Infecțiile respiratorii la copii

0

Când am primit invitația la Maratonul de Sănătate Secom de la Ana Nicolescu, tocmai se terminase un episod greu de gripă năprasnică pentru toți membrii familiei mele. Nu știu cum eu am reușit să scap de ea, poate motivația că trebuia să am grijă de toți ai mei și că aveam și un curs pentru părinți de pregătit, m-au menținut pe linia de plutire. Desigur ajutată și de celebra combinație de cătină cu miere, am reușit să înving virușii încă de la început.

Așa că abia am așteptat să ajung la un eveniment cu tema „Infecţiile respiratorii, un parcurs cu multe episoade” să înțeleg mai bine de ce fetița mea, în vârstă de un an, a fost nevoită să ia antibiotice. Evenimentul din Brașov a deschis seria întâlnirilor din țară din cadrul Maratonului de Sănătate. Dr. Valeria Herdea, medic primar medicină de familie, preşedinta Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicină de Familie (AREPMF)și Alina Moldovan, psiholog au explicat celor prezenți de ce apar infecţiile respiratorii, ce este sistemul imunitar, care este relaţia dintre psihicul copilului şi imunitate şi care sunt paşii pe care trebuie să-i facă pentru a preveni episoadele de boală, dar şi ce trebuie să facă pentru a trece mai uşor peste acestea. A fost interesant faptul că invitații au abordat tema din două perspective, care, deși diferite, s-au completat foarte bine.

Mi-a plăcut abordarea doamnei doctor Valeria Herdea, care, pe lângă informațiile medicale, nu a neglijat latura emoțională. La întrebarea de ce copiii răcesc des, se pare că vina ar aparține și părinților care neglijază în primul rând prevenția. Importane sunt: igiena, schimbarea stilului de viață, de gândire, sportul, petrecerea timpului în aer liber și nu în ultimul rând, iubirea.

Din prevenție mai face parte și stimularea imunității când temperature scade sub 25 de grade, fie în mod natural cu amestecul de cătină, cu miere și cu lămâie, fie cu diferite suplimente. Un remediu pentru imunitate se alege în funcție de vârsta copilului, de greutatea sa, de starea de sănătate, de posibilele alergii și nu în ultimul rând de posibilitățile financiare.

Se pare că cei mici răcesc mai des toamna din cauza oscilațiilor de temperatură, a reintrării în colectivitate (igiena precară, părinții care își duc copiii bolnavi la grădiniță), a suprasolicitării copilului, a ritmului alert la care îl supunem pe copil, a mâncatului nesănătos, pe fugă etc.

85% dintre infecții sunt de natură virală și nu necesită tratament etiologic. Unele dintre acestea ajung să se suprainfecteze și atunci este necesar antibioticul. Am înțeles acum mai bine de ce fetița mea a avut o săptămână febră și a trebuit să îi administez antibiotic. A atras atenția asupra pericolului de administrare a antibioticelor fără prescriere medicală și în mod abuziv. În general a recomandat ca înainte să căutăm răspunsurile pe net, să ne sfătuim cu un doctor competent.

M-am bucurat atunci că și medical nostru de familie e la curent cu informațiile moderne și că am pe deplin încredere în ea.

Un alt punct al discuției a fost febra, despre care știam că este un mecanism de autoapărare a organismului. Până la 38 de grade, copilul trebuie hidratat, îmbrăcat cât mai subțire, dacă are scaune moi se oferă ceaiuri de plante îndulcite, dacă are scaune tari sucuri naturale. Măsurarea corectă a temperaturii este cea rectală. Scăderea temperaturii se face cu împachetări cu un cearceaf ud sau dușuri cu apă călduță, apa de scade treptat.

Când copilul este dus la medic, părinții trebuie să îi spună medicului scurta istorie medicală a copilului, simptomele, ce i-au administrat. Este important să nu îi transmitem stările noastre de teamă copilului și să îi explicăm fiecare pas din ceea ce i se întâmplă, indiferent de vârsta sa.

Mi-a plăcut mult că doamna doctor a spus că iubirea cu care părinții își înconjoară copiii are efect terapeutic, că este important să fie armonie și comunicare în familie și că este necesar ca părinții să petreacă timp de calitate cu copiii lor, să se joace cu ei pentru a le menține acestora o stare de sănătate bună.

Discursul doamnei doctor a fost completat de cel al Alinei Moldovan, psiholog, care ne-a povestit foarte frumos despre emoțiile copiilor care în perioada preverbalizării (până la 2,5-3 ani) se exprimă prin corp, plâns, țipete. De aceea este important pentru părinți să recunoască și să înțeleagă corect mesajele transmise de copii și să comunice permanent cu copilul într-un mod eficient.

Alina Moldovam a adus în discuție stresul la care suntem supuși cu toții, și în special copiii noștri, și cât de tare dăunează acesta tuturor. Copiii noștri nu mai au timp să se plictisească (să ia o pauză din tumultul cotidian). Boala poate veni ca un răspuns al organismului la stres, poate fi un semnal al nevoii de conectare, al nevoii de pauză.

De ex. otita ar putea fi interpretată ca o nevoie a copilului de a se proteja, de a pune o barieră mediului, febra ca o ardere a unor tensiuni, iar rinofaringitele ca semnal al unui ritm stimulativ prea intens la care copilul nu face față.

Primul pas către vindecare este verbalizarea, exprimarea sentimentelor.

În cadrul acestor discuții s-au vehiculat multe informații prețioase despre sistemul imunitar, despre relația dintre psihicul uman și imunitate, despre sănătate. Eu personal mi-am pus multe întrebări despre ce pot îmbunătăți în viața familiei mele. Felicitări Secom pentru organizare, sperăm că maratonul de Sănătate va mai poposi în Brașov și cu altă ocazie.

 

de Eliza Biro

 

Total 6 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

About The Author

Niciun comentariu on "Infecțiile respiratorii la copii"

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *