Corp sănătos, copil frumos. Ce am învăţat la primul seminar Şcoala Părinţilor Responsabili

1

În 3 Martie s-au deschis la Crown Cişmigiu porţile primului seminar educativ dedicat părinţilor responsabili. Ora de anatomie a fost dedicată informării în ceea ce priveşte sănătatea copilului. Corp sănătos, copil frumos a fost scopul părinţilor prezenţi la acest seminar, dar şi a celor care au urmărit live transmisia discursurilor specialiştilor invitaţi la catedra Şcolii Părinţilor Responsabili.

Sunt cu adevărat încântată să văd cum se umple sala. Dar, încântarea mea se revarsă mai mult din interesul pe care îl observ la părinţii prezenţi, interes pentru toată informaţia care vine dinspre catedra Şcolii Părinţilor Responsabili. Acesta a fost scopul Qbebe de la bun început, să aducă părinţii mai aproape de specialiştii care îi pot ajuta să crească şi să educe copiii cât mai frumos şi mai responsabil. Avem în faţă o serie întreagă de astfel de seminarii, şi îmi doresc ca la sfârşit de an să pot trage o linie şi să afirm cu mândrie că sunt înconjurată de părinţi responsabili şi că, împreună, chiar am produs o schimbare în viitorul copiilor noştri. „, a declarat Gabriela Paladi, redactor-şef Qbebe şi iniţiatorul campaniei.

Ora de Anatomie: Corp sănătos, copil frumos” a adus la catedră cinci medici specialişti care s-au întrecut în a expune părinţilor, într-un mod prietenos şi util, informaţii importante şi necesare. Tily Niculae, moderatorul seminarului, dar, în primul rând, o mamă responsabilă, a condus părinţii prin acest drum al informaţiilor cu multă curiozitate şi simţ al umorului.

Prima lecţie a fost oferită de dr. Alina Ciocoiu, Medic primar neonatologic, specialist in pediatrie, care a deschis întrebări şi răspunsuri despre Imunitatea copilului și traiul în colectivitate. Aflăm că „vârsta de 3-4 ani este cea optimă pentru intrarea copilului în colectivitate şi că este normal să fie expus unui risc crescut de infecții, care va conduce în timp la o experiență imunologică și maturizarea sistemului imunitar. Acesta se poate confrunta cu 8-10 episoade infecțioase pe an, ceea ce este normal. Nu trebuie să ne îngrijoreze dacă la început se îmbolnăvește frecvent în urma contactului cu colectivitatea. Este important însă ca aceste îmbolnăviri să nu conducă spre afecțiuni medii spre severe, care să necesite tratament intempestiv și eventual internări.

 

Tot discursul poate fi citit sau vizionat aici: http://www.qbebe.ro/copilul/sanatate/imunitatea_copilului_si_traiul_in_colectivitate_sfatul_specialistului

Cea de-a doua lecţie a fost preluată de dr. Irina Costache, medic specialist pediatru, care a deschis în detaliu subiectul Probioticelor, acele substanțe care ajută/induc creșterea bacteriilor bune. “Produsele pa bază de probiotice, precum Baby Guard Happy Flora, au numeroase întrebuințări, respectiv de prevenție a diareei și a dermatitei atopice, dar și de tratament pentru diaree și colici sau tulburări ale tractului gastrointestinal, pentru a suplimenta microbiota sugarilor și copiilor și a susține sistemul imunitar. Suplimentele alimentare probiotice pentru copii ajută la îmbunătățirea sănătății sistemului digestiv al copiilor.”

Tot discursul poate fi citit sau vizionat aici:

http://www.qbebe.ro/copilul/sanatate/probioticele_si_imunitatea_copiilor__sfatul_specialistului

Cea de-a treia lecţie a fost creionată cu multe informaţii şi deschidere de către Alina Stoica, terapeut nutriţionist, care a adus în atenţia părinţilor sistemul digestiv și prevenția și tratarea bolilor digestive la copii. Aflăm, astfel, că “în România se înregistrează un exces de carne și mamele se tem că nu asigură copiilor suficiente proteine. În mod normal, un copil sau un adult sănătos trebuie să mănânce 2 porții de carne pe săptămână, dar la noi se întâmplă acest lucru pe zi. Dacă asigurați un aport mai mare, copiii nu-și pot face rezerve din această carne, în schimb apar dezechilibre majore prin inducerea unui PH-acid care conduce la instalarea deficiențelor imunitare, dar apar și afecțiuni la nivelul ficatului, rinichiului; când acestea nu mai fac față, pielea preia capacitatea de eliminare a toxinelor, motiv pentru care apar multe probleme pe piele la copii”.

Tot discursul poate fi citit sau vizionat aici: http://www.qbebe.ro/copilul/sanatate/sistemul_digestiv_si_preventia_si_tratarea_bolilor_digestive_sfatul_specialistului
A patra lecţie, un Ghid de utilizare a bolilor copilăriei, a fost predată de către dr. Rodica Ungurianu, Medic specialist pediatru la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş. Aflăm că, una dintre cele mai periculoase boli ale copilăriei, rujeola “poate fi prevenită prin vaccinare care are loc în jurul vârstei de 1 an în schema normală de vaccinare, dar fiind acum în epidemie s-a coborât vârsta la 9 luni și în situații grave cu mai mulți sugari cu rujeolă se pot vaccina și de la vârsta de 7 luni.


Tot discursul poate fi citit sau vizionat aici: http://www.qbebe.ro/copilul/sanatate/ghid_de_utilizare_a_bolilor_copilariei_sfatul_specialistului
Ultima lecţie, despre sistemul respirator și prevenția și tratarea răcelilor, s-a potrivit nu numai cu interesul părinţilor, ci şi cu situaţia specifică indusă de primăvară. Astfel, descoperim că roşu în gât, o boală comună în acest sezon la copii, “nu reprezintă o problemă mare deoarece organismul are imunitate și încearcă să lupte. Dacă copilul nu are simptomele menționate (febră, durere acută la înghiţit, lipsa pofet de mâncare) nu reprezintă motiv de îngrijorare; este suficientă vitamina C și îi suflăm nasul (se agravează din cauza secrețiilor care coboară în spatele nasului). Secrețiile nesuflate coboară în gât și inflamează faringele și amigdalele, apărând o faringită de lungă durată. Antibioterapia se instituie doar cu acordul medicului și nu de părinte.
Tot discursul poate fi citit sau vizionat aici: http://www.qbebe.ro/copilul/sanatate/sistemul_respirator_si_preventia_si_tratarea_racelilor_sfatul_specialistului

Majoritatea părinţilor au venit însoţiţi chiar de motivul pentru care au venit la Şcoala Părinţilor Responsabili, proprii lor copilaşi. Spre bucuria tuturor, a fost amenajat un Colţ cu activităţi dedicat acestora, unde s-au distrat cu animatorii de la Ursulla.ro şi cu Vio de la trupa de teatru Pam Pam.

Şi pentru că interesul seminariilor este acela al unei vieţi sănătoase, s-au pregătit gustări delicioase şi nutritive. Bucătăraşul cel Dibaci a meşterit cu imaginaţie “frigărui” cu paste integrale, roşii cherry şi mozzarella, rulouri din tortilla cu caşcaval, frittata cu seminţe de chia, toate pregătite să mulţumească atât mofturile celor mici cât şi dorinţele celor mari.

“A fost genial totul. Urmăresc Qbebe cu mare interes încă de pe vremea când eram însărcinată. Am găsit multe informaţii utile şi bine documentate. Iar acum, că am putut participa la un seminar atât de util, nu pot decât să fiu şi mai încântată. Am venit pentru că sunt decisă să îmi cresc cât mai frumos copilul, şi mulţumesc Qbebe pentru că a organizat un o astfel de şcoală dedicată părinţilor. Plec foarte mulţumită de aici.”, a declarat Mirela, una dintre mămicile participante la Şcoala Părinţilor Responsabili.

Înscrierile pentru următorul seminar Şcoala Părinţilor Responsabili se fac aici:
http://www.qbebe.ro/scoalaparintilorresponsabili/oradebiologie.php

Sponsori principali: Baby Guard Happy Flora by Evital si Immunopower Kids by Evital

Parteneri: Radio Itsy Bitsy, Andreea Gutiu Photography, Ursulla, Crina Coliban, Frici de mamici, WowMom, Mamica Pediatru, SuntPitic.ro, Mothers and the city, Johannasburg.ro, Florina Badea

 

 

 

 

Total 0 Votes
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

About The Author

Un comentariu on "Corp sănătos, copil frumos. Ce am învăţat la primul seminar Şcoala Părinţilor Responsabili"

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *