuare sensibilă și predispusă la schimbări de dispoziție. Nu mai simțiți nici nevoia de a urina la fel de des ca în primele săptămâni de sarcină. V-ați putea confrunta cu problema constipației, o problemă care vă poate da mari bătăi de cap pe perioada sarcinii, din cauza încetinirii mișcărilor intestinului. Având în vedere că volumul de sânge ste crescut, inima, plâmânii și rinichii vor depune un efort suplimentar. Puteți să vă simțiți sânii mai grei și mai sensibili.

Ce trebuie să faceți în săptămâna a 12-a de sarcină

În săptămâna a doisprezecea de sarcină, este momentul să dați fericita veste celor apropiați în cazul în care ați rezistat tentației până în acest moment. De asemenea, puteți anunța în scris angajatorul de existența sarcinii pentru a fi sigure că acesta vă va respecta drepturile stipulate în Codul Muncii.

În această săptămână este bine să-i faceți o vizită medicului obstetrician care vă urmărește sarcina, deoarece ecografia vă va arăta toate organele interne ale micuțului, depistând eventualele probleme de sănătate. Tot acum puteți să-i ascultați și bătăile inimii, ceea ce este foarte emoționant. La acest control ar fi ideal să vă însoțească și partenerul dumneavoastră pentru a începe să se pregătească psihic pentru noul rol.

Este posibil ca medicul să vă spună că nu mai este nevoie să luați acid folic și să vă prescrie vitamine specifice sarcinii.

Este indicat să vă controlați periodic greutatea, acordând o atenție deosebită regimului alimentar. Alcătuiți-vă un meniu variat cu multe alimente proaspete. Până la această dată creșterea ideală în greutate este de 2 kg. O dietă corespunzătoare, bogată în fibre poate să vă ferească de constipație, care este o reală problemă pe tot parcursul sarcinii. Totodată, consumând multă apă puteți să evitați această neplăcere. Aveți grijă de sănătatea gingiilor și a dinților dumneavoastră.

Practicați cu regularitate exerciții fizice, înotul fiind deosebit de benefic pentru sarcină.

Continuați să vă informați despre sarcină și naștere,interesându-vă și de cursuri prenatale pe care să le frecventați în viitor.

Notă: Fiecare sarcină are particularitățile sale, de aceea informațiile oferite sunt orientative. Pentru mai multe detalii consultați medicul specialist.

About The Author

Niciun comentariu on "Săptămâna a 12-a de sarcină"

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *