Cărți de joc Montessori de la editura Gama

1

Moș Nicolae a sosit la noi cu o surpiză de la editura Gama. Pachetul cu materiale Montessori a apărut într-un moment în care chiar eram în căutare de idei care să-l țină ocupat pe băiatul meu în cele trei săptămâni de vacanță. Așa că, pe lista noastră de idei pentru această perioadă, am inclus și câteva activități care se pot realiza cu cardurile primite.

Așa că, mai întâi voi prezenta cărțile de joc, recomandate copiilor cu vârsta peste 2 ani, urmând să scriu apoi și despre Lecțiile Montessori și despre caietele cu activități de scriere și de citire.

Toate pachetele de cărți de joc Montessori conțin instrucțiuni pentru activități, sfaturi pentru părinți și educatori, dar și informații despre imaginile reprezentate de fiecare card în parte. Cu ajutorul acestor cărți de joc, copiii își vor îmbogăți nu numai vocabularul, dar și noțiunile despre universul înconjurător și își vor dezvolta gândirea. Iar pentru părinți și educatori este foarte simplu și comod să le folosească, deoarece nu mai pierd timp cu realizarea unor astfel de materiale educative.

Cărțile de joc 2+

Pachetul „ Vocabular” Lumea plantelor conține 50 de carduri cu imagini de plante, cu denumiri în română și engleză și vine în completarea observării naturii, familiarizând copilul cu florile, verdețurile și condimentele cel mai des întâlnite. Pot reprezenta o aprofundare a noțiunilor dobândite de copil prin explorarea senzorială a materialului oferit chiar de natură. De exemplu, noi am urmat instrucțiunile și am pus într-un coșuleț verdețurile pe care le-am avut prin casă și el le-a mirosit, pipăit, apoi a asociat cartonașul corespunzător cu acestea. După aceea am vorbit despre caracteristicile acestora.

La fel am procedat și cu condimentele, al căror mare fan este și pe care le cunoaște pentru că îi place să gătească cu tatăl său. Le amestecă între ele, le gustă, le miroase, așa că i-a fost foarte ușor să asocieze cardul cu condimentul respectiv. Apoi am amintit unde folosim respectivele condimente. Pasiunea lui cea mare este bucătăritul, așa că asta a fost o activitate reușită.

O altă activitate care se poate realiza ușor este cea a clasificării acestor plante în funcție de anotimp, de culoare, de categoria din care fac parte etc.

2015-12-12 11.07.21

Tot din categoria „Vocabular” face parte și pachetul Familii de animale. 48 de carduri prezintă 16 familii de animale, iar două reprezintă carduri ajutătoare. Denumirile sunt bilingve în română și în engleză, aceste carduri putând fi folosite și în activitățile de învățare a limbii engleze. Coform pedagogiei Montessori, copiii trebuie puși cât mai mult în contact cu lumea reală, așadar înainte de a folosi aceste carduri ei este bine ca ei să dețină deja cunoștiințe despre animalele de la ferme, grădini zoologice, din plimbările în natură. În activitățile cu aceste carduri se pleacă de la reactualizarea acestor noțiuni.

Fiul meu cunoaște toate animalele, așa că pentru el a fost intersant să asocieze figurinele cu imaginile. Preferata lui a fost imaginea cu familia de cerbi, deoarece printre jucăriile lui preferate se numără o astfel de familie și a fost fericit să asocieze animalele în miniature cu pictogramele respective. De asemenea, a fost intersat să afle informații în plus despre animalele din poze, apoi să clasifice aceste animale.

2015-12-12 11.05.01

Un alt pachet este „Recunoaștere vizuală”. Viețuitoarele. Aici sunt incluse tot 50 de carduri cu animale (perechi imagine reală și umbră), cu denumiri bilingve (română și engleză). Și în activitățile inspirate de aceste cartonașe, primul pas pot fi observațiile directe asupra insectelor și animalelor întâlnite în diferite împrejurări. Activitatea de asociere a imaginii animalului cu umbra acestuia mi se pare foarte interesantă și provocatoare pentru micuți. De asemenea, copiii pot asocia cardurile și cu figurinele de animale din dotare sau le pot clasifica după diferite criterii.

2015-12-14 11.39.05

Pachetul „Asocieri”. Animale are 50 de carduri cu animale, de data aceasta cu perechea cap-corp. La fel ca și în cazul celorlalte, denumirile sunt în cele două limbi: română și engleză. Prin intermediul acestor cartonașe, copilul învață denumirile animalelor sălbatice, descoperă continentele lumii și explorează fiziologia fiecărui animal.

2015-12-12 11.16.31

Tot în categoria „Asocieri”se încadrează și cărțile de joc Legume și fructe. Cele 50 de carduri reprezintă imagini de fructe și de legume (perechi exterior și interior). Urmând instrucțiunile, noi am pornit joaca noastră cu aceste carduri de la lumea reală. I-am prezentat copilului câteva fructe și legume proaspete, apoi l-am invitat să le exploreze cu ajutorul simțurilor. După ce le-a pipăit și mirosit, le-am tăiat și am observat interiorul. Apoi am ales cartonașele corespunzătoare pentru fiecare fruct/legumă analizată.

2015-12-14 11.44.17

Băiatul meu este foarte încântat de aceste cărți e joc și le cere zilnic, iar eu mă bucur că există astfel de carduri care se pretează la numeroase activități și care ne fac zilele de iarnă mai plăcute, pentru că reușim să învățăm prin joc.

Dacă încă nu ați făcut cumpărăturile pentru cadourile de sub brad, intrați pe site-ul editurii Gama. Sigur, ceva vă va face cu ochiul. Eu am găsit o gentuță de Crăciun pentru băiat și niște Ghiduri Montessori pentru părinți pe care să le folosesc pentru surioara lui nou-născută!

 

About The Author

Un comentariu on "Cărți de joc Montessori de la editura Gama"

  1. Pingback: Materiale Montessori apărute la editura Gama - SuntPitic - Blog de Parenting

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *