Dragă viitoare mamă care dorești să îți alăptezi puiul

3

Probabil că îți aștepți cu nerăbdare puiul. Să îl ții în brațe, să îi simți mirosul, să îl privești în ochi și să te lași cuprinsă de cel mai pur și înălțător sentiment. Probabil că deja ți-ai pregătit câteva lucruri pentru venirea pe lume a omulețului. Poate i-ai pregătit și camera. Probabil ai primit deja primele sfaturi sau poate ai început să te informezi singură despre primele săptămâni din viața bebelușului. Poate îți dorești să alăptezi. Despre beneficiile laptelui matern nu îți voi vorbi, sunt sigură că le cunoști. Te gândești dacă oare vei avea lapte. Probabil ai auzit că ești norocoasă dacă ai lapte. Și dacă laptele nu te părăsește pe parcurs. Dă-mi voie să îți spun că nu despre noroc este vorba.

Doar 2-5% dintre femei nu pot alăpta din cauze medicale. Secretul norocoaselor constă în informare corectă, voință, hotărâre, încredere în sine.

Care sunt cauzele pentru care o femeie nu poate avea lactație

De obicei, cauzele lactației insuficiente sunt afecțiuni de tipul: hipotiroidism, sindromul ovarelor polichistice, dezvoltarea incompletă sau insuficientă a glandei mamare (hipoplazie mamară), diabet, obezitate, retenție placentară, hipertensiune, anemie, chirurgie mamară etc. În unele situații, chiar dacă apariția laptelui poate întârzia, femeile pot totuși alăpta, în cazul în care au acces la o bună documentare și un suport medical specializat.

Cu ce probleme te poți confrunta totuși la început?

Cu toate că alăptarea este un proces natural, iar corpul știe ce trebuie să facă, startul în alăptare se poate dovedi uneori anevoios. În primele zile după naștere, lactația se poate instala mai lent, dar nu din cauza mamei, ci a bebelușului. Acesta poate s-a obișnuit cu biberonul și refuză sânul (în acest caz un dispozitiv SSN- sistem suplimentar de nutriție- ți-ar fi de un real succes). Bebelușul poate să aibă fren lingual scurt, problemă care se rezolvă printr-o intervenție chirurgicală rapidă. Mama poate să aibă un canal blocat sau bebelușul nu are destulă putere să sugă.

Situații în care poți alăpta

Poți alăpta dacă ai sfârcuri ombilicate, dacă nu sunt formate sfârcurile (bebelușul se va ocupa de acest aspect), dacă ți se pare că nu reușești să scoți nimic cu pompa, dacă sânii sunt moi, iar laptele nu țâsnește.

Ce poți face pentru un start bun în alăptare

Deci, după ce te-ai convins că nu este vorba de noroc, trebuie doar să ai încredere în tine și în copilul tău. Asigură-te că cei care îți dau sfaturi legate de alăptare sunt fie persoane care au alăptat (mai mult de câteva luni), fie au studii în acest domeniu. Poate o să fii surprisă să afli că nu toți medicii au cunoștințe despre alăptare și îți pot face recomadări greșite și învechite. Înarmează-te cu multă răbdare și ignoră sfaturile binevoitorilor. Ține-ți copilul în brațe și pune-l la sân de câte ori dorește. Nu, nu se-nvață în brațe! Și, nu, nu devine răsfățat! Culcă-l aproape de tine. Puiului de om îi place să te simtă aproape, să îți recunoască mirosul. Tu îi dai siguranță. Sânul și brațele tale sunt lumea lui. Contactul piele pe piele stimulează lactația. Nici cea mai performantă pompă din lume nu face asta mai bine decât propriul tău copil.

Implică-l pe tată în alăptare. Vei avea nevoie de sprijin, o vorbă bună, un masaj. Poate tatăl va sta cu bebelușul în timp ce tu te vei odihni sau poate îți va pregăti ceva de mâncare. Nu ezita să îi soliciți ajutorul!

Dacă nu te descurci cu alăptatul (nu ai poziționat copilul bine la sân și ai ragade, ai un canal înfundat sau ai făcut mastită, copilul nu ia în greutate etc.), cere ajutor specializat. Există o mulțime de consultanți în alăptare, unii oferă consultații chiar și online.

Ai pornit la drum, ce faci acum? Câteva sfaturi care îți vor face viața mai ușoară

Dacă toate astrele s-au aliniat și ai reușit să alăptezi, ăla micu e fericit și în sfârșit lactația s-a reglat cât de cât, nu mai ai de ce să îți faci griji. Iată câteva recomandări care îți pot face viața mai ușoară!

  1. Nu te stresa cu alăptatul la ore fixe. Ia-ți un sistem de purtare și alăptează-ți bebelușul acolo unde este nevoie. Cu laptele la purtător, poți merge unde dorești.
  2. Nu este nevoie să ții dietă. Bebelușul nu plânge doar din cauza așa zișilor „colici” (dacă e să mă întrebi pe mine, eu ți-aș spune că nu există). Poți mânca orice ai consumat și în sarcină, în cantități mici și, eventual, dacă observi, că un anumit aliment îi provoacă disconfort bebelușului, îl poți evita. Da, nu e nevoie să bei doar compoturi și supă de pui. Alăptatul nu trebuie să fie o corvoadă, mama nu este bolnavă.
  3. Poți bea cafea. Ba chiar, cred că, după nopți nedormite (mai ales dacă bebelușul încurcă ziua cu noaptea), o cafea poate face minuni.

    Viața continuă cu micile plăceri. Cu cât te vei bucura mai mult de ele, cu atât vei fi o mamă mai liniștită și mai fericită. Și, probabil, că deja știi asta: o mamă fericită- un copil fericit.

  4. Nu uita că bebelușii au pusee de creștere și uneori (la 6 săptămâni, la trei luni etc) este posibil să ceară mai des la sân și să pară mai greu de mulțumit. Nu te speria! E în regulă laptele tău, nu el este problema.
  5. Încearcă să fii relaxată că ăștia micii au niște senzori (neuroni în oglindă) care preiau starea mamei. Și apoi plâng. Mult și neconsolat. Singurul lor mod de a comunica sau de a-și descărca tensiunile.

Când vei vedea cum puiul tău crește ca-n povești cu licoarea miraculoasă pe care i-o oferi, vei fi năpădită de sentimente de nedescris și vei da uitării nopțile nedormite, clipele de agitație și momentele dificile de la început.

Dragă viitoare mamă, nu renunța la alăptat până nu ai făcut tot posibilul. Sigur, copilul te va iubi și fără să fie alăptat. Vei fi cea mai bună mamă chiar dacă nu alăptezi. Îi vei arăta iubirea ta nemărginită în infinite moduri. Dar, ia decizia doar după ce te-ai informat și ai cerut ajutor specializat. Și bucură-te în mod conștient de puiul de om și primește cu tot sufletul darurile pe care el le aduce în viața ta!

Mai multe sfaturi despre alăptare poți citi aici.

Despre primele trei luni din viața bebelușului (sau cel de-al patrulea trimestru de sarcină) poți citi aici.

Despre mituri în alăptare poți citi aici.

Diferite povești ale mamelor despre naștere și alăptare găsești aici.

Dacă ai vreo prietenă care se pregătește să nască și crezi că i-ar fi util acest articol, nu ezita să i-l trimiți.

 

 

 

 

 

 

 

 

About The Author

Sunt Eliza Biro, creator de conținut, profesor, Instructor de Aware Parenting, mămica a doi pitici năzdrăvani care mă inspiră și mă provoacă să evoluez zi de zi.