Materiale Montessori apărute la editura Gama

2

Așa cum am promis, revin cu prezentarea celorlalte materiale Montessori apărute la editura Gama: cardurile de nomenclatură, numite şi carduri în 3 părţi și caietele cu activități de scriere și de citire. Aceste materiale educative fac parte din amplul proiect de inspirație montessoriană, inițiat de editura Gama. (Despre caietele Montessori am scris aici, iar despre cărțile de joc Montessori aici).

Lecțiile Montessori în trei părți pot fi folosite cu succes atât în activitățile făcute cu copiii acasă, la ateliere, la grădiniță sau chiar la școală! Și eu, ca adult, am fost foarte încântată să le studiez și am multe de învățat din ele.

Pentru copiii foarte curioși, interesați de enciclopedii, de atlase, care pun tot timpul întrebări, așa cum este și băiețelul meu, aceste materiale reprezintă un ajutor deosebit de util pentru părinți de a le prezenta într-un mod atractiv și ludic realitatea înconjurătoare. Noi mai avem puțin de așteptat pentru a le folosi, momentan doar i le-am prezentat, i-am spus ce reprezintă imaginile.

Fiecare pachet conține un card general pentru „întreg”, cu ilustraţia colorată în întregime şi mai multe carduri cu elementele constitutive, evidenţiate prin culoare pe ilustraţia alb-negru. Pachetele sunt structurate în 52 de carduri neperforate şi 52 de carduri perforate identice. Cardurile neperforate conţin o ilustraţie şi cuvântul care o denumeşte. Cardurile perforate permit detaşarea ilustraţiei de eticheta pe care este scris cuvântul. Fiecare pereche de carduri are pe spate tipărite aceleași informații.
Pachetele de carduri sunt însoție cu un pliant cu sugestii de activităţi. Ceea ce mi se pare interesant este că cei mici își pot exersa citirea, prin potrivirea etichetelor în drepturile cardurilor neperforate corespunzătoare.

Potrivit Mariei Montessori, începând de la 3 ani și jumătate, copilul acumulează tot mai multe cuvinte și timp de un an este momentul potrivit pentru învățarea scrisului, iar cititul urmează acestui proces după vârsta de 4 ani. În funcție de interesul copilului, aceste carduri pot fi o bază de plecare pentru diferite jocuri, dar și pentru introducerea unor informații suplimentare despre noțiunile respective.

Cardurile sunt bine realizate, cu imagini frumoase, concludente, pe un carton de calitate.

Cardurile 3+

Lecții de zoologie. Vertebrate

2015-12-18 14.01.28

2015-12-18 14.05.24

Copiii vor avea ocazia să învețe despre pește, broasca țestoasă, pasăre, cangur, cal și vulpe.

Lecții de astronomie

2015-12-18 14.12.42

 

2015-12-18 14.14.57

Mi se pare fascinant pentru micuți să studieze despre Sistemul Solar, despre Soare, Pământ, Lună, fazele lunii, comete, mișcarea pământului. Parcă nici nu am răbdare ca fiul meu să ajungă la vârsta când vom folosi aceste carduri. Eu îmi amintesc de lecțiile rigide din manual pe care trebuia să le memorăm.

Lecții de geografie

2015-12-18 14.17.02

2015-12-18 14.19.02

Deosebit de util mi se pare și acest pacher, care conține carduri care îi vor purta pe copii prin continentele lumii, le vor oferi informații despre oceane, vulcani, relief etc.

Lecții de botanică

2015-12-18 14.06.42

2015-12-18 14.11.29

Prin acest set de carduri, cei mici se vor familiariza cu noțiuni despre copac, fructul mărului, sămânța de fasole, tuberculul de cartof, bulbul de ceapă.

Cardurile 4 +

Lecții de anatomie. Organele de simț. Sistemul respirator. Sistemul circulator

IMG_1093

IMG_1094

Prin intermediul acestor lecții, copiii vor afla despre cum funcționează corpul uman.

Lecții de anatomie. Sistemul osos. Sistemul nervos

IMG_1090

IMG_1091

Acest pachet vine în completarea celuilalt set de lecții de anatomie, familiarizând copiii cu sistemul osos și cu cel nervos.

Lecții de anatomie. Organele interne. Sistemul digestiv. Sistemul excretor

IMG_1102

IMG_1103

Copiii învață apoi noțiuni despre organelle interne și despre funcționarea sistemului digestiv și a celui excretor.

 Lecții de zoologie. Nevertebrate

IMG_1089

IMG_1106

Cu ajutorul cardurilor, copiii vor învăța despre euglena verde, meduză, râmă, melc, caracatiță, sepie, păianjen, albină.

O altă categorie de materiale educaționale care fac parte din amplul proiect Montessori sunt caietele de scriere și de citire, colecție dedicată copiilor cu vârste cuprinse între 3-5 ani.

IMG_1110

Caietele de scriere reprezintă nivelul al doilea în învățarea de tip Montessori, primul pas reprezentându-l familiarizarea copiilor cu semnul scris, prin Kitul Descoperă literele.

Caietele cu activități de scriere (La munte) și (În parc) conțin sfaturi pentru părinți și activități legate de scrierea literelor, a cuvintelor reprezentate de imagini.

IMG_1125IMG_1121

IMG_1127IMG_1123

Caietele cu activități de citire (Fructe și legume) și (Mamifere) reprezintă al treilea nivel în procesul de învățare Montessori. Și aici părinții vor găsi sugestii pentru a-și ajuta copiii să deprindă tehnica cititului. Caietele conțin stikere, care fac mai atractive activitățile.

IMG_1112IMG_1114

IMG_1117IMG_1119

Materialele Montessori îi ajută pe copii să înțeleagă mai bine lumea în care trăiesc, să se familiarizeze cu termini științifici, dezvoltându-le curiozitatea și plăcerea pentru studiu și dorința de cunoaștere, totul într-o manieră ușoară și atractivă. După părerea mea, pot depăși cu mult vârsta recomandată, nefiind niciodată prea târziu pentru a mai învăța ceva. Felicitări editura Gama pentru această inițiativă curajoasă și unică pe piață!

 

About The Author

2 comentarii on "Materiale Montessori apărute la editura Gama"

  1. Pingback: Activități de vacanță cu copiii - SuntPitic - Blog de Parenting

  2. Pingback: 21 de activități pentru copilul tău - SuntPitic - Blog de Parenting

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *