Fenomenul bullying. 8 strategii pentru a-i pune capăt (recenzie de carte)

1

Copiii au obiceiul mai mereu să își arunce cuvinte răutăcioase. „Mănânci toată ziua”. (pentru cineva mai plinuț) „Porți aceeași bluză pentru a doua oară săptămâna asta. ” „Tu niciodată nu dai răspunsuri bune.” „Chiar crezi că vei fi admis în echipa de baschet?”„Ești gras/urât/prost.” și mai nou „Ești autist.”

Unele dintre aceste replici sunt doar comportamente nepoliticioase, spontane, nechibzuite fără intenția reală de a răni. Altele sunt deja răutăți intenționate și repetate. Le aud zilnic la copiii de la școală. Știu că nu conștientizează și nu își dau seama cât de mult rău fac anumite replici. Alteori, îi rănesc intenționat pe ceilalți, pentru că ei înșiși au dureri nerezolvate.

În încercarea mea de a înțelege mai bine bullyingul și de a ajuta la stoparea lui, am tot căutat de-a lungul timpului resurse. Așa am ajuns la cartea „Fenomenul bullying. 8 strategii pentru a-i pune capăt.” Carte este scrisă de Signe Whitson, asistent social autorizat, consilier școlar și autoare a mai multor cărți pe tema psihologiei copilului. Ea prezintă într-un mod foarte explicit exemple de bullying și metode de soluționare. De asemenea, oferă și exerciții pentru adulții ai căror copii sunt victimele bullyingului.

Autoarea pornește de la o definiție clară a bullyingului pentru nu lăsa loc de interpretări.

Bullyingul este un comportament intenționat, ostil, repetat de-a lungul timpului, care implică un dezechilibru de putere.

Apoi, prezintă opt strategii prin care bullyingul poate fi prevenit, diminuat sau chiar eliminat. După ce am conștientizat, ca adulți, că avem de-a face cu acest fenomen, trebuie să intervenim imediat. Copiii care trec prin asta au nevoie de sprijinul necesar pentru a se destăinui și pentru a depăși aceste traume.

De aceea, atât ca părinți, cât și ca profesori trebuie să fim mereu conectați cu copiii pentru ca ei să aibă încredere că noi îi vom sprijini în astfel de situații. Să știe că suntem acolo pentru ei, că îi luăm în serios și îi protejăm.

Autoarea atrage atenția și asupra bullyingului cibernetic, mult mai grav decât cel din offline.

Bullyingul cibernetic este „atunci când cineva își bate joc în mod repetat de o persoană pe internet, când șicanează repetat prin intermediul e-mailului și al SMS-urilor sau atunci când cineva publică pe internet materiale despre o persoană pe care nu o place.”

Copiii noștri petrec foarte mult timp pe internet în zilele noastre. De aceea, atât acasă, cât și la școală ar trebui să li se vorbească despre siguranța pe internet, despre comportamentul lor în mediul virtual, despre regulile spațiului virtual. Copiii nu trebuie lăsați să navigheze pe internet fără o supraveghere atentă din partea adulților.

Îmi place această carte, deoarece oferă pas cu pas soluții și clarifică foarte clar termenii. Îi învață pe părinți cum să își sprijine copilul aflat într-o situație de bullying. Oferă profesorilor strategii complexe despre cum să abordeze acest fenomen în școli.

Este o carte foarte utilă pentru orele de dirigenție, în care copiii ar putea avea ocazia să înțeleagă ce este bullyingul și cum să se ferească de acest fenomen.

Eu sper că pentru copiii noștri va exista o lume mai bună, cu mai puțină agresivitate și cu mai multă empatie.

Dacă doriți să aprofundați acest subiect, găsiți cartea la reducere la Editura Herald.

Alte recomandări de cărți pentru părinți, găsiți aici, iar de cărți pentru profesori, aici.

Dacă vi s-a părut util acest articol, ne-am bucura să îl dați mai departe. Dacă doriți să ne urmăriți în continuare, nu uitați să dați like paginii noastre de Facebook.

 

 

 

 

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.