Săptămâna Doulelor (22-20 martie) a fost marcată la Brașov de premiera națională a documentarului „Îndraznesc să nasc așa cum vreau!” Producătorul și realizatorul acestui minunat documentar este Irina Thiery de la „Lion Productions”. Ea surprinde în imagini puternice toate nuanțele nașterii în maternitățile românești și reușește să pună în lumină cu multă sensibilitate partea emoțională a acestui miracol : nașterea. Totodată, sparge tiparele obișnuite aducând în fața publicului și un alt tip de naștere, și anume, nașterea acasă într-un mediu prietenos, intim. La Brașov, evenimentul a fost organizat de echipa clinicii Eva, implicată în proiectul „Nașterea cu blândețe” (dr.Aurel Ionel, Ditta Depner, Mihaela Drilea).
„Îndraznesc să nasc așa cum vreau!” este primul documentar bine realizat despre nașterea în sistemul medical românesc. Filmul dezvăluie o realitate dureroasă a abuzurilor fizice și psihice la care sunt supuse femeile și copiii nou-născuți, a traumelor suferite de acestea. Atinge puncte vulnerabile ale sistemului ca : procedurile standard din spitale, dezumanizarea unor cadre medicale, umilința, lipsa explicațiilor, mame nemulțumite că nu li s-au intuit nevoile, dorința de control excesiv a medicului etc. Documentarul ridică o serie de întrebări: Naşterea naturală sau cezariană ? Care sunt avantajele sau riscurile ? De ce mai mult de jumătate din copiii din România se nasc prin cezariană ? Care sunt riscurile unui act medical supramedicamentizat ? Cine hotărăște momentul nașterii – medicul, mama sau copilul? Există naștere fără dureri și fără traume ? De ce copilul este luat de lângă mamă imediat după naștere? De ce mamei nu îi este permis să nască în ritmul ei ? Epiziotomia profilactică – necesară sau nu? Nașterea acasă – pregătire, beneficii, riscuri ? Doula– cine este și ce rol are?
La aceste întrebări se oferă răspunsuri în interviuri cu mame, medici, moaşe, doule, reprezentanţi ai autorităţilor, factori de decizie. Ditta Depner, Fruzsina Arvay, Janka Jakabos, Oltea Tudose, Ana Butuc, Claudia Toma, Maria Paraschiv, Georgiana Potropopu, Andreea Rusu, Corina Cioflec, Ioana Hasu, Irina Popescu, Claudia Bider Heim, Katalin Boldizsár sunt voci care aduc în fața publicului acest mesaj impresionat și militează pentru nașterea naturală și respect pentru mamă și copil.
Ditta Depner, trainer certificat al metodei hypnobirthing vobește despre „nașterea orgasmică”, despre nașterea cu calm, fără frică și fără durere. Mărturii emoționante, povești despre naștere pline de sensibilitate, informații valoroase, decizii asumate, iată ce puteți viziona. Din această ecuație nu poate lipsi nici tatăl informat care sprijină mama, este alături de ea în acest moment unic și stabilește astfel o relație deosebită cu copilul său încă de la început. Ora magică este și ea foarte importantă pentru nou-născut și mamă în primele momente după naștere. De asemenea, filmul își propune demolarea unor mituri, schimbarea mentalității, lupta cu prejudecățile învechite.
„Îndraznesc să nasc așa cum vreau! este un semnal de alarmă pentru societatea medicală românească, este un îndemn la o bună informare a femeilor care trebuie să aleagă în deplină cunoștință de cauză modul în care vor aduce copiii pe lume. Este bine ca mamele să își cunoască drepturile și să știe care sunt opțiunile. Un film făcut cu mult suflet, despre suflet și pentru sufletul femeilor, care stârnește lacrimi și vindecă traume, care te face să înțelegi magia nașterii și să privești cu alți ochi acest înălțător moment din viață, eliberat de toate prejudecățile adânc înrădăcinate în mentalul colectiv.
Pingback: Cronica filmului Îndrăznesc să nasc aşa cum vreau – DISCERNE