Cum ne alegem medicul obstetrician

0

Atunci când ne hotărâm să avem un copil sau bănuim că am putea fi deja însărcinate trebuie să ne orientăm atenția spre un medic obstetrician care să ne monitorizeze pe parcursul sarcinii. Desigur că este o alegere dificilă, cu toate că este plin de cabinte și clinici private. Preocuparea fiecărei femei este să aleagă cel mai bun obstetrician care să-i răspundă la toate nelămuririle și care să corespundă nevoilor sale. Este important ca acest medic să ne poată asista și la naștere, deoarece ne cunoaște cel mai bine istoricul, cum s-a dezvoltat sarcina, care sunt problemele, nevoile și dorințele noastre referitoare la naștere.

Criteriile după care se face alegerea sunt numeroase și depind de fiecare femeie : costurile, distanța, disponibilitatea medicului, dacă lucrează numai la clinici private sau poate fi găsit și în maternitate, experiența, profesionalismul, vârsta, sexul sau reputația medicului.

Căutarea începe cu medicul ginecolog la care mergem curent. Înainte de a rămâne însărcinate sau la controlul de depistare a sarcinii este bine să-i punem câteva întrebări în privința sarcinii și a nașterii. Astfel putem vedea dacă vom dori ca el să ne monitorizeze în continuare sau dacă este nevoie să recurgem la un altul. Totodată este important să fie și în maternitate, chiar dacă vom  dori să naștem într-o clinică privată, deoarece pe parcusrul sarcinii pot apărea probleme și am putea ajunge la maternitate. Oricum, trebuie să ținem seama de locul unde vom naște și să fim conștiente că medicul ales de noi ne va asista doar la spitalul în care lucrează. De asemenea dacă alegi un spital privat, trebuie luate în calcul toate prețurile consultațiilor perioadice, ale analizelor și ale nașterii, dar și distanța la care se află aceasta. În cazul în care optezi pentru maternitatea de stat, este bine să te informezi espre condițiile din spital, despre cum ești tratată acolo, dacă există posibilitatea închirierii unei rezerve, despre igienă etc.

După ce ai hotărât primele detalii legate de ceea ce ți se potrivește în privința sarcinii și a nașterii, vei începe să te informezi pentru a găsi cel mai bum medic obstretician pentru tine. Sigur îți vei întreba toate prietenele și cunoștinețele despre experinețele lor cu medicii ginecologi, vei răscoli internetul în lung și-l lat pentru a da de medicul ideal. Când în sfârșit căutarea a luat sfârșit și ai optat deja pentru un medic, urmează programarea și emoțiile primei întâlniri cu acesta.

Dacă sarcina a fost deja confirmată în prealabil de alt medic, vei merge la acestă consultație cu toate rezultatele analizelor făcute până la această dată și cu toate observațiile făcute de primul medic. Contează foarte mult comunicarea eficientă cu medicul tău, dacă te simți în largul tău în prezența sa, dacă este atent și are răbdare să-ți explice tot ce se întâmplă cu tine și cu copilul tău în această perioadă, dacă-ți răspunde cu calm la toate nelămuriririle și dacă îți dă un număr de telefon sau o adresă de email la care-l poți căuta în cazul unei urgențe medicale. În plus încrederea pe care ți-o transmite este extrem de importantă.

Este bine dacă între tine și medic se creează o legătură și dacă el ține minte problemele și particularitățile tale, fără să i le amintești de fiecare dată când intri în cabinetul său, sințindu-te astfel o străină, o pacientă nouă la fiecare consultație.

La primele întâlniri cu medicul este posibil să ai o listă lungă de nelămuriri pe care este indicat să le dezbați cu acesta :

  • Ce ai voie să mânânci/să nu mănânci în această perioadă ?
  • Dacă ai voie să faci sport și ce fel de exerciții sunt permise ?
  • Care este programul în care asigură consultațiile prenatale ?
  • În cazul bolilor obișnuite ce medicamente ai voie să iei ?
  • Ai voie să călătorești? În ce condiții ? etc.

Toate informațiile primite trebuie notate și păstrate cu sființenie pentru momentul în care ai putea avea nevoie de ele.

Pe parcurs vor apărea și alte întrebări legate de modul în care vei naște :

  • Poate fi prezent la naștere la orice oră sau există riscul să fii asistată de unul dintre medicii de gardă?
  • Cum este mai bine să naști ntural sau prin cezariană ?
  • În cazul nașterii naturale cu anestezie epidurală sau fără?
  • Soțul/partenerul poate asista la naștere ? Care sunt condițiile prezenței sale în sala de nașteri ??

Oricare ar fi alegerea făcută și oricât va dura, trebuie să fii convisă că ai luat cea mai bună decizie pentru tine și copilul tău și să ai încredere că veți fi în siguranță și că vei putea apela la medicul ales oricând va fi nevoie.

Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

About The Author

Niciun comentariu on "Cum ne alegem medicul obstetrician"

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *