Interviu cu Mihaela Pintea, trainer Dunstan Baby Language

1

Mihaela Pintea este o mămică implicată și inimoasă care a adus în Brașov metoda Dunstan Baby Language, menită să ajute părinții aflați la început de drum să înțeleagă mai ușor nevoile bebelușilor. Am stat de vorbă cu Mihaela despre importanța identificării tipurilor de plâns la bebeluși și iată ce de lucruri interesante am aflat!

  1. Cine este Mihaela Pintea? Spune-ne câteva cuvinte despre tine.

E greu când vine vorba să vorbeşti despre tine. Sunt Mihaela Pintea, soţie şi  mama unei fetiţe de 2 ani şi 3 luni. Este minunea din viaţa mea, Teodora a schimbat sensul sensul verbului „a fi” pentru mine şi soţul meu. Acum suntem, împreună.

După foarte mulţi ani petrecuţi în Timişoara, m-am relocat în Braşov şi pentru că dintotdeauna preocuparea mea cea mai importantă au fost copiii, călătoria continuă aici şi acum. De meserie sunt profesoară de română-engleză, am lucrat şi în alte domenii decât educaţia, însă vocaţia te cheamă înapoi, nu te lasă a rătăci prea mult unde nu-ti este locul. Aşa şi cu mine. :)Am făcut voluntariat într-un ONG cultural, am jucat teatru pentru copii, ateliere de pictură, dar am cunoscut şi durerea pruncilor atunci când tot prin intermediul unui ONG, am intrat în spitalul de copii din Timişoara şi a trebuit să le fim aproape printr-o poveste citită, ţinându-i în braţe din cauză că mama i-a lăsat acolo sau au fost luaţi din familii de asistenţii sociali.

În Braşov am avut norocul să cunosc şi Asociaţia Pro Vita, care luptă pentru viaţă prin proiectele desfăşurate, pentru copiii nenăscuţi şi oferă sprijin concret tinerilor/adolescenţilor aflaţi în situaţii dificile. Toate acestea şi naşterea fetei mele, au fost vocea care mi-a strigat că drumul meu trebuie să fie exclusiv către copii, fără excepţie. Întotdeauna am căutat adevărul, sensul nostru aici şi acum, iar vocaţia mea este fără îndoială aceea de dascăl, de formator, de prieten al copiilor.

2.  Ce este metoda Dunstan Baby Language?

Metoda Dunstan Baby Language este un system care te va învăţa cum să interpretezi nevoile bebeluşului tău prin sunetele şi plânsul lui/ei. Îţi permite să devii parte din acest limbaj universal şi să participi la un alt fel de comunicare.

Este o diferenţă imensă între a auzi şi a asculta. Simpla auzire a plânsului bebeluşului te lasă fără putere şi fără soluţii. Dar când ştii să asculţi sensul din plâns, totul se schimbă pentru un părinte.

Folosind sistemul Priscillei Dunstan vei învăţa cum să îţi setezi urechea şi să asculţi sunetele din plânsul bebeluşului. Cu răbdare şi puţin exerciţiu, curând vei descoperi bucuria de a înţelege precis nevoile copilului tău. El este in definitive profesorul tău cel mai bun.

   3. Ce aduce nou această metodă?

Conceptul Baby Language nu este un “produs de ultimă generaţie”. DBL propune părinţilor şi celor care îngrijesc nou născuţi să se reîntoarcă spre intuiţie, spre observarea copilului şi le dă încrederea că ei îşi pot înţelege bebeluşul mai bine decât oricine altcineva. Fiecare cuvânt DBL este un reflex la care s-a adăugat un sunet. Astfel că o dată ce te-ai familiarizat cu acest tip de Limbaj, natural vei putea asculta sunetele, vei căuta reflexul care le-a determinat şi vei face legătura între ele şi nevoi. Faptul că ne naştem cu o mulţime de reflexe care ne ajută să ne adaptăm la viaţa extrauterină, ne ajută să supravieţuim, nu este o noutate. Doar că până la Priscilla Dunstan nimeni şi niciun studiu nu a reuşit să conecteze reflexele la nevoi exprimate prin sunete şi plâns specifice.

4.  Cum ai descoperit această metodă și ce te-a determinat să devii Instructor certificat DBL

În Timişoara, tuturor celor din jur le era clară orientarea mea spre lucrul cu copiii. Aşa se face că într-o zi, când deja eram însărcinată, o prietenă, medic în Canada şi mamă, mi-a povestit despre DBL. Aşa a început totul. Eu îmi doream foarte mult să fiu o mamă bună, să-mi înţeleg copilul (aşa cum toate mamele îşi doresc), şi să am o relaţie diferită. M-a luat cu dureri de cap uitându-mă la industria de produse de peste tot care promit fericirea şi a copilului, m-am panicat şi m-am simţit neputincioasă la perspective că trebuie să cumpăr tonele de lucruri fără de care chipurile nu se poate .Ei, dar lucrurile nu stau aşa. Iar DBL m-a învăţat că unui copil sănătos îi trebuie afecţiune, linişte, are nevoie să-l înţelegi. Prin urmare mi-am dat seama ce bine îmi va prinde să învăţ limbajul lor secret, şi am făcut-o…iar  urmările au fost dintre cele mai bune. Şi cum un lucru bun e bine să-l împarţi, iar DBL este pentru toată lumea care doreşte să îşi cunoască mai bine copilul abia născut, şi bebeluşii merită toţi să fie înţeleşi, iata-mă aici, gata să ajut.

5.   Care sunt beneficiile acestei metode?

Primul şi cel mai mare beneficiu este acela de-a identifica precis nevoia bebeluşului prin sunete şi plâns. Identificând nevoile corect, automat vei putea răspunde adecvat, iar bebeluşul va plânge mai puţin. Astfel se creează un mediu familial cu stres diminuat mult, iar părinţii vor fi mai siguri pe faptul că îşi ingrijesc bine copilul. Părinţii au declarat că relaţiile dintre ei au devenit mai bune şi mai puţin tensionate după utilizarea sistemului DBL. Fiind liniştiţi şi cu nevoile împlinite, bebeluşii au perioade de somn neîntrerupt mai lungi, iar când bebeluşul doarme, dorm şi părinţii. DBL elimină de asemenea acea ghicire a nevoilor prin încercare şi eroare.

Alăptarea se întâmplă mai uşor, în sensul că atunci când bebeluşului îi este foame, şi corpul mamei este pregătit să îl hrănească, iar conectarea copilului la sân este optimă, nedureroasă, are loc un act natural.

6.  Cum funcționează limbajul bebelușilor?

Baby Language în universalitatea lui este prezent la toţi nou născuţii şi prin urmare ne vom putea folosi de el începând de la naştere până la 3 luni. După 3 luni, copilul se maturizează, creşte, o parte din reflexe se vor pierde, iar comunicare devine mai conştientă. În primele 3 luni, nou născutul ne comunică nevoile într-un mod involuntar, spontan în baza reflexelor corpului. Ca atare trebuie învăţate sunetele produse de nou născut şi mişcările corpului care însoţesc întotdeuna plânsul şi astfel ajungem la o identificare exactă a ce este necesar să-i oferim.

7.  Cum te-a ajutat acest sistem de decodificare în relația cu fiica ta?

Foarte mult. Eu am avut o situaţi puţin mai deosebită în sensul că în prima lună şi jumătate am fost doar noi două. Ulterior familia s-a reîntregit, mutându-ne la Braşov. Ca mamă începătoare, DBL a fost de bază în sensul că am renunţat la tonele de sfaturi şi idei ale celor din jur şi am ştiu ce vrea Teodora pentru că îmi vorbea, nu plângea. O dată înţeles faptul că plânsul nu este durere (avem în vedere copii sănătoşi), nu te mai sperii, nu-ţi mai este frică de acel boţ de om. Un părinte relaxat transmite o stare de bine copilului, îi dă încredere că se află pe mâini bune şi că nevoile lui atât de importante sunt împlinite. Pe cât de confuză eram înainte de DBL, pe atât de uşor mi-a fost ulterior şi chiar am fost surprinsă de cât de simplu poate fi să te ocupi de un bebeluş ca părinte începător.

8.  Ce planuri ai cu proiectul DBL în România? Ce evenimente pregătești pentru părinți?

În momentul de faţă preocuparea mea principală este înspre a face cunosctut DBL cât mai multor părinţi şi persoane care se ocupă de îngrijirea nou născuţilor. Trebuie să afle toţi cei interesaţi că bebeluşii ne vorbesc într-un alt fel şi că plânsul nu mai este un mister inaccesibil. Îmi doresc foarte mult să organizez diverse întâlniri, workshopuri pe tema Baby Language şi pregătire specială în vederea depinderii Baby Language. În faza următoare sosirii bebeluşului acasă voi fi alături de părinţi, ajutându-i să înveţe cum să îl asculte pe nou născut, cum să stabilească o rutină flexibilă a ciclurilor hrană – activităţi –somn ţinând cont de nevoile acestuia. Probabil în viitorul nu foarte îndepărtat vom putea vorbi şi de un centru Dunstan Baby Language în România. Există nişte paşi de urmat în acest sens, însă eu sunt optimistă şi abia aştept să ne apucăm de treabă.

9. Ce pot învăța părinții la cursurile tale?

Dincolo de familiarizarea cu sunetele şi reflexele, limbajul corpului vor învăţa un alt fel de a-şi îngriji bebeluşii. Un alt mod de a se simţi părinţi încă din prima zi în care îşi ţin copilul în braţe. Cum pot fi părinţi fără confirmarea celor din jur, ci doar a propriului copil, fericit şi mulţumit că nevoi primare de hrană, confort, afecţiune şi iubire sunt împlinite la cerere, flexibil şi nu impus din afară conform unui orar stabilit în funcţie de nişte repere improprii copilului lor.

Vor învăţa că timpul petrecut împreună cu bebeluşul trebuie trăit nu în grabă, ci ca intensitate a grijii pentru acesta, că este foarte uşor să îşi cunoască pruncul încă de foarte devreme, şi că acest tip de înţelegere deschide o comunicare copil – părinte sănătoasă.

10.   În ce alte proiecte mai ești implicată?

Ca membru voluntar în asociaţia Pro Vita din Braşov, vom relua o campanie de conştientizare a elevilor din licee asupra tipului de societate în care trăim, a faptului că nu trebuie să luăm totul de-a gata şi că suntem oameni cu potenţial intelectual propriu, că trebuie să facem alegeri conştienţi de consecinţe. Campania este una pro life şi s-a dovedit până acum de mare impact asupra adolescenţilor, un impact pozitiv. În curând voi demara şi un alt program dedicat copiilor, ca o prelungire a Dunstan Baby Language, program având origini comune cu cele ale DBL. Mai multe amănunte vă voi furniza la momentul potrivit .

11. Cum reușești să îmbini cariera cu statutul de mămică?

Este ideal ca munca pe care o faci să fie plăcută, astfel nici nu simţi că munceşti, este ceva firesc. Din această perspectivă, fetiţa mea deja face parte din munca mea J şi mă simt bine. Am norocul de a fi primit de la Dumnezeu o familie frumoasă, un soţ de bază şi acolo unde nu mai pot eu, preia el tot ce este de făcut, inclusiv îngrijirea copilului. Suntem un fel de echipă şi ne ajutăm reciproc, deci toate bune. Se poate!

12.   Un mesaj pentru cititorii  revistei suntpitic.ro

Mesajul meu pentru mămicile şi toţi cititorii revistei…hmm. Le-aş mulţumi că aleg să citească o revistă condusă de oameni inimoşi, bine intenţionaţi şi orientaţi înspre a-i ajuta, oferindu-le informaţii de calitate, selectate din noianul de altele care numai bine nu ne fac. Le doresc să aibă parte de mult discernământ şi speranţă şi împreună să încercăm să creăm o lume mai bună. Noi suntem fiecare un microunivers, copiii noştri un altul…punând mână de la mână, păsându-ne mai mult chiar de noi, putem face lumină în jur, putem construi ceva durabil. Haideţi să începem cu ce ne este aproape, cu noi şi copiii noştri.

 

About The Author

Un comentariu on "Interviu cu Mihaela Pintea, trainer Dunstan Baby Language"

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *