Dragă mamă, fii autentică!

2

Știu că vrei să fii cea mai bună mamă pentru copilul tău. Că vrei să îi pui bazele unui atașament securizant, să îi gătești cele mai bune și sănătoase rețete, că te dai peste cap să găsești cele mai nutritive și naturale alimente, să oferi cea mai bună educație, să faci cele mai potrivite activități, să crești un copil independent etc. Este adevărat că și presiunea socială te impinge în această competițe pentru mama perfectă.

Dar, dragă mamă, nu uita în toată goana asta nebună după perfecțiune să te oprești și să privești în profunzimea ființei tale, să te cunoști foarte bine pe tine și valorile familiei tale pentru a nu pierde din autenticitate. Căci în afară de tot ce oferim copilului nostru, acesta va avea nevoie de părinți autentici, să nu simtă că aceștia se sacrifică pentru el sau fac lucruri în care nu cred cu adevărat. Dincolo de tendințele vremii, dincolo de contextul social în care trăim, trebuie să avem o relație autentică în primul rând cu noi însene, să ne cunoaștem foarte bine pentru a nu crea confuzie în mesajele către copiii noștri, pentru a nu le transmite mesaje ambivalente sau propriile frustrări.

Așa că, dragă mamă, pentru un copil fericit, în primul rând  este necesar ca nevoile tale să fie împlinite și acțiunile tale trebuie să fie în conformitate cu convingerile și valorile tale.

Dacă ești o mamă care nu poate dormi în același pat cu copilul său, este în regulă dacă acesta va dormi într-un pat lângă cel al părinților săi.

Dacă ești o mamă care nu suportă mizeria sau ești foarte panicioasă, nu este capăt de țară că îi dai copilului tău cu lingurița și nu îl lași să arunce peste tot cu mâncarea.

Dacă niciodată, în familia ta nu se consumă cartof dulce, quinoa, amaranth, chia, avocado etc. nu este o tragedie dacă aceste alimente nu vor face parte din alimentația copilului tău, chiar dacă sunt într-adevăr foarte sănătoase.

Dacă alăptatul prelungit îți creează sentimente de frustrare, nu este grav dacă vei pune limite cu blândețe și nu vei aștepta ca micuțul să se autoînțarce.

Dragă mamă, nu te simți vinovată, dacă adeseori ești obosită sau nu ai răbdare și dispoziție să te joci toată ziua cu copilul tău. Este firesc să existe și un timp pentru nevoile tale și este preferabil să îi dedici copilui mai puțin timp, dar să fii acolo cu tot sufletul pentru el decât să stai lângă el toată ziua, dar să fii agitată pentru că știi că ai multe de făcut și ești cu mintea în altă parte.

Dragă mamă, nu este nicio problemă dacă locuința ta arată ca după o luptă și toate sunt împrăștiate peste tot.

Dragă mamă, nu este nicio dramă dacă ești sinceră și îi mărturisești copilului că ai o zi proastă, că ai și tu nevoile tale, că ești obosită sau că simți nevoia să plângi, Este important doar să înțeleagă cel mic că nu el este cauza problemelor tale și că ești în continuare capabilă să ai grijă de el.

Dragă mamă, nu este un motiv de îngrijorare dacă nu pregătești zilnic activități variate cu copilul tău. Și joaca liberă este benefică și poate fi o sursă inepuizabilă pentru copil de a învăța, iar pentru tine de a-l cunoaște mai bine.

Dragă mamă, sinceritatea în relația cu copilul tău este cea mai importantă, frustrările, nemulțumirile tale afectează foarte mult copilul, căruia îi transmiți nefericirea ta și mesajul că ceva nu este în regulă cu el. În aceste condiții, cu timpul, va apărea comportamentul provocator de testare, pentru că, cei mici au nevoie de mame echilibrate, împlinite și fericite. Ceea ce este esențial este respectul față de copil, atenția și iubirea.

Așadar dragă mămică, fii tu însăți și bucură-te de copilul tău în fiecare etapă a vieții sale! Să nu uităm că o mama liniștită și fericită înseamnă un copil fericit!

de Eliza Biro

About The Author