Interviu cu Elena Gorun, inițiatorea proiectului WAHM

0

Inițiativa socială WAHM atrage atenția prin noutatea sa și prin impactul pe care îl are asupra mamelor care vor să îmbine cu succes timpul consacrat muncii cu cel dedicat copiilor. Elena Gorun, co-fondatoarea proiectului ne oferă mai multe lămuriri în interviul care urmează:

1.      Cine face parte din echipa proiectului WAHM ?

Proiectul a fost inițiat de mine și de soțul meu, Marian. La început ne ocupam de la selecția de joburi, la organizare evenimente, ateliere de lucru, șezători și alte demersuri ce vizau creșterea angajabilității în rândul  mamelor sau promovarea propriilor afaceri dezvoltate de ele de acasă. Acum, însă, din echipă fac parte și alte persoane, preponderent mame WAHM, foarte motivate care sunt pregătite să vină în întâmpinarea nevoilor comunității. Mă refer la liderii zonali, Dana în Brașov, Oana în Tg. Mureș, la Cristina care se ocupă de partea grafică și promovare, Loreta și Oana, responsabile de job research, Alexandra care se asigură de crearea legăturilor trainice și recomandări de parteneri, sponsori, voluntari. Colaborăm și cu Valentina Roman privind partea de interviuri, realizate mamelor, precum și cu specialiști pe consiliere profesională, vocațională, juridică, anteprenoriala, design de proiect pentru mame. Este o echipă frumoasă, în creștere.

2.        Cum a luat naștere ideea acestei inițiative sociale?

Ideea acestei inițiative a izvorât din experiența maternității. Venirea pe lume a băiețelului nostru a dus la demararea acestui proiect social.

3.      Cum reușește să se susțină finaciar proiectul ?

Momentan, proiectul nu are fonduri proprii prin care să se susțină. Lansat de doar 4 luni, acesta a crescut în mod organic prin implicare voluntară. Desigur, vizăm autosusținerea prin finanțări, microfinanțări, donații, sponsorizări, activități proprii. Dar acestea vin în timp, cu răbdare.

4.      Ce este o mamă WAHM ? Cui se adresează proiectul ?

Definiția strictă vizează mamele care lucrează de acasă . Dar noi am lărgit sintagma pentru a ne adresa mai multor segmente.

O mamă WAHM este o mamă care dorește să lucreze de acasă, în regim part time, project based sau care dorește să dezvolte o afacere  proprie, astfel încât a ceste demersuri să îi permită să petreacă timp de calitate alături de copiii ei.

5.      Ce-și propune WAHM ?

WAHM Romania își propune să crească angajabilitatea mamelor în condițiile exprimate mai sus, să crească piața locurilor de muncă pentru mamele care doresc să lucreze de acasă, part time sau project based, să consilieze mamele care doresc să își dezvolte propria afacere prin programe de mentorat antreprenorial și să vină în întâmpinarea nevoilor de specializare, respecializare, calificare, să dezvolte ateliere de lucru tip șezători și multe, multe altele momentan în incubator.

6.      Ce domenii sunt vizate prin sintagma „lucrul de acasă” ?

În această sintagmă pot intra atât activități practice (cusut, croit, olărit, artizanat), cât și cele prin care mamele oferă servicii în diferite domenii (marketing, PR, comunicare, traduceri, meditații). Desigur, în acest segment intră și mamele care dezvoltă propria afacere de acasă (săpunuri, brioșe, crearea de bijuterii etc.)

7.      Ce credeți că le face pe mame să se reinventeze, să-și descopere noi pasiuni, să-și schimbe prioritățile în perioada concediului de îngrijire a copilului ?

Categoriile de mame cărora noi ne adresăm sunt următoarele :

-sunt mame antreprenoare

-sunt freelancer

-au un job convențional dar doresc să lucreze part time, de acasă sau projectbased

– nu au job deloc (nici alte venituri)

-doresc să se recalifice, să se specializeze sau să capete noi deprinderi practice pe perioada concediului de creștere a copilului pentru a putea lucra ulterior de acasă, part time/projectbased.

Mamele care aleg acest drum o fac fie din considerente financiare, fie datorită schimbării sistemului de valori (primează timpul petrecut alături de familie).

8.      Multe mame ar dori să lucreze de acasă, dar suntconfuze, fie nu au curaj, fie nu știu ce să facă, de unde să înceapă. Ce le sfătuiți ?

Desigur că este un drum care are nevoie de curaj, dat fiind faptul că piața locurilor de muncă pentru mame nu este una tocmai generoasă. Îndemnul nostru este să aibă încredere în această comunitate care își propune să le vină în întâmpinare atât cu consiliere profesională și vocațională, cât și cu o paletă largă de instrumente cu care să poată fie să se angajeze, fie să își dezvolte propria afacere.

9. Ce ar trebui să facă acestea pentru a beneficia de sprijinul comunității WAHM ? Prezența în comunitate atrage după sine și obligații financiare ?

Din comunitate fac parte mame care se identifică în mod hotărât cu valorile propuse de noi, precum și cu demersurile noastre inițiate în urma semnalării unei nevoi reale și urgente chiar de către acestea (activități, joburi propuse, ateliere special create). Prezența în comunitate nu atrage obligații materiale. Acest proiect se va concretiza cât de curând sub forma legală a unui ONG care se va susține atât prin cotizațiile membrilor (este la latitudinea mamelor dacă doresc statutul de membru sau nu), sponsorizări, donații, finanțări.

10.  Multe mame nu înțeleg cum funcționează concret proiectul, cum le-ar putea ajuta să profeseze ce își doresc.De exemplu, pe o mamă pasionată de fotografie, cum ați convinge-o să facă parte din acest proiect ? Ce beneficii ar putea avea ? Dar obligații ?

Concret, proiectul vizează următoarele instrumente momentan:

–          Cursuri de calificare, recalificare, specializare

–          Ateliere practice de lucru (șezători de cusut, croit etc.)

–          Job reaseach asigurat de 2 mame specialiste în domeniul resurselor umane. Implicarea acestora ne ajută să anunțăm periodic despre noi joburi de acasă.

–          Lansăm în curând M.A.M. – program de mentorat antreprenorial pentru mamele care doresc serviciile noastre în dezvoltarea unei afaceri.

–          Promovarea mamelor care deja au un bussiness personal.

O mamă pasionată de fotografie, de exemplu, beneficiază de promovare prin instrumente precum interviu pe site, promovare prin newsletter, găsirea de colaborări în cadrul comunității, poate fi invitată în cadrul întâlnirilor lunare cu membre ale comunității pentru a-și prezenta proiectul. Plus, poate să participe la întâlniri de consiliere pentru design de proiect pentru a aplica pe diferite linii de finanțare care i se potrivesc. Acestea se aplică pentru mamele care deja au inițiat un demers pentu a-și dezvolta pasiunea. Pentru cele pasionate de fotografie care încă nu au inițiat un demers avem diferite tipuri de consiliere: juridică, financiară, fiscală, antreprenorială care să le sprijine să își ducă la alt nivel pasiunea. Obligațiile unei mame pe care noi o recomandăm și o promovăm sunt în primul rând legate de calitate și responsabilitate.

11.Cum au primit mămicile această inițiativă ? Sunt mămici care au reușit să-și găsească de lucru prin intermediul acestui proiect ?Acestea și-au schimbat calificarea sau au reușit să practice de acasă meseria lor de bază ?

Mamele au primit cu foarte mare căldură și susținere acest proiect. Da, sunt mame care și-au găsit de lucru prin intermediul inițiativei noastre sociale: fie diferite colaborări, fie lucrând chiar alături de noi în regim de voluntariat momentan, însă cu obiectivul major de a le angaja în momentul în care avem fondurile necesare.  De exemplu, sunt mame cărora li s-a oferit posibilitatea de a participa la 6 întâlniri pentru a deprinde tehnici de cusut românești cu posibilitatea angajării în regim de colaborare ulterior și plata per comandă. Mai sunt mamele care aplică periodic la joburile propuse de noi comunității (fie filtrate dintre cele déjà existente pe alte platforme de joburi, fie create de noi princontactarea diferitelor companii sau altor entități din domeniul privat).

.12.  Ce fel de cursuri pentru mămici pregătiți ?

Pregatim în primul rând cursuri de consiliere vocațională, profesională, juridică, financiară etc.

13.  Care  sunt următoarele planuri/evenimente din agenda WAHM?

Urmatoarele activități sunt legate de o piesă de teatru pentru sensibilizarea opiniei publice, un moment flash mob și multe altele încă surpriză.

 

 

 

 

Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

About The Author

Niciun comentariu on "Interviu cu Elena Gorun, inițiatorea proiectului WAHM"

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *